Ugrás a tartalomhoz


Fotó

A Furryről szóló Nemzeti Konzultáció 2015

furry közösség összetartás széthullás beszéljük meg

 • Please log in to reply
160 válasz erre a témára

#1 Kyera

Kyera

  Queen of Cuddles

 • Administrators
 • 1.382 Hozzászólás:
 • LocationBerlin

Elküldve: 10 május 2015 - 21:52

Kedves Mindenki!

 

Mivel privát csatornákon, más weboldalakon és most már egy szomszéd topicban is egyre gyakrabban merültek fel bizonyos kérdések, így arra gondoltam, hogy mi lenne ha nem kerülgetnénk tovább az elkerülhetetlent, hanem megpróbálnánk beszélni egy picit a közösségről, annak jelenéről, jövőjéről... vagy éppen annak hiányáról.

 

Egyszerűen tagadhatatlan a jelenség, hogy a magyar furry élet folyamatosan csökkenőben van. Egyre kevesebb és egyre sekélyesebb az online aktivitás, kevesebben jönnek talira, kevesebb szervezőmunka folyik és így tovább.

 

Persze értem én, hogy mindenkinek megvannak nyilván a kis klikkjei, a párja, a legjobb barátja, stb akikkel jól elvan, de ugyanakkor a közösségi élet meg egyre fogy, illetve ami van belőle az lassan tényleg kimerül a linkek és képek megosztogatásában.

 

Lehet, hogy egyedül vagyok ezzel az igényemmel, de én szeretném ha egy picit többről szólna ez a közösség... és szeretném tudni, hogy mit lehetne tenni ennek érdekében, ha egyáltalán lehet bármit.

 

Szóval... előre, szivesen hallunk bárkitől bármit, hideget és meleget egyaránt. :)


 • 6

Mare of the Night, Stallion of the Sands


#2 foxanthro

foxanthro

  szárnyaslogisztikai főmunkatárs

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 869 Hozzászólás:
 • LocationHungary

Elküldve: 10 május 2015 - 22:08

Azt én sem bánnám, hogyha többről szólna, mert akkor ez így már nem is igazán közösség, sokkal inkább csak egy gyűjtőhely.
Viszont ha tenni akarunk ezellen, akkor előbb ki kéne deríteni, hogy mit is várnánk el a közösségtől vagy inkább kinek mit jelent a "közösség".
Én pl. most ezen gondolkozok és hirtelen nem tudom leírni, hogy mit is jelentene nekem a közösség vagy, hogy mit is várnék el tőle. Viszont az én szociális kapcsolataim sosem voltak magasröptűek, gondolom ez is baj, hogy a furryk egy jelentős része kissé antiszociális.
 • 0
"Oly sokáig voltunk lenn,
Hogy nem is tudjuk, milyen fenn."

#3 Ralesk

Ralesk

  vulgáris hatalommal visszaélő szociáldarwinista

 • Administrators
 • 1.516 Hozzászólás:
 • LocationBudapest

Elküldve: 10 május 2015 - 22:18

Hát nem tudom, lehet hogy rossz dolog ezt így bebeszélni magunknak – elvégre szinte mindenki összejár a barátaival, klikkjével, ami azért már rég nem jelenti azt, hogy az illető antiszociális lenne.
 • 3

#4 foxanthro

foxanthro

  szárnyaslogisztikai főmunkatárs

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 869 Hozzászólás:
 • LocationHungary

Elküldve: 10 május 2015 - 22:31

Hát nem tudom, lehet hogy rossz dolog ezt így bebeszélni magunknak – elvégre szinte mindenki összejár a barátaival, klikkjével, ami azért már rég nem jelenti azt, hogy az illető antiszociális lenne.

Csak feltételezés volt.
 • 0
"Oly sokáig voltunk lenn,
Hogy nem is tudjuk, milyen fenn."

#5 Delphin

Delphin

  Advanced Member

 • Active Members
 • PipaPipaPipa
 • 1.195 Hozzászólás:

Elküldve: 10 május 2015 - 22:51

Én ugyanúgy észrevettem a csökkent jelenlétet, ami feltehetőleg abból ered, hogy korábbi tagok közül sokan elsüllyedtek a facebook felületében és társaságszervezési vagy egyéb igényeiket onnan elégítik ki.

A helyi csökkenés legkézzelfoghatóbb jele, hogy már második éve marad el a nyári tábor nevű vidám hét.

Tavaly volt viszont helyette "Budapets", és ha idén is van, akkor oda még lehetséges mozgósítani furcsa embereket.

Saját nevemben annyit tudok mondani, hogy fórumra nincs sem témám, sem indíttatásom sokmindenről írni, azonban IRC-n szinte napi jelleggel megtalálható vagyok, mert az a környezet jobban megfelel az ilyen-olyan lényegtelen gondolatoknak.
 • 1

#6 Storm

Storm

  Misanthrope & Speciesist

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 984 Hozzászólás:
 • LocationIn medias res

Elküldve: 11 május 2015 - 00:14

Na akkor így első átgondolásra a következők a gondolataim:

 

 1. Kieran fedezte fel a jelenséget, amikor össze akarta szedni a magyar furry alkotókat, hogy van egy RAKÁS magyar Furry aki aktív Furaffinityn és egyéb nemzetközi helyeken, közülük többen elég jó művészek, viszont a magyar közösségben nem képviseltetik magukat egyáltalán. Több TUCAT magyar furry művészt számolt össze, és ezek csak a művészek. Sőt, sokan közülük még csak meg sem említik hogy magyarok, csak onnan lehet rájönni amikor valahol valaki magyarul kommentel neki FA-n és visszaír rá magyarul. De van olyan is aki konkrétan titkolja hogy magyar.

  Mi lehet ennek az oka? Az én érzésem az, hogy szégyellik... nem tudom feltűnt-e másnak is, de a magyarokról sok helyen él az a koránt sem alaptalan sztereotípia, hogy bunkó faszparasztok akik mindig csak tahóskodnak, anyáznak, balhéznak stb. Olyan ez, mint hogy aki sokat utazik, gyakran mondogatja, hogy onnan lehet megismerni külföldön a magyar csoportokat hogy ők a leghangosabbak, legrészegebbek, legkulturálatlanabbak mindig. És sajnos én is ezt tapasztaltam külföldön.

  Szóval megértem, ha valaki nem akar magyarsággal kérkedni, és azt is, ha mindenféle magyar közösségtől távol akar maradni. Mármint egyet nem értek vele, de megértem hogy miért láthatják így.

  Ezen pedig csak példamutatással lehetne változtatni.
   
 2. Sajnos a Faszbúk valami számomra felfoghatatlan okból rendkívüli népszerűséget élvez és manapság egyre több ember éli ott az életét. Ezen attól félek nem tudunk változtatni. Annyit tehetünk, hogy kínálunk valami olyat, amiért itt akar majd lenni az, akinek az igényei túlmutatnak a napi Faszbúkozáson. Ez elvisz minket a hármas ponthoz:
   
 3. A furmeet indulásakor fűt-fát ígért: gallériák, mindenféle fícsörök, folyamatos fejlesztés... ebből az lett, hogy semmi. Egy egészen kevés dolog megvalósult, majd a fejlesztés megállt mondván hogy megvárjuk az új IPB verziót, ami viszont soha nem jött ki, és senki nem mondta azt, hogy akkor talán mégis folytatni kéne a fejlesztést a jelenlegi motorral, így a Furmeet fejlődése és fejlesztése mint olyan megszűnt létezni, az oldal megrekedt egy korai "Public Beta" állapotban, egy sor soha be nem teljesített ígérettel. - Note: Itt most nem ihbáztatni akarok bárkit is, csak tényeket állapítok meg.
   
 4. Dráma. Az induláskor is volt, aztán néha később is, továbbá kialakult az az állapot, hogy akik anno furryhurol elmentek vagy ki lettek baszva, átmentek a Bolyhba és most onnan fújnak azokra a haragosaikra akik meg itt vannak, és fordítva. El kéne végre felejteni a múltat, illetve egy pár embernek kihúzni a bad dragont fejét a seggéből (akinek nem inge...) és belátni végre, hogy nem két rivális társaság vagyunk, hanem egy nagy kör. Ugyanaz köt minket össze.

  Továbbá:
   
 5. Barátságos, inspiráló környezet. Tudom hogy manapság az a trend, hogy valamennyi bunkóság az normális, és aki azon megsértődik azt kigúnyoljuk és kinevetjük, de sok ember van aki egyszerűen nem kíváncsi erre: a toxikusságra, a basztatásra, a negatívságra. Felejtsük el a macsó büszkeséget, és azt a hozzáállást hogy a gyengébbeket ki kell nevetni és bele kell rúgni (bullyiing) - mint ahogy anno a Furmeet alakulásánál valaki fel is vetette, hogy milyen gáz, hogy itt nem lehet elküldeni valakit a kurva anyjába - nem ezekkel a szavakkal de kb ez volt a kifogás.

  Szögezzük le: Aki azt hiszi, hogy attól lesz férfi/menő/whatever, hogy bunkó másokkal, annak problémái vannak.

  Ha azt akarjuk hogy mindenféle ember jól érezhesse itt magát, a kiskorútól az érzékeny lelkületűn át mindenki másig, akkor véleményem szerint meg kéne állapodni abban, hogy a bunkóság, beszólogatás stb. nem kívánatos viselkedési forma, és ha esetleg valaki tényleg rászolgál, akkor is inkább kulturált módon legyen a helyzet kezelve.

  Ez egyben azt is jelentené hogy a moderátoroknak aktívan kéne figyelniük, és ha kezd valaki eldurvulni, akkor (először) finoman megkérni, hogy ezt ne tegye. Így is néha történnek ilyen felszólalások, pl Páfri szokta diplomatikusan kifejezni ha szerinte valaki nem megfelelően viselkedik, de ez kevés szerintem.

  Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy változzunk erkölcs csőszökké, de aktívan törekedni kellene egy pozitív, inspiráló és barátságos környezet kialakítására.
   
 6. Rendezvények hiánya / szervezés hiánya stb. Van havi furmeet ugyan, de Páfri épp csak kényszerből szervezi már, mert elege van, de más meg nincs, a Bolyhnak megvannak a saját dolgai de a két közösség nem beszél egymással, a Budapets-el nem tudom mi van mert rég nem hallottam róla, másról meg nem tudok.

  Több, jobb és érdekesebb szociális esemény kellene.

 

Így hirtelen ennyi jutott eszembe, majd hozzáteszek még, illetve természetesen várom a véleményeket.


 • 4
~ Sic itur ad astra per aspera. ~ [Blog] [deviantArt] [FurAffinity](NSFW)

#7 Kieran

Kieran

  Advanced Member

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 553 Hozzászólás:

Elküldve: 11 május 2015 - 00:38

Okot kéne adni, hogy az emberek itt maradjanak.

 

"De legyetek itt, hogy éljen a közösség" senkit se fog késztetni az ittmaradásra.

 

Hozzon fel valaki érveket arra, hogy mit kap egy illető abból, ha e közösség része, mi motiváljon arra, hogy itt aktív legyek és napi szinten bejelentkezzek.

 

Nagy tali szervezés (BP) nem itt folyik, a saját talijaink megszokott 20 fős társasággal Budapest-ten szokott megesni.

művészként se igen éri meg (mert már bocsánat, de innen se vevőket, se valós feedback-et nem fogok kapni már elegendő mértékben hogy megérje a poszt írásába fektetett energiát (ez részben válasz is Storm 1. pontjára) aki tőlem innen venni akart már kapcsolatba lépett velem 1,5 éve)

fursuit kultúra? az se igen itt zajlik.

 

Szerintem itt lesz a probléma.


 • 0

#8 Ralesk

Ralesk

  vulgáris hatalommal visszaélő szociáldarwinista

 • Administrators
 • 1.516 Hozzászólás:
 • LocationBudapest

Elküldve: 11 május 2015 - 08:04

Nagy tali szervezés (BP) nem itt folyik, a saját talijaink megszokott 20 fős társasággal Budapest-ten szokott megesni.

fursuit kultúra? az se igen itt zajlik.


De miért nem? Ugyanazok az arcok akik itt is megfordulnak (vagy fordultak), jellemzően más médiumon szervezkednek, de vajon miért?
 • 0

#9 Ralesk

Ralesk

  vulgáris hatalommal visszaélő szociáldarwinista

 • Administrators
 • 1.516 Hozzászólás:
 • LocationBudapest

Elküldve: 11 május 2015 - 08:24

Stormnak:

1. Sose fogom megérteni azokat a FA-s meg SL-es arcokat, akik undorodnak a magyarokkal, a magyar közösséggel való bármilyen kapcsolattól (amiről egészen pontosan *semmit* nem tudnak, nem pedig volt egy rossz tapasztalatuk és azért). Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy miért csak az létezik valakiben, hogy Angliaangliaanglia stb. Közben meg nyivákol (esetekben!), hogy senki ismerőssel a témában nem tud találkozni. #wat

2. Igen, és elvileg a fórumforma meg azt adná, hogy egy adott téma hosszabban kitárgyalható legyen, kereshető legyen, bármikor később is lehessen beletenni valamit. Ez az amire a Facebook képtelen és egy strukturált fórum viszont adja.

3. Valóban, ezt valamilyen szinten mi (is) elcsesztük, de... galéria van, senki nem használja, blog van, senki nem használja. Nyilván ahogy Kieran is mondja, egy itteni galéria nem tud helyettesíteni mondjuk egy FA-t, de nem is várható el, hogy bármilyen szinten fel tudjuk venni a versenyt annak a reachével.

4 és 5. Nem, nem, nem, nem, nem! Nézz már rá a fórumra, *alig* van egy oldalnál hosszabb vita, dráma és baszogatás minimális van (Arn kirakása az egyik, a KSP topik volt a másik; mostanában meg feltűnt, hogy 1 azaz egy emberrel van bajotok még, Delphinnel) — de ne akadjunk már erre rá, hogy ez akkora gigantikus baj. Mert alig van itt para, főleg nem a furry.hu-hoz hasonlítva. De még a Bolyh facebook csoporthoz mérten se.

Azzal meg nem tudunk mit tenni, hogy a f.hu-n ragadtaknak (kik ezek? 1 főről tudok, aki nem hajlandó semmiféle kapcsolatra az egész társasággal, mert létre mertünk hozni egy oldalt, aminek a tervéről ő is tudott...) olyan a hozzáállásuk, amilyen. Én csak azért vagyok szomorú, hogy ennek az egésznek ez lett a hatása. Őrá talán haragszom is. De mindenki ott van (vagy most már volt) ahol akart. A legtöbben meg fogták és átjöttek onnan ide, pontosan mert itt nem volt toxikus a hangulat.

A Bolyhra szintén nem szoktunk testületileg fújni, ahogy amúgy a furry.hu-ra sem. Nagyon komolyan vettem amíg létezett, hogy a lehető legkevesebbet ejtsek róla szót, inkább kerüljem itt a fórumon a témát, mintsem hogy elrontsak valamit. A Bolyh meg amúgy szintén nem fúj ránk, szóval a közösség mint olyan nem rivalizál velünk.

Szóval nem biztos, hogy az a furmeet.hu mint közösség problémája, hogy X utálja Y-t, vagy ha igen, a közösség vajmi keveset tud tenni ennek konszolidálására.

6. Igen, és mi meg csilliószor kértük az embereket hogy szervezzenek dolgokat. Miért nem tették, ha erre amúgy van igény? Vagy nincs igény, csak mégis mindig ez van mondva? Miért van pontosan nulla jelentkező a havi talik továbbvitelére, átalakítására, bármi, amikor állítólag van egy több tucat fős baráti társaság, aki amúgy szeret összejárni?
 • 2

#10 Ralesk

Ralesk

  vulgáris hatalommal visszaélő szociáldarwinista

 • Administrators
 • 1.516 Hozzászólás:
 • LocationBudapest

Elküldve: 11 május 2015 - 08:41

Csak feltételezés volt.


De valahogy mindig felbukkan, és olyan, mintha görcsösen ragaszkodnánk ehhez a lébölhöz :D Pedig szerintem annyira nem igaz, mint amennyire szeretjük híresztelni.
 • 0

#11 Ralesk

Ralesk

  vulgáris hatalommal visszaélő szociáldarwinista

 • Administrators
 • 1.516 Hozzászólás:
 • LocationBudapest

Elküldve: 11 május 2015 - 08:47

Még egy gondolat: Valahol azt érzem, hogy ha nincs community engagement, akkor nehéz szervezni is, viszont ha nincs szervezés, nem lesz community engagement. Működhetne ez ellenkező irányba is, de nem teszi. Miért? Amikor voltak nagyobb dolgok megszervezve (és itt visszanyúlok a kifejezetten sikeres elemekig a furry.hu-ba), akkor se hozta azt magával, hogy „de, kérünk még, és ez és ez lenne jó ha csinálnátok, tök fun lenne”.

Nem, annyi volt, hogy „köszi” és kész, utána visszamerülés a hétköznapokba és lehet tovább gondolkozni a mindennemű szervezőnek azon, hogy igazából mit is érdemes csinálnia, vagy mit nem. No persze ez nem azt jelenti, hogy ne lenne jó dolog, hogy hálás a társaság azért, mert valami meg lett csinálva, sőt! Csak az, hogy tovább lépni egy jobb irányba nem lehetséges anélkül, hogy a közösség is bele ne adna valamit.
 • 0

#12 KekPafrany

KekPafrany

  Free Fern

 • Administrators
 • 2.189 Hozzászólás:
 • LocationHome sweet home <3

Elküldve: 11 május 2015 - 08:50

A tapasztalatom az, hogy nagyon kevés kivételtől eltekintve mindenki azt várja, hogy valaki más majd megcsinálja helyette a dolgokat. Csak ez a kevés kivétel furry idővel csúnyán belefásul ebbe. Lehangoló, hogy akkor megy a szekér, ha folyamatosan rugdalom, és mindenkit felkötözök az ülésbe, hogy jöjjön is vele.

 

Valamiért nem mertek topikokat nyitni még akkor se, ha hiányoltok egy témát, és szívesen beszélgetnétek róla. És amikor mondva van, hogy megnyithatjátok ti is, akkor megy a csudálkozás, hogy jé, tényleg. Aztán a topik jó eséllyel nem nyílik meg.

 

 

 

 

 

 

 


 • 4

http://KekPafrany.deviantart.com

 

 

"We don’t like spicy food. Once we found red fang-shaped fruit among the cargo of a shipwreck. We ate it and regretted it loud and long!"


#13 Kyera

Kyera

  Queen of Cuddles

 • Administrators
 • 1.382 Hozzászólás:
 • LocationBerlin

Elküldve: 11 május 2015 - 09:01

A Facebook közösségeket illetően, ha már fel lett hozva a Bolyh: nem érzem úgy, hogy bármilyen szinten össze lehetne mérni a kettőt. Én nekem pont az a szintű kommunikáció, mélyebbb témák, hosszabb beszélgetések, stb hiányoznak amikre a Facebook eleve totál alkalmatlan. Ezzel szemben a fórumon levő élet is pont kimerül abban, hogy valaki posztol egy linket vagy képet, megy rá 5 like meg két komment és irány tovább. Engem az a gondolat szomorít el, hogy az embereknek tényleg ennyiben kimerül a közösség?

 

Ilyen értelemben az FA-n nyomulók se célközönség. Az FA arra való, hogy töltsék fel a képeiket, egy-egy soros shoutokat váltsanak, journalban néha nyöszörögjenek, stb. És ez maradhat is az FA-n. Nekem az hiányzik, hogy fórum használva legyen, mint fórum.

 

Ami a saját töketlenkedésünket illeti a fejlesztések kapcsán, ez leginkább az én döntésem volt, hogy nem vagyok hajlandó egy olyan rendszerbe időt ölni, ami 100%, hogy le lesz cserélve. Az már egy más kérdés, hogy a 2013 decemberre ígért IPS 4.0 azóta se lett kiadva. Ez engem is nagyon zavar, de ugyanakkor az is nagyon zavarna, ha elkezdtem volna megcsinálni esetleg dolgokat, majd egy hétre rá meg közlik, hogy akkor tessék, itt a frissítés.

 

Ezzel együtt ugyanakkor továbbra is azt gondolom, hogy nem az extra funkcionalitás hiánya a fő gond. A fórum megy és működik és nem nagyon történik rajta fórumozás. És nem hiszem, hogy ezt bármiféle funkcionalitásnak a hozzáadása orvosolná. Ennél sokkal valószínűbb, hogy nincs igény fórumra, hogy a közösség nem akar többet annál, mint amit egy Facebook tud nyújtani. Ezt is el tudom fogadni. 2015 van, a fórumok kora felett eljárt az idő, stb... el tudom fogadni... de mérhetetlenül el is szomorít.


 • 3

Mare of the Night, Stallion of the Sands


#14 foxanthro

foxanthro

  szárnyaslogisztikai főmunkatárs

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 869 Hozzászólás:
 • LocationHungary

Elküldve: 11 május 2015 - 09:59

Én ugyanúgy észrevettem a csökkent jelenlétet, ami feltehetőleg abból ered, hogy korábbi tagok közül sokan elsüllyedtek a facebook felületében és társaságszervezési vagy egyéb igényeiket onnan elégítik ki.


Én úgy vettem észre, hogy akik tényleg csak az FB-n vannak jelen, azok inkább csak az utánpótlás(friss hús) és a heti szintű kocsmatúrázók. Mindenki más ide is, oda is ír 1-1 kommentet.
 

Kieran fedezte fel a jelenséget, amikor össze akarta szedni a magyar furry alkotókat, hogy van egy RAKÁS magyar Furry aki aktív Furaffinityn és egyéb nemzetközi helyeken, közülük többen elég jó művészek, viszont a magyar közösségben nem képviseltetik magukat egyáltalán. Több TUCAT magyar furry művészt számolt össze, és ezek csak a művészek. Sőt, sokan közülük még csak meg sem említik hogy magyarok, csak onnan lehet rájönni amikor valahol valaki magyarul kommentel neki FA-n és visszaír rá magyarul. De van olyan is aki konkrétan titkolja hogy magyar.

Mi lehet ennek az oka? Az én érzésem az, hogy szégyellik... nem tudom feltűnt-e másnak is, de a magyarokról sok helyen él az a koránt sem alaptalan sztereotípia, hogy bunkó faszparasztok akik mindig csak tahóskodnak, anyáznak, balhéznak stb.

Nos, szeritem az is benne van a pakliban, hogy aki jól rajzol és híresebb is akart lenni, az eleve kűfődiű' kezdte a munkásságát, bízva abban, hogy úgy nagyobb közönséget érhet el, gyorsabban(vagy nem tudom, csak egy tipp)

A másik dolog meg: Életem során sajnos még csak egyszer jutottam ki külföldre, így nem tudom, hogy milyenek vagyunk kint, de amit leírtál rólunk, az majdnem 100%-ban igaz a Balaton környéki német turistákra is.

galéria van, senki nem használja, blog van, senki nem használja. Nyilván ahogy Kieran is mondja, egy itteni galéria nem tud helyettesíteni mondjuk egy FA-t, de nem is várható el, hogy bármilyen szinten fel tudjuk venni a versenyt annak a reachével.

A galériát talán azért nem, mert az kicsit olyan, mint a számológép. Az integráció miatt már legalább 3-4 van minden embernél, holott egy is elég lenne. ...pedig furtalik vagy valami személyesebb anyagot pont optimális lenne csak ide feltölteni és nem FA/DA/IB/SF-re.
A blogról meg két elképzelésem van. Az egyik az, hogy aki használná, az azt hiszi, hogy az valamilyen adminközeli kiváltság(mert többnyire csak olyan emberek írtak eddig blogot). A másik pedig az, hogy az a menu tab tök jól beleolvad a fejléc kékségébe, bár ez kissé sántít(mert gondolom az új tartalom megtekintését mindenki használja).

Szerkesztve foxanthro által: 11 május 2015 - 10:13

 • 3
"Oly sokáig voltunk lenn,
Hogy nem is tudjuk, milyen fenn."

#15 Kyera

Kyera

  Queen of Cuddles

 • Administrators
 • 1.382 Hozzászólás:
 • LocationBerlin

Elküldve: 11 május 2015 - 11:38

Van amúgy egy másik hülye gondolatom. Amikor elindult a furryhu... mindenki gimnazista, egyetemista vagy munkanélküli volt. Nagyon kevés volt az, aki már akkor élte a "nagybetűs életet". Szóval összejött ez a társaság és élte a maga életét, kisírtuk egymás vállán az elsővilág-béli problémáinkat stb. Aztán felnőttünk, kikerültünk a hétköznapok valóságába. Csalódtunk az életben sokat, rájöttünk nem úgy működnek a dolgok, ahogyan azt elképzeltük vagy szerettük volna, stb.

 

Mi együtt nőttünk fel, egymás mellett... de ugyanakkor meg is savanyodtunk és elkezdtünk egy más szemmel tekinteni azokra, akik még nem nőttek fel. Mert mi már tudjuk, hogy mi vár rájuk... és mert mi is visszasírjuk valahol azokat az időket. Viszont tökéletesen kialakítottunk egy olyan hangulatot, amibe véletlenül se akar belekerülni olyasvalaki, akinek még nem durrant ki a kis buborékja.

 

Picit ide kapcsolható a művészpalánták közötti iskolát végzett vs self-educated ellentét is. Ahogy nyilván az se segít, hogy Magyarországon a létbiztonság, mint olyan nem igazán egy a többség számára is létező valami.

 

A kollégiumból könnyű napokat átfilozofálni, programokat szervezni, anyu pénzén kocsmázni vagy étterembe menni, stb... a mai rideg valóságunkban viszont ezek nem működnek.

 

Tehát azt gondolom, hogy ilyen értelemben az újabb generáció elidegenítéséről nagyon is tehetünk... pedig ha igazán magunkba nézünk (én néha vissza is szoktam olvasni 10 évvel ezelőtti blogbejegyzéseimet), akkor nagyon nem voltunk mások, mint azok akiket ma idegesítőnek és gyerekesnek tartunk.

 

Így viszont soha nem lesz vérfrissítés... csak mi savanyodunk bele az életbe mégjobban... és még egyedül is maradunk vele a végén.


 • 6

Mare of the Night, Stallion of the Sands


#16 Orion

Orion

  Advanced Member

 • Active Members
 • PipaPipaPipa
 • 170 Hozzászólás:

Elküldve: 11 május 2015 - 16:10

Hát, én, mint a DS által vérfrissítőnek és anno hozzátok hasonlónak tituláltak egyike, úgy gondolom, hogy a fórum tökéletesen jó mondjuk arra, hogy ha végre le bírok ülni, akkor ne kétsoros (mint ahogy azt látni szoktátok) postokat sikerüljön idefirkantanom, de hiányolom azt is, hogy ez valahogy össze legyen fűzve az IRC csatornával, amiről beszéltetek, és amit gondolom eddig én nem vettem észre. Okés, hogy IRC, meg tök jó, de ha nem akarunk nyolcfelé szakadni, akkor egybe kellene építeni azokat a dolgokat, amiket egybe tudunk. Mert nyilván jobban lenne használva minden, ha egy helyen lenne, és akkor nem is lennénk annyira széthullva. És most lehet hogy megint a rágcsálni kezdett új funkciókhoz lyukadtam ki, de ha lenne lehetőség nem csak a falakra meg nem csak ilyenekre, hanem rászoktatnánk magunkat a lassabb mellett a gyorsabb formára is, akkor nem biztos hogy az lenne, hogy a haverjaimnak elmesélem hogy "Te, de jó, láttam ezt a képet furmeeten", mert a négy jelentkezőből mint láthattuk egy volt az aki ténylegesen feljött a fórumra, pedig az egyik rajzos ismerősöm nagyon sárkánymániás, és eléggé megtetszett neki a furry dolog, mint olyan. Plusz vannak, akik (hozzá hasonlóan) lényegében tökéletes vérfrissítők lennének, de halvány lila fogalmuk sincs arról, hogy van ilyen dolog, hogy furry. Jó lenne hozzájuk is elérni. Ezeken kívül most csak gyosan egy Steames csopi jutott eszembe, hogy lássuk ha már valaki játszik és legalább azt együtt, meg a DS által emlegetett enyhe korkülönbség jut eszembe.


 • 0

#17 RoePipi

RoePipi

  Twitterhez vagyok szokva.

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 466 Hozzászólás:
 • LocationNagykanizsa, Hungary

Elküldve: 11 május 2015 - 18:34

Mindegyikőtöknek igaza van.
 
Mivel szervezéshez idegbajos vagyok, ezért „csak” jelen vagyok minden internetes felületen. Minden platformot a saját stílusában használok, így aki akar, követhet bármelyiken vagy kommunikálhat velem és a jelenlevőkkel.
 
A fórum a közösség életének színtere és emlékkönyve. Ezért tudtam ha nem is átélni, de megérteni, hogy mi bántja a furry.hu-n maradt használó(k) lelkét: hogy ott egy hatalmas emlékkupac, amit az áttéréskor kidobtunk a kukába, mert – oh well – néha új életet kell kezdeni és elfelejteni az előzőt. Azt az ígéretet már az áttéréskor se gondolta senki komolyan, hogy majd hozzuk magunkkal az archívumot!
Részemről már a megírásukkor lementettem egy-egy másolatot a saját, jobban sikerült írásaimból, de vajon megcsinálta ezt más is?
 
A közösség átlépett egy kort, amikor már nem csodáljuk a másikat, már nem jujdeizgi velük együtt lenni, mert már ismerjük egymást, meg különben is munka van. Az RPG eleve társas szórakozás, ám rajzoláshoz már nem kell másoknak is jelen lenniük, meg túltermelés is van, persze hogy nem jut egy-egy alkotásra több figyelem egy-két percnél. A meghittebb kapcsolatokra már megtalálták egymást a tagok, sörözni szinte bárkivel lehet, az új tagok meg nem kapnak iránymutatást abban, hogy mit is lehetne tenniük.
 
Az IRC amolyan vadszíntér, mint egy tisztás, ahol a naponta arra járók átmennek, és vagy időznek hosszan, vagy csak megállnak kicsit dumálni. Spontaneitás, linkek alapos kitárgyalása és akár éjbe nyúló társalgások jellemzik. Aki használja, biztos lehet abban, hogy mindig talál ott valakit, akit fáraszthat.
Azonkívül talán az egyetlen hely, ahol lehet nagy cégeket kikerülve SSL-en társalogni.
 
A facebook az internet kocsmája. Tolják eléd a cuccot, meg te is tolhatod, és eldöntheted, hogy kurjantasz valami potensen lájkpozitívat, megpróbálsz beszélgetni, vagy beszólsz. A beszélgetések addig tartanak, amíg minden fontos résztvevő képes visszalapozni megfelelő hosszban a hozzászólások közt, vagy már másnap van. Akkor meg már senki se emlékszik rá. Van lehetőség csoportokat létrehozni, amik mindig jók, amíg a tagok el nem unják egymást.
Viszont remekül lehet rajta találkozókat szervezni!
 
A Skype a múltbeli messengerek öröksége. Ma már nem az van, hogy hú, mennyi ismerős, most van kivel dumcsizni, hanem ott figyel egy „telefonkönyv” csomó névvel, akik jó, hogy ott vannak, de nehogy má' beszélgetni kelljen velük, ha nem muszáj. Lehet összerakni beszélgetőcsoportokat, amik kivétel nélkül elsikkadnak ugyancsak az érdekesség elmúlása mentén.
 
A Twitter egy újkori próbálkozás az internetes pörgés kiszolgálására, ami szerintem egész jól sikerült. Senki sem fog hirtelen lefoglalni méteres írásokkal, csak azoktól olvasol, akik érdekelnek, és magasról leszarhatod a társadalmi kötöttségeket. Garantáltan csak azok fognak követni, akik az általad közzétett tartalomra szomjaznak (meg a botok természetesen).
 
A blog a twitteléshez képest az óriás bálna: csak EGY tagtól fogsz olvasni, de attól sokat. Az adott tag komoly érdeklődőinek ajánlom. Persze ha már annyira iszod valakinek a szavait, talán megpróbálhatnál összejönni vele (a többi 500 követőnél kell csak jobbnak lenned).
 
A galéria egy illúzió. Elmúlt már rég, hogy jé, Galéria, itt rajzok vannak! Nem fog senki 2015-ben naponta 3-4 galériát végigjárni, hogy van-e valami új. Legyen minden 1 helyen (tumblr).

 

A szűk baráti társaság (klikk) az igazán hasonló tagokat hozza össze. Itt nem kell senkit győzködni, hogy mi lenne jó, mit csináljunk, mert csináljuk úgyis. A többiek meg le vannak ejtve. Az elmagányosodás többrésztvevős változata.
 
Aki a fentieket ötvözni szeretné valami intelligens és a mélységekig személyre szabható közösségi forma létrehozásával, ne fogja vissza magát. Van egy elméleti ötletem, egy olyan kapcsolattartó rendszer, ami figyelembe veszi az egyes tagok kommunikációs preferenciáit, és ahhoz igazítva hoz létre számára csatornákat másokhoz. Tudnia kell kezelni pl. azt, hogy x tag megengedi, hogy y tag olvassa, de z nem, valamint mi a teendő, ha bekerül a csevegésbe egy új tag, akit nem mindenki szívlel bizonyos témákban.

 

Hát ennyi jutott most eszembe.


 • 6

#18 zuzu

zuzu

  KangarooWolf

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 1.218 Hozzászólás:
 • LocationItt is ott is :)

Elküldve: 11 május 2015 - 18:36

Nos az az igazság, hogy nekem napi program, ha nem naponta többszöri, hogy olvasom a fórumot :)
A legtöbb esetben viszont az a gond, hogy nem jut hosszabb időm elidőzni egy egy poszton, és marad a pacsizás és a néhány szavas mondatok írása.
DS meglátása ilyen tekintetben nagyon helytálló, hogy sokan vagyunk akik "a nagybetűs élet"-ben gürizünk a hét szinte minden napján, és nagyon kevés idő marad egyébre, mint azon gondolkodni, hogy holnap is helytálljak a melóhelyen.
Ettől függetlenül én személy szerint nem érzem magam besavanyodottnak. Sőt JazzBadgerrel aktívan őrizzük gyermeki énünket :)

Pont ezért nagy felüdülés számomra amikor szerveződnek a talik, és főleg tavasz / nyári időjárás mellett lehet a szabadban ökörködni. A legutóbbi tali szerintem nagyon jól sikerült :)

"Ördög és pokol. Éva, Darwin kosztümben az alma fa alatt, különben is micsoda mázli, lehet oboázni :)"


Ha már a taliknál és rendezvényeknél tartunk, nekem a tavalyi BudaPets egy örökre szóló élmény volt, és úgy láttam egy olyan dolog indult el, amit nagyon is érdemes tovább vinni.
Akik ott voltunk, szerintem nagyon jól éreztük magunkat, emellett sokan csatlakoztak újak is, illetve jöttek fel többen vidékről / csatlakoztak külföldről.
Nagy buli volt. :)

Ebből csak azt szeretném kihozni, hogy valóban nem egyszerű sok embert összehozni, de mindenképpen megéri. Az eredmény kárpótol :)
 • 5
Az élet egy nagy játék... és eszméletlen jó a grafikája :)

#19 zuzu

zuzu

  KangarooWolf

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 1.218 Hozzászólás:
 • LocationItt is ott is :)

Elküldve: 11 május 2015 - 18:51

Kiegészítés:

Ugyan a legtöbb médián (Facebook, Twitter, DA, furmeet, furryhu, eurofurence-fórum, stb..) megtalálható vagyok, és mindet napi rendszerességgel olvasom, valahogy mégis itt érzem a legjobban otthon magam.
 • 0
Az élet egy nagy játék... és eszméletlen jó a grafikája :)

#20 Delphin

Delphin

  Advanced Member

 • Active Members
 • PipaPipaPipa
 • 1.195 Hozzászólás:

Elküldve: 11 május 2015 - 19:03

A tapasztalatom az, hogy nagyon kevés kivételtől eltekintve mindenki azt várja, hogy valaki más majd megcsinálja helyette a dolgokat. Csak ez a kevés kivétel furry idővel csúnyán belefásul ebbe. Lehangoló, hogy akkor megy a szekér, ha folyamatosan rugdalom, és mindenkit felkötözök az ülésbe, hogy jöjjön is vele.


A tapasztalatom az, hogy menj a fenébe. Senki nem "várta", hogy valaki "helyette" csinálja meg "a dolgokat", per se. Azért jöttek el, mert valaki megcsinálta.

Ha valaki nem csinálja, mert fásul, vagy nem tudja delegálni a feladatot, vagy egyszerűen fárad, akkor nem lehet elvárni, hogy a többiek ugyanazt ugyanúgy megcsinálják (még kevésbé lehet megsértődni annak hiányán), hanem olyankor a többiek egyszerűen nem jönnek, amíg nem bukkan fel valaki más, akiben megvan ugyanaz az energia és némi indíték, hogy szervezzen valami hasonlót.

A rendezvényszervezés nem arról szól, hogy "jó, én szerveztem tizenötöt, most ti jöttök", hanem arról, hogy "azért jöttek el, mert megszerveztem". Ha az neked már nem elég fizetség, akkor kérj díjat. Többen is vannak, akiknek az nem okozna gondot, sőt, én szorgalmazom.

 

Valamiért nem mertek topikokat nyitni még akkor se, ha hiányoltok egy témát, és szívesen beszélgetnétek róla. És amikor mondva van, hogy megnyithatjátok ti is, akkor megy a csudálkozás, hogy jé, tényleg. Aztán a topik jó eséllyel nem nyílik meg.


Most nem jut eszembe konkrét példa, viszont ellenpélda igen -- akár ez a konkrét topik is --, amikor felmerült egy fájás, és hamar jött rá a topikus kenőcs.

A képek megosztása javarészt átköltözött Facebookra, zenét pedig nem osztok meg, mert habzó gyűlölettel vagyok a fórumon erőltetett youtube-beágyazás iránt már másfél éve (meg úgysem tetszik a zeném Roe kivételével senkinek, neki pedig eszem ágában sincs örömet okozni).
A többi "standard" topik amolyan egynyári: egyszer talán mókás megbeszélni, hogy "milyen lenne egy förri világ", "mi lennél következő életedben", meg ilyesmi, de amikor valaki harmadszorra kezd bele, hogy "jupí, beszéljük meg, szerintünk milyen lenne egy förri világ!", akkor az már a hátam-közepe kategória, és inkább rá se kattintok többet.

Sőt, mondok jobbat! Nemrég indítottam egy eredeti topikot a munkahelyi faszságok gyűjtésére, és Kona kivételével senkitől nem jött oda semmi az elmúlt hetekben, pedig korábban azt hittem, hogy rajtam kívül dolgozott már más is. Kapásból tudok mondani három nevet olyan tagokhoz, akikről tényként tudom, hogy fejenként legalább két faszságot meg tudtak volna osztani, mégsem jutottak el még odáig.

 

Okot kéne adni, hogy az emberek itt maradjanak.


Ez majdnem egyértelmű. És mivel a furry kultúra 80%-a alkotói munkákból áll (remélem, ti is halljátok a csattanást a hasamon), ezért úgy lehet a legkézenfekvőbb módon vonzóvá tenni a helyet, hogy több alkotómunkás cuccot szórnak az arra alkalmas emberek galériákba.

Van is erre alkalmas tag, pl. te.
Sajnos egyre magasabb lovon ülsz és gyarapszik benned a szilárd büszkeség, ami egyrészt jó dolog, mert bőven van mire büszkének lenned, másrészt jó az is, hogy nem befolyásolta a helyzetfelismerésed. Viszont ha csak annyira vagy képes, hogy megmondd az ittenieknek, hogy "mit kellene csinálni", akkor semmivel sem vagy jobb azoknál a tagoknál, akikre Páfri panaszkodik.

 

De miért nem? Ugyanazok az arcok akik itt is megfordulnak (vagy fordultak), jellemzően más médiumon szervezkednek, de vajon miért?


Végezetül jegyezzük meg, hogy a Facebook azért népszerű, mert a felület kényelmes, az ember pedig lusta állat.
1. A Facebook a keresőszavaid és az ismerőseid alapján automatikusan ajánl neked új ismerősöket és csoportokat, amikben részt lehet venni. A "networking" gyorsan megy rajta.
2. Van élő chat, sőt, mobilalkalmazás. A részvétel kényelmes és egésznapos.
3. Keresőkben előkelő helyet foglal el, így az újonnan jöttek is azt fogják először megtalálni. Sőt, biztosan van olyan, aki az első internetre jutást követően eleve ott kezd keresni közösséget.
4. A kezelőfelület segíti az események szervezését, továbbá csoportokba tudnak tömörülni az egyes tagok, amely csoportok egymást nem zárják ki.

Mit tud ezzel szemben a furmeet:
1. Egy félig teli fórum, tele vadidegenekkel, ahova új felhasználó vagy úgy tud bejönni, hogy senkit sem ismer, vagy pedig úgy, hogy berángatja egy meglévő tag.
2. Nincs se chat, se IRC, és az az egy IRC csatorna, ami mégis van, az is teljesen más néven fut. Egy moderátora van, aki egész nap szarik rá. A fórumon van ugyan privát üzenet lehetőség, de az lassabb és több oldal-újratöltést is igényel.
3. Keresőkben szinte meg se jelenik a fórum. Olyan drámaian szar az SEO, hogy az szóra sem érdemes: az első oldalon pl. egyáltalán nem jövünk fel a "magyar furry" szavakra sem a DuckDuckGo, sem a Google, sem a Bing keresőiben, sőt, előbb jött fel rá a magyar-angol szótár a "fury" szóra, mint a fórum. (Ezzel szemben a furry.hu pl. első helyet foglal el, ami minimum ironikus.)
4. A meghirdetett események szervezése nehezebben átlátható, ráadásul külső szolgáltatón keresztül megy a jelentkezés, pedig állítólag van az oldalon 2-3 programozó.


A "meglepetés" a legutolsó érzések közé tartozik, ha le kellene írnom a jelen helyzetet.
 • 5Also tagged with one or more of these keywords: furry, közösség, összetartás, széthullás, beszéljük meg

0 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 felhasználó, 0 vendég, 0 anonim felhasználó