A tapasztalatom az, hogy nagyon kevés kivételtől eltekintve mindenki azt várja, hogy valaki más majd megcsinálja helyette a dolgokat. Csak ez a kevés kivétel furry idővel csúnyán belefásul ebbe. Lehangoló, hogy akkor megy a szekér, ha folyamatosan rugdalom, és mindenkit felkötözök az ülésbe, hogy jöjjön is vele.
A tapasztalatom az, hogy menj a fenébe. Senki nem "várta", hogy valaki "helyette" csinálja meg "a dolgokat", per se.
Azért jöttek el, mert valaki megcsinálta.Ha valaki
nem csinálja, mert fásul, vagy nem tudja delegálni a feladatot, vagy egyszerűen fárad, akkor nem lehet elvárni, hogy a többiek ugyanazt ugyanúgy megcsinálják (még kevésbé lehet megsértődni annak hiányán), hanem
olyankor a többiek egyszerűen nem jönnek, amíg nem bukkan fel valaki más, akiben megvan ugyanaz az energia és némi indíték, hogy szervezzen valami hasonlót.
A rendezvényszervezés nem arról szól, hogy "jó, én szerveztem tizenötöt, most ti jöttök", hanem arról, hogy "azért jöttek el, mert megszerveztem". Ha az neked már nem elég fizetség, akkor kérj díjat. Többen is vannak, akiknek az nem okozna gondot, sőt, én szorgalmazom.
Valamiért nem mertek topikokat nyitni még akkor se, ha hiányoltok egy témát, és szívesen beszélgetnétek róla. És amikor mondva van, hogy megnyithatjátok ti is, akkor megy a csudálkozás, hogy jé, tényleg. Aztán a topik jó eséllyel nem nyílik meg.
Most nem jut eszembe konkrét példa, viszont ellenpélda igen -- akár ez a konkrét topik is --, amikor felmerült egy fájás, és hamar jött rá a topikus kenőcs.
A képek megosztása javarészt átköltözött Facebookra, zenét pedig nem osztok meg, mert habzó gyűlölettel vagyok a fórumon erőltetett youtube-beágyazás iránt már másfél éve (meg úgysem tetszik a zeném Roe kivételével senkinek, neki pedig eszem ágában sincs örömet okozni).
A többi "standard" topik amolyan egynyári: egyszer talán mókás megbeszélni, hogy "milyen lenne egy förri világ", "mi lennél következő életedben", meg ilyesmi, de amikor valaki harmadszorra kezd bele, hogy "jupí, beszéljük meg, szerintünk milyen lenne egy förri világ!", akkor az már a hátam-közepe kategória, és inkább rá se kattintok többet.
Sőt, mondok jobbat! Nemrég
indítottam egy eredeti topikot a munkahelyi faszságok gyűjtésére, és Kona kivételével senkitől nem jött oda semmi az elmúlt hetekben, pedig korábban azt hittem, hogy rajtam kívül dolgozott már más is. Kapásból tudok mondani három nevet olyan tagokhoz, akikről tényként tudom, hogy fejenként legalább két faszságot meg tudtak volna osztani, mégsem jutottak el még odáig.
Okot kéne adni, hogy az emberek itt maradjanak.
Ez majdnem egyértelmű. És mivel a furry kultúra 80%-a alkotói munkákból áll (remélem, ti is halljátok a csattanást a hasamon), ezért úgy lehet a legkézenfekvőbb módon vonzóvá tenni a helyet, hogy több alkotómunkás cuccot szórnak
az arra alkalmas emberek galériákba.
Van is erre alkalmas tag, pl. te.
Sajnos egyre magasabb lovon ülsz és gyarapszik benned a szilárd büszkeség, ami egyrészt jó dolog, mert bőven van mire büszkének lenned, másrészt jó az is, hogy nem befolyásolta a helyzetfelismerésed. Viszont ha csak annyira vagy képes, hogy megmondd az ittenieknek, hogy "mit kellene csinálni", akkor semmivel sem vagy jobb azoknál a tagoknál, akikre Páfri panaszkodik.
De miért nem? Ugyanazok az arcok akik itt is megfordulnak (vagy fordultak), jellemzően más médiumon szervezkednek, de vajon miért?
Végezetül jegyezzük meg, hogy a Facebook azért népszerű, mert a felület kényelmes, az ember pedig lusta állat.
1. A Facebook a keresőszavaid és az ismerőseid alapján automatikusan ajánl neked új ismerősöket és csoportokat, amikben részt lehet venni. A "networking" gyorsan megy rajta.
2. Van élő chat, sőt, mobilalkalmazás. A részvétel kényelmes és egésznapos.
3. Keresőkben előkelő helyet foglal el, így az újonnan jöttek is azt fogják először megtalálni. Sőt, biztosan van olyan, aki az első internetre jutást követően eleve ott kezd keresni közösséget.
4. A kezelőfelület segíti az események szervezését, továbbá csoportokba tudnak tömörülni az egyes tagok, amely csoportok egymást nem zárják ki.
Mit tud ezzel szemben a furmeet:
1. Egy félig teli fórum, tele vadidegenekkel, ahova új felhasználó vagy úgy tud bejönni, hogy senkit sem ismer, vagy pedig úgy, hogy berángatja egy meglévő tag.
2. Nincs se chat, se IRC, és az az egy IRC csatorna, ami mégis van, az is teljesen más néven fut. Egy moderátora van, aki egész nap szarik rá. A fórumon van ugyan privát üzenet lehetőség, de az lassabb és több oldal-újratöltést is igényel.
3. Keresőkben szinte meg se jelenik a fórum. Olyan drámaian szar az SEO, hogy az szóra sem érdemes: az első oldalon pl. egyáltalán nem jövünk fel a "magyar furry" szavakra sem a DuckDuckGo, sem a Google, sem a Bing keresőiben, sőt, előbb jött fel rá a magyar-angol szótár a "fury" szóra, mint a fórum. (Ezzel szemben a furry.hu pl. első helyet foglal el, ami minimum ironikus.)
4. A meghirdetett események szervezése nehezebben átlátható, ráadásul
külső szolgáltatón keresztül megy a jelentkezés, pedig állítólag van az oldalon 2-3 programozó.
A "meglepetés" a legutolsó érzések közé tartozik, ha le kellene írnom a jelen helyzetet.