Az én elméletem egyébként a következő:
Vannak az Univerzumban különféle rendező elvek, erők. Ezeket különféle konkrét dolgok képviselik a fizika világban. Az Elements of Harmony ezek közül egyes elemek megtestesülései, amikre addig/akkor van szükség igazán, amikor nincs konkrét lény/személy aki megtestesíti őket.
Luna és Celestia ugye mint Nap és Hold két nagyon fontos elvet képvisel. A tree of harmony az összes elv/elem egyensúlyát, és ezen keresztül az Univerzum egyensúlyát képviseli. Discord ennek az egyensúlynak az ellenpólusa, amire szükség van, mert az ellentétek nem létezhetnek egymás nélkül. Most hogy Discord meg lett szelídítve, maga az egyensúly és a káosz is egyensúlyba került egymással.
Luna és Celestia jelei is ott vannak a fán, tehát valószínűleg ha ők nem lennének, vagy ha volt olyan idő amikor nem voltak, vagy lesz olyan hogy nem lesznek, akkor a fa képviseli ezeket az elemeket is.
Azzal hogy előkerült Twi és a Mane6, ők váltak a hozzájuk tartozó elemek képviselőivé, ha úgy tetszik "avatarjaivá" (Ne úgy értsd mint Avatar, a film, hanem a szó eredeti, Hindu jelentése, ami egy istenség megtestesülése a fizikai világban).
Valószínűleg a történelem során adott korokban ezek az elemek hol képviselve vannak egy konkrét lény által, hol nincsenek.
Szerintem Starswirl the Bearded volt a Mágia elem előző képviselője, most pedig Twi az. Ha emlékeztek is, Starswirl nem tudta befejezni a legnagyobb varázslatát, amit Twi megjavított, így lépett tovább és kapta meg a szárnyait. Így lehetséges, hogy egyszerű Unikornisból hercegnő lett. Ahogy Celestia mondta neki amikor átváltozott: "...to fulfill your destiny".
Tehát vannak az elsődleges elemek:
Nap (yang, fény, pozitív pólus) - Hold (yin, sötétség, negatív pólus)
Káosz - Egyensúly
Szeretet (teremtő erő, élet, megújulás)
És a Mágia, az egész Univerzumot mozgató erő ami mindent átjár.
És ehhez jönnek a "kisebb" elemek amit a Mane6 többi tagja képvisel.
Ennek megfelelően a ládában valami olyannak kell lennie ami az elemeket egy újabb szintre emeli, és elsősorban Twi-t.
Tovább gondolva az elemek megtestesüléseit: Hány kisebb elem lehet? Mi van... ha az összes póni egy-egy kicsi elem önmagában is, amit a cutie markjuk jelöl?