Nos gondoltam a fényképes/rajzos fórumokhoz hasonlóan nem ártana, ha lenne itt is egy "eszközökkel" foglalkozó téma.
Ide elsősorban azt szeretném, ha a fórumon jelenlévő zenész, zeneszerző, és egyéb vonatkozó területtel foglalkozó tag leírná milyen eszközöket használ, legyen az fizikai hangszer, szoftver, MIDI eszközök, analóg eszközök, stb ,stb (ide tartozhatnak mikrofonok, hangfalak, torzítók ,erősítők is, tehát mindenféle studio felszerelés is akár a preferált kábel/csatlakozó típusokig).
Jómagam nem merem állítani magamról, hogy értek a zenekészítéshez, zeneszerzéshez, hiszen soha nem jártam ilyen jellegű iskolákba (sajnos). Nálam ez eléggé ad-hoc, megvallom őszintén nem ártana jobban felokosítani magamat ezen a téren . Így aztán nem titkolt szándékom az ebbe a topicba bekerülő tapasztalati információkból tanulni is
.
Amiket jómagam használok:
MIDI billentyűzet (mesterbillentyűzet): Fatar studiologic TMK-88, félsúlyozott, full size (88 billentyű, teljes méretűek)
Meglehetősen régi, de igencsak megbízható, jó minőségű eszköz, faék egyszerű, egy darab modulátor kerék van rajta Ezt már nem gyártják, kapni sem lehet, anno 70 ezer Ft körül volt az ára (talán 8 éve). Mostanában nem néztem utána a Fatar nak akkoriban igen jó híre volt, mai termékeivel nincs tapasztalatom. Tartozik még egy egyszerű kitartó pedál is hozzá (külön vétel).
Elég jó áraik vannak , tudom ajánlani, rengeteg minden kapható náluk főleg MIDI eszközök, szintetizátorok, billentyűzetek kategóriákban, náluk vettem anno a Fatar-t is.
http://www.hitspace.hu
Hogy az ember mégis milyen mesterbillentyűzetet használ az igazából függ attól is mit akar vele csinálni.Pl ha tényleg kifejezetten zongorázáshoz kell, akkor jobb a "kalapácsmechanikás" MIDI billentyűzet. De például van olyan alkalmazás ahol egy sima, de jó minőségű szinti mechanika, kisebb billentyűkkel jobb szolgálatot tesz...valószínűleg itt is igaz, hogy a legjobb ha "flotta" van .
MIDI eszközt rajta kívül nem használok (bár hasznos lenne), szoftver téren az FL Studio 9 et preferálom, de sokat pöcsöltem Reason 5 tel is. Kábé 2 éve pedig megvettem a Garritan Personal Orchestra 4-et, ő itt található:
http://www.garritan.com/
Erősítő, hangfal, fejhallgató terén szerintem sok izgalom nincs, ez eléggé szubjektív tud lenni...Én konkrétan egy Videoton RA6363S típusú matuzsálem(1985 körüli évjárat) rádiós-erősítőt használok erőlködőnek, ami egy pár Sony (SS-CPX1, szerintem valami hifihez tartozhattak, de igazából meglehetősen jól szólnak (itt nem elsősorban hangerőre hanem dinamikára gondolok), ezt DS is alátámaszthatja ) hangfalra dolgozik rá.
Fejhallgatót ritkán használok, de ha mégis akkor erre a célra egy Audio-technika ATH-M40fs -t vetek be, amit egyébként tudok ajánlani, még kapható 21ezer Ft körül van az ára itthon.
http://eu.audio-tech...D=39&prodID=155
Szóval nagyjából ezeket használom. Érdemes esetleg megjegyezni a gépet amin fut az FL Studio, ami fontos, főleg komplex szerzeményeknél, FŐLEG ha sok real time synth van benne, az a bőséges CPU tartalék, és jó sok memória. Nekem egy intel i7 3770K procim van , és 16 GB DDR3 RAM, win7 et használok, nem mac-et.
Érdekelne ki milyen MIDI vezérlőket tud ajánlani, esetleg van-e tapasztalata Fruity-vel valakinek amit velem meg tudna osztani, főleg az ekvalizálás érdekelne, csatornák rendezése, egyéb tippek trükkök, stb.
Szerkesztve Equine által: 03 január 2014 - 00:20