Ugrás a tartalomhoz


Fotó

Furry Fortress

furry lets play dwarf fortress forum game

 • Please log in to reply
51 válasz erre a témára

#21 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 01 március 2019 - 14:48

Musings

 

 

Csatolt fájl  Yittral.PNG   231,41K   0 Letöltések:

 

A gondolataim messzi földeken járnak, miközben itt ülök a Snack of Bakingben, a helyes kis bárdot bámulva. Északról érkezett, s mégis őket hívjuk déli szergáloknak. Az egyik agudner vendég hangoskodik mögöttem, akik népének történetei pusztulásról, régi bukot birodalmakról, és kihalás szélére sódródásról beszélnek, miközben a legnépesebb országok lakói, s itt is úton útfélen beléjük botlani.

Mindeközben odakinn a környékről beinvitált, jegesmedveemberek és kecskefélék, akik állítólag nem rokonai az agudnereknek, próbálják elsózni a testvéreik által faragott csontokat, nyúzott bőröket és a rénszarvashúst.

A mi uralkodónkat hívják császárnénak, de az állítólag majdnem kihaltaknak van birodlama. Nekünk jutott négy kis kösség, annak is fele lakosa nem szergál, hanem betelepült törpék, s két lábon járó kecskék és jegesmedvék.

Micsoda feje tetejére állított világ a miénk?

 

De nincs mit kezdeni ezzel,  csak a bolond sopánkodik afölött mi lehetett volna, a bölcs tesz róla. Kár hogy minden vagyok, csak nem bölcs.

 

Amíg őfelsége nem hivat, nincs más dolgom, minthogy a bárdot fűzöm, de Adngu csak nem áll kötélnek.

 

Csatolt fájl  friendzoned.PNG   301,54K   0 Letöltések:

 

Kár, el tudnám viselni a társaságot a hideg éjszakákon, különösen az ilyen exotikus, hivogatóat.

 

Csatolt fájl  adngu2.png   109,06K   0 Letöltések:

Csatolt fájl  Adngu.PNG   65,01K   0 Letöltések:

 

Kár, de ha ágyba nem is bújna velem, ő és népe többet jelent számunkra, mint kellemes társaságot. A jövőt, népünk felemelkedését látom, bár ugyanakkor a saját gyávaságom is. A tanácsnokok a meglátásaim nyomán elsőként nekem ajánlották fel, vezessem a következő expedíciót. Visszautasítottam, nem vagyok én bolond, találjanak másik balekot, aki macskákat próbál terelni.

Félreértették, attól félek. Én továbbra is hiszem, hogy ez népünk jövője, terjeszkedni kell. Xed bolond volt, de ráérzett a legnagyobb dilemmánkra.

 

Viszont nekem semmi kedvem céltáblát festeni a homlokomra. Ha a pletykák és híresztelések mit a törpöktől tudok, igazak, az efféle expedíciók résztvevői elátkozottak, és áldottak is egyben.

Armok a törpék istene, de jelenléte tagadhatatlan, ahogy más, külvilági szereplőké is. Kezük nyomait felfedezni mindenütt a világon. Ha a sejtésem igaz, a fey kedv és más megszállottságformák ugyanarra a forrásra vezethetőek vissza. Bár ha jól értem a dolgot, az csak afféle mellékhatás.

 

Félek olyan idegen és külső erők figyelmét keltettük fel, melyek szándékait talán meg sem érthetjük. Csak remélni tudom, hogy nem törnek a vesztünkre.


 • 1

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#22 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 02 március 2019 - 13:08

Histories of Greed and Toil

 

 

Xed Uslestabospen expedíciója és letepülési kísérlete óta egy év sem tel el, de a "Hardy Healer" szergáljai közt pletykák indultak, egy újabb expedíció indításáról. Senki előtt nem volt titok, hogy Xed enyhén agyament terve egy háborúra ugyan megbukott, de olyan jelentőségű eseményláncolatnak lett kiváltója, amelynek fontosságát talán ő sem sejtette.

 

A nevreánokkal és déli szergálokkal való rövid kereskedelmi kapcsolat felpiszkálta Don Mozgonaktusa, a fiatal szergál császárnő figyelmét. Többek is a lehetőségét kutatták, miként lehetne a világ másik felére csalogatni a karavánjaikat. Rubbedsculptures és a többi északi szergál település egyszerűen túl messzire esett a gazdag nevreán, és déli szergál földektől.

Warpath bukásának homályos és baljóslatú körülményei maitt az udvar habozott ez ügyben. Még a terv letőbb támagotója, a császárnő bizalmasa, Yittral is viszakozott mikor rá bízták volna ezt a tervet. Don annál határozottabban lépett fel. Márpedig ha egy módját már ismerte a kereskeledem újraindításának, ő ugyan nem várt rá, hogy valaki valami látszatmegoldással odázza el a dolgot.

 

A kegyvesztett tanácsnok, Gun Musar kapta küldetésül, hogy egy újabb előőrsöt emeljenek, Warpath pozíciójától nem messzire, mindössze kissé nyugatabbra, hogy az elfek ne érezzék fenyegetésnek. Azzal mit sem törődött őfelsége, hogy ezzel egy mocsár kellős közepére száműzte a szerencsétleneket.

 

Csatolt fájl  map.jpg   157,77K   0 Letöltések:

 

Gun, Xedhez hasonlóan hat társat kapott maga mellé, egy kocsit megrakva eszközökkel, élellemel, s pár állatot mind a kocsit húzni, s élelemforrásul.

 

Csatolt fájl  7sergals.JPG   47,51K   0 Letöltések:

 

Csatolt fájl  Arrival.JPG   127,22K   0 Letöltések:

 

Az időzítés csöppet szerencsétlen volt, a tél beálltára érkeztek meg, és még az elemek előli menedéket sem sikerült teljesen flehúzniuk, az első hóvoharok előtt. Talán irónikus, hogy az új település, a menedék nevet kapta.

 

Csatolt fájl  shelter.jpg   24,46K   0 Letöltések:

 

 

A tél közepén egy mocsárba küldött hét szergálra pedig a "lápi csizmák" nevet aggatták az írnokok. Senki nem vette komolyan az egészet. Az udvaroncok és egyéb vezetők csupán azért nem akadékoskodtak, mert ahogy korábban, most sem kapott az expedíció semmi egyéb segítséget. Pár birka, páva és pulyka, egy kocsi megrakva néhány ócska csákánnyal, baltával, némi élelellemel és bőrökkel. Többen azt találgatták, az egész csak kifogás volt pár Don számára kényelmetlen illető eltávolítására.

 

Az sem volt különösebben meglepő, hogy az első követ, és kereskedőkaraván előbb érte be az expedíciót, minthogy bármi eladhatót sikerült volna előállítaniuk. Talán a karaván vezetőjének többet eszébe se jutott volna egyáltalán erre jönnie, ha nem adja át Gun, a császárnő pecsétjével ellátott fatáblát. Megrendelést vasércre, aranyra, márványra és bőrökre. S hogy mivel fizetnének, az minden volt csak nem tisztázott. De büntetés vagy rosszmájú tréfa, Gun Musar úgy tűnt, komolyan vette a feladatát. Még ha a "település" aminek élére kinevezték, egyenlőre nem is volt több mint egy főépületnek kinevezett fatákolmány, és pár erre-arra lődörgő szergál.

 

Csatolt fájl  townhall.JPG   179,69K   0 Letöltések:

 

Csatolt fájl  townhallinterior.JPG   233,78K   0 Letöltések:

 

Csupán reménykedhettek a jövőben, hogy nem nyeli el őket a vadon, esnek áldozatul goblin bandáknak, vagy vár rájuk hasonló sors mint Warpath tisztázatlan katasztrófája.


 • 1

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#23 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 03 március 2019 - 16:51

Histories of Cupidity and Determination

 

 

Refuge épüleénések második évében felgyorsultak a dolgok. Bár relatív békében telt az év. a háziállatokat kerülgető keselyűkön kívül több külső viszontagság nem érte a lassan ötven főre gyarapodó szergál közösséget, egyszerre teljesültek be reményeik és legfőbb félelmeik.

 

Ahogy Don és udvartartása remélték, a fél kontinenssel arébb épülő közösség, mint Warpath esetében, ismét felkeltette a Nevreánok és déli szergálok figyelmét.

 

Csatolt fájl  caravan arrival.JPG   15,5K   0 Letöltések: 

Csatolt fájl  caravan.JPG   23,97K   0 Letöltések:

 

Az exotikus gyömölcsök és zöldségeket egyenlőre Refuge raktáraiból nem továbbították otthon felé, a terv második szakaszához, még nem volt meg minden szükséges összetevő. A gazdát cserélt cikkek jó része egyenlőre maradt a helyiek mancsában, s a kereskedők érdeklődését jobban felpiszkálni sem volt igazán mivel. Jobb híján Gun Musar parancsára az ácsok előállította eszközökből, létrákból, talicskákból és más fafaragványokból csereberéltek. Ez persze azt is jelentette, hogy az elfekkel való keresekelemről szó sem lehetett, a pár hegyesfülű vándorárus aki feltűnt, üres kézzel távozott.

 

Csatolt fájl  trade.JPG   80,34K   0 Letöltések:

 

Ez azonban már bőven elég volt, az alapötlet sikerességének bizonyítására. Idővel Refuge igazi kereskedelmi központtá vállhat, s más módon is a fejlődés pásztora lehet. Sajnos azonban, a császárnő bizalmsa, Yittral a vándor félelmei is bigazolódtak.

 

Csatolt fájl  instanity.JPG   29,29K   0 Letöltések:

 

Az alkotási láz, és egyéb bajok terjedni kezdek, Összesen három alkotási megszállottságra volt példa magában Refuge-ban.

 

Csatolt fájl  artifact.JPG   19,45K   0 Letöltések:

Csatolt fájl  secondartifact.JPG   18,52K   0 Letöltések:

Csatolt fájl  thirdartifact.JPG   18,94K   0 Letöltések:

 

Bár szerencsére mindegyik elmúlt a tárgyak elkészültekor, ezen inspirált tárgyak, ereklyék különösen értékesek sok gyüjtő szemében. Talán csak emiatt, talán természetükből adódóan vonzzák a bajt, banditákat, goblin rablókat. Ugyan egyenlőre csak kobold tolvajok tűntek fel időnként, hamar parnacsba lett adva, egy a telepet körülvevő fal felhúzása.

 

Az őrültséget illetően pedig, sajnos nem maradt áldozat nélkül a sors keze.

 

Csatolt fájl  missing.JPG   21,2K   0 Letöltések:

 

Vagy egy hétig keltek-jártak, a nagy igyekezetben észre sem véve, hogy a korábbi Warpath lakója, akit az őrület még korábban ért, szomjanhalt, miután önmagát sem volt már hajlandó ellátni.

 

Csatolt fájl  finallyfoundcorpse.JPG   17,55K   0 Letöltések:

Csatolt fájl  corpse.JPG   25,29K   0 Letöltések:

 

Uxungog egy árvát, és egy elözvegyült férjet hagyott maga után. Buso Esmuzxangsm, Uxungog társa, nem sokka később a Cerbie nevet vette át, az alvilág őrzője után. Mint kiderült, Uxung ráadásul várandós volt, mikor eltűnt. A közösség jobb híján, Cerbie számára megelőlegezte a törvénytartó pozíciót és az azzal járó kiváltságokat, minthogy a következő épület, az ő háza legyen. Mindennel felszerelve.

(Cerb adoptálta Buso-t, s mivel jobb nevet nem adott neki, innentől ezen a néven külön figyelve lesz.)

 

Csatolt fájl  house.JPG   110,51K   0 Letöltések:

 

 

 

Az év további részében szinte egymást érték a kereskedőkaravánok, s feltélezhetően a kontinens ezen részén Refuge mukásai lassan már kimerítették a talicskák és létrák piacát.

 

Csatolt fájl  arrivals.JPG   34,6K   0 Letöltések:

 

 

Armok 133-adik éve ahogy a végéhez közeledett, lassan kezdett formát ölteni a szergál falu, kereskedelmi központ, és zarándokhely.

 

Csatolt fájl  refuge.JPG   164,11K   0 Letöltések:

 

 

A szentély mi a kilenc Szergál istenségnek emletett, kellően impozánsra sikerült, még Rubbesculptures templomát is maga mögé utasította.

 

Csatolt fájl  temple.JPG   316,07K   0 Letöltések:

 

 

Belső terében mind a kilenc istennek egy-egy szobra áll, kezdve a háború istenével.

 

Csatolt fájl  templeinterior.JPG   226,65K   0 Letöltések:

 

Csatolt fájl  godofwar.JPG   15,51K   0 Letöltések:

 

Illetve egy nagydarab vidráé, mivel az építészek sehogy sem tudták elviselni, hogy az építmény ne legyen szimmetrikus, és a kilcenből sehogyan sem akart kijönni úgy, hogy ne nézzen ki hiányosnak a templom. A vidrát kinevezték Refuge szimbólumává és szent állatává, hogy ne tűnjön szentségtörésnek a dolog.

 

Csatolt fájl  otter.JPG   13,55K   0 Letöltések:

 

S bár senki sem szeret erre gondolni, a további halálesetek nagyon is felettük lebegő eshetősége miatt, hogy ne a domboldalba kelljen temetkezni, mint ahogy Uxungog testével tették. A templom alatt katakombákat ástak, a holtaknak.

 

Csatolt fájl  templecatacombs.JPG   77,75K   0 Letöltések:

 

 

Az év lassan a végéhez közeledett, s bár még békés volt az ég, de eső szaga volt a levegőben, s távolról már láthatóak voltak a sötét fellegek. Csak idő kérdése volt, hogy Refuge gazdagsága, a tárgyak, és a balsors ne csak a kereskedőket hivogassa e félreeső mocsárba.

 

 

(Dzsi adoptálta szergál, Urist Agazoza.)

 

Csatolt fájl  urist.JPG   61,87K   0 Letöltések:

 

A törpék tiszteletére vette fel ezt a nevet, akiktől az igazi féművességet tanulta, nem azt a oktondi kalapálást amit sajátjai közt kovácsmesterségnek csúfoltak. S most több okból is visszasírta a törpék földalatti vackait. Azt mondják nem szergálnak való élet az, de Agazoza most azt mégis inkább magának érezte, mint kinn az esőben bandukolást. Bár legalább a tó melletti szemétdomb szagát elnyomta.

Két teljes évet várt, mire végre valakinek eszébe jutott, hogy kovácsműhelyre is szükség volna. S mire sor került rá, miért történt? Mert valakit elkapott az agybaj, s a bronz egy jó részét mire használta fel?

Egy hordóra.

Egy átkos hordóra. Persze, jól nézett ki, meg mestermunka volt meg minden, de mit számít ez, akkor is csak egy nyamvadt hordó. S most még egy másik szergállal is viaskodhatott majd, ha végre szakértelmét, amit már-már felejteni kezdett, használhassa.

 

Már arra sem emlékezett, hogy miért jött ide. Jobb élet? Nem, az nem lehet, az ostoba földgyurogató agyagművesnek is előbb jutott saját ház, míg ő még mindíg egy az ágynak is kicsi lukban tengődött. Hogy tanuljon valamit? Egyész nap szemetet és fatuskókat cipelt egyik helyről a másikra. Talán, épp ez volt a baj, soha nem voltak lehetetlen céljai, mint minden második szergálnak aki a világot akarta uralni, legendás harcos akart lenni.

Nos, ő még igazán mesterkovács se akart lenni, csak épp az volt amiben jó... lett volna, ha nem egy mocsárban vannak, ahol nincs mit bányászni, nincs mit kovácsolni.

Nagyon remélte, hogy változni fognak a dolgok hamarost, mert viszkettek a karmai, valamit, vagy valakit szét fog tépni, ha nem fordul jobbra az élet.

Ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal rázta az öklét még az ég felé, majd hosszan sóhajtva elkullogott, egy újabb döglött patkányért alighanem, amit a macskák hagytak az élelmiszerraktárban.


Szerkesztve Muzolf által: 03 március 2019 - 16:54

 • 1

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#24 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 04 március 2019 - 14:37

Deslod(Refuge törpe nyelven), Gun Musar, falu-előljáró, azt hiszem? Fél éves értékelő, jelentés, valami.

 

 

Felséged remélem jó egészségben találja ez a levél. Sajnálattal értesültem róla, hogy a kérelmem az udvarba való visszatérésre, elutasították, ismételten. Remélem idővel mégis megfontolják, hogy egy ilyen feladatra alkalmasabb személyt neveznének ki eme előőrs élére, s jómagam visszatérhetek felséged oldalára.

 

Addig is, álljon itt a jelentésem Deslod, azaz Menedék állapotáról.

 

A közel s távolról érkező karavánok továbbra is szivesen látogatnak minket, annak ellenére, hogy a fő exportcikkünk továbbra is a kézi talicskák, és létrák, s nagyjából semmi más. Érthetetlen számomra, miért ennyire népszerű az ácsaink keze munkája, de nem panaszkodhatom. Mindenestre mostanra közel állunk hozzá, hogy egyéb eszközöket, s élelmiszert küldessünk haza a következő karavánok némelyikével.

 

Maga a telep szépen gyarapodik, s köszönöm az előléptetést, bár reméltem, hogy a pozíciót egy arra érdemesebb szergál kapná, ami azt illeti, a lakosság meg is választotta az agyagművest elöljárónak, s fel is készültem a hazaútra, de másnap az eredeti expedícióval érkezett társaim közölték, hogy nem hagyhatom el a posztom, s a választást semmisnek tekintik.

 

Csatolt fájl  positions.JPG   19,32K   0 Letöltések:

 

Megjegyezném, hogy az emiatt velem szemben kialakult ellenszenv nem segíti a munkámat, még akkor sem, ha általánosságban jobb kedv uralkodik a növekedésünknek hála.

 

Csatolt fájl  refuge.JPG   158,26K   0 Letöltések:

 

Immár elég lakóhellyel rendelkezünk mindenki számára, mégha annak többsége csupán egy ágyat tartalmazó kis luk is. A lakosság növekedésének hála a terv msizerint mindenkinek saját ház jusson, a közeljövőben, vagyis az elkövetkező években megvalósíthatatlan.

 

Az új pozícióknak hála a törvényszolga, aki jórészt párja elvesztése miatti sajnálatból kapta az előző rangját, immár a gárda parancsnoka, s máris nagyobb, szebb lakosztályt követel magának, annak ellenére hogy azon kevesek közé tartozik, akinek saját háza van. S ha már itt tartunk, nekem is legalább egy udvarház járna.

 

 

Egyéb történteket illetően, szeretnék eloszlatni oly ktelyeket, hogy felkészületlenek volnánk egy esetleges támadásra. Igaz az első veszélyesebb helyzetnél derült ki, hogy az általam egyébként igenis előre megrendelt felszerelés, nem volt egészen kész, ezért fordulhatott elő, hogy az őrség és a rossz nyelvek hamis pletykái szerint akkor hirtelenjében összekapott milicia egy része nem kapott nyílvesszőket az íjakhoz. Mind talán más forrásból hallotta, egy klüklopsz tűnt fel a falainktól délre.

 

Csatolt fájl  cyclops.JPG   18,52K   0 Letöltések:

Csatolt fájl  cyclops2.JPG   61,38K   0 Letöltések:

 

De a csapatom a pár rosszul felszerelt szergál ellenére még mindíg jórészt készen állt a csatára.

 

Csatolt fájl  army.JPG   229,46K   0 Letöltések:

 

Amelyre végül is semmi szükség nem volt, mert a korábban felszerelt ketreccsapdáink tökéletesen működtek. Csapdába ejtve a támadó szörnyet.

 

Csatolt fájl  captured.JPG   36,5K   0 Letöltések:

 

Egyenlőre a klüklopszot a főtéren hagytuk, nem vagyok benne biztos, mit kellene kezdenünk vele. Ezzel kapcsolatban egy apróság is felmerült. Ketreccsapdáink korábban is működésbe léptek már, egyik ilyen eset egy menyétet eredményezett amelyet Dosim Nazexuus, az állatidomárunk vett kezelésbe.

 

Csatolt fájl  weasel.JPG   24,29K   0 Letöltések:

 

Az ilyen és ehhez hasonló eseteket illetően kérnék instrukciókat, hogy a jövőben szeretne-e fennséged exotikus állatokat, s egyéb lényeket? Esetlegesen megpróbálljuk-e befogni s háziasítani a helyi állatvilágot? Illetve a klüklopszhoz hasonló lényekkel mit kezdjünk? Többek felvetették, egy szörny-állatkert nyitásának lehetőségét, de jómagam nem tartom bölcs dolognak a szükségesnél tovább tartani a klüklopszot sem. Instrukciók híján egy minél biztosabb módszerrel szeretnék megszabadulni tőle.

 

 

A krízis elkerülése és általános fejlődésünk ellenére szeretnék rámutatni, hogy a lakosok lelki egészsége, koránt sem csorbátlan. Egyesek a túl sok munka, mások a semmittevés miatt vannak egyre rosszabb bőrben, s még egyszer szeretnék rávilágítani, hogy egy képzett sámán talán jobb munkát végezne, a többi szergál lelki békéjének megőrzésében, mint egy olyan tanácsnok mint jómagam.

 

Csatolt fájl  depression.JPG   8,72K   0 Letöltések:

 

Vagy talán egy törpék közt tanult geológus, aki meg tudná mondani, a föld alól jövő időnként zajok, melyek forrását nem tudjuk behatárolni, veszélyt jelentenek-e ránk. Rávilágítanék, hogy nem ástunk pár méterrel mélyebbre a föld alá.

 

Csatolt fájl  caverns.JPG   12,68K   0 Letöltések:

 

 

 

Visszatérve a lakosság lelki egészségére, két esetet külön kiemelnék. Az egyik Urist Agazoza, az eredeti kovácsunk, aki az utóbb iidőben egyre elfogadhatatlanabbul viselkedik. Az egész akkor kezdődött, mikor a legutóbbi megszállásos eset, épp az új, második kovácsunkat érte.

 

Csatolt fájl  posession.JPG   10,36K   0 Letöltések:

Csatolt fájl  artifact.JPG   23,81K   0 Letöltések:

Csatolt fájl  artifactdesc.JPG   22,08K   0 Letöltések:

 

Az első igazán hasznos ereklye, s nem kis csodálatal adóztunk neki. Ekkor tűnt fel Urist fura viselkedése. Bevallom, mellőzve volt a munkáját illetően, Ezra rendszerint elhappolta előle a kevés kovácsmunkát, s egy ilyen értékes ereklye előállítása meleltt, alighanem mellőzve érezte magát. Mindkettejük saját házat kapott egyébként, de úgy tűnik ez sem segített igazán. Mikor engesztelésül külön Uristra bíztam az aranyból aranyserlegek előállítását, csupán valami mormogott a fegyverkovács mivoltáról.

 

Utána kezdett egyre agresszívebbé vállni, főleg a fiatal hímeket illetően. Megértem, hogy egyedül érzi magát, de a kéretlen és goromba "flörtölése" csak roszabbít a helyzetén. Hogy teljes önbizalommal tesz otromba ajánlatokat a kölyökkort éppen elhagyott ifjaknak, attól csak jobban kerülik.

 

Csatolt fájl  Urist1.JPG   25,35K   0 Letöltések:

Csatolt fájl  urist2.JPG   17,11K   0 Letöltések:

 

 

 

A másik eset, Cerbie Esmusxangsm, az immár őrségkaptiány. Hasonlóképp arcátlanul közvetlen mikor épp hajlandó szóba állni valakivel, amire egyre ritkábban van példa, mert egyébként ritkán keresi mások társaságát, s a mások még ritkábban az övét. Annak ellenére, hogy munkája gyakorlatilag nincs, vagy talán épp azért, de érezhetően ő is a szétesés szélén áll, mint korábban Mom Domslak, s még azelőtt Uxungog, Cerbie társa. Félek ez a dolog ragályos, s számolnunk kell a jövőben olyanokkal, akik bánatukban halálra szomjaztatják magukat.

 

Csatolt fájl  Cerbie1.JPG   16,41K   0 Letöltések:

Csatolt fájl  Cerbie2.JPG   7,6K   0 Letöltések:

 

 

Az is felmerült bennem, hogy a két jómadarat valahogy összehoznám, legalább nem volnának magányosak, s együtt savanyoghatnának. De egyrészt fogalmam sincs ezt hogyan rendezhetném meg, másrészt félek belegondolni mi volna ha elkezdenék erősíteni egymás kellemetlenkédéseit.

 

 

 

Akárhogy is, más jelentenivalóm nincs. Csupán a kérésem szeretném megismételni, hogy hazatérhessek. Deslod raktárai dugig vannak étellel-itallal, a falu pozíciója teljes egésszében biztosított, a legkissebb kétség sincs bennem, hogy mindenki teljes biztonságban van, egyáltalán nem aggódok a sokadik tárgy és gazdagságunk vonzotta újabb támadás miatt, vagy hogy a megszállottság rám is átterjedne. Esetlegesen hogy a ketrecből valaki kiengedné a klüklopszot. Teljesen ezektől függetlenül szeretnék hazatérni, minél előbb, mivel meggyőződésem hogy semmi szükség nincs az én jelenlétemre eme áldott helyen, ebben a csodálatos lápvidéki faluban, ahol a föld alól fura zajok jönnek.

 

Tisztelettel, Gun Musar.


 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#25 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 05 március 2019 - 13:07

Histories of Blood and Misery

 

 

Hatalmas istenek, miért, ó miért bűntettek engem, s mit vétettek e mocsárba száműzött szerencsétlenek?

 

Végre kezdtek jobbra fordulni a dolgok, úgy ahogy. Bár még mindíg voltak akik melankóliába estek, készülőben volt a fogadó. Mivel a templomban úgy tűnt mindenki túl visszafogott, vagy csupám meditálni jár oda, az új kis attrakció megoldotta volna minden gondunkat, ha hihetek a többieknek. Végre megértettem, hogy a kis közösséghez szokott szergálok az egyre nagyobb létszám ellenére egyre inkább egyedül érezték magukat.

 

Aztán megérkezett a következő egyszemélyes ostromlónk. Az őrség még viccelődve is kapta fel az íjait.

 

Csatolt fájl  wereelk.JPG   24,97K   0 Letöltések:

 

Egy vérjávorszarvas, egy rémszarvas, gúnyolódtak, ahogy riadót fújtunk.

 

Csatolt fájl  wereelkillust.jpg   54,74K   0 Letöltések:

 

 

A jókedv hamar elmúlt, mikor a kapuhoz kiérve, mindjájan tanúi lehettünk miként tépi szét Lezukot, az egyik munkásunkat a vérlény.

 

Csatolt fájl  loss.JPG   30,31K   0 Letöltések:

 

Üvöltve vetődött csatába mind az őrség és a milicia, hogy tűpárnává változtassák, miközben némelyikünk feltartóztatja a lényt hogy ne tudjon az ijjászok sorába vetődni. Sajnos a csatarend megbomlott, és hamar emlékezetett minket a lény a katonai erőnk két nagy hiányosságára, a rendes közelharcosok, és a páncél hiányára.

 

Csatolt fájl  fight.JPG   63,12K   0 Letöltések:

 

Vagy fél tegez nyílvesszőt lőtt belé mindenki, miközben mások puszta karommal próbálták leteríteni.  Még számolatlan sebből vérezve is állta a sarat az átkozott, mire végre, nagy nehezen földre vitték.

 

Csatolt fájl  diedie.JPG   61,81K   0 Letöltések:

 

A halálával egy agudner kölyökké változott vissza, ami ha lehet még morbidabbá tette a történteket.

 

Csatolt fájl  deadgoat.JPG   63,07K   0 Letöltések:

 

Hat Szergállal végzett, egyetlen elátkozott vérű agudner kölyök. Abból öt íjász volt, akik azt hitték, könnyedén végeznek egy kölyökből lett vérlénnyel. Senkinek nem volt kedve ez után viccelődni, vagy akár megjegyzéseket tenni.

 

Csatolt fájl  deadlist.JPG   31,08K   0 Letöltések:

 

Ráadásul nem ezek voltak egy egyetlen áldozatok. Ketten megsérültek. Nos, igazából a halottak egy része is sérültként kezdte, de elvéreztek mire a főpületbe cipelték volna őket orvosi ellátásra. Egyikük könnyebben sérült, a másik Ugsne esetében, az orvosaink biztosak voltak benne, hogyha meg is tudják menteni, többé nem fog járni.

Visszagondolva lehet jobban jártunk volna, ha valóban így lett volna.

 

Csatolt fájl  wounded.JPG   38,78K   0 Letöltések:

 

 

Az elkövekező időben a halálesetek és a vér látványa miatt többen ismét visszaestek a depresszióba. Köztük is elsőként az őrségkapitány, Cerbie, aki már eleve meglehetősen ramaty állapotban vegetált. S én még azt hittem, segíteni fog egy gyors kis katonai akció rajta.

 

Csatolt fájl  cerbietantrum.JPG   47,19K   0 Letöltések:

 

Még egy gyanús haláleset is volt, ami nem kötődött a támadáshoz. Valaki agyonverte Misttart, az egyik munkást. Érthetetlen hogy történhetett, az egyetlen lehetséges szemtanú maga az őrségparancsnok, Cerbie lett volna, aki elsőknét fedezte fel a holttestet. De egy szót sem szólt azóta. Nos, mivel amúgy is az ő dolga, rá lett bízva az eset kivizsgálása. Majd ha jobban van, remélhetőleg a gyilkos után ered.

 

Csatolt fájl  mysterius death.JPG   14,65K   0 Letöltések:

 

Csatolt fájl  Cerbiemurderer.JPG   19,6K   0 Letöltések:

 

 

Megérkezett aztán a következő otthoni karaván. Immár élelmiszert, és egyéb tárgyakat is küldönk hazafelé, cserébe szükséges alapanyagok, és a megrendelt rénszarvasainkat is megkaptuk. Micsoda ostoba egybeesés, de nincs mit tenni. Megnyugtattam mindenkit, hogy a vérlények átkai isteni büntetések, és semmi köze az adott állatokhoz, majd bekerültek a karánba a birkák mellé. Több ládányi bőrt is átvettünk, hogy a lassan mindenkiről leszakadozó ruhákat pótoljuk. Kár, én magam inkább bőrvértet csináltattam volna, de a szükség nagy úr.

 

A többiek valamit mormogtak kínzó zoknihányról. Mivel az olyasmi amit bőrből nem lehet előállítani, de mégis mit csináljak, azt mindíg is a törpéktől vásároltuk, s tőlük nem láttam még egy karavánt sem. Hírek érkeznek időnként keletről, hogy valami konfliktus tört ki, ha nem is háború. Bár a jelentések tündék és agudnerek közti összecsapásokról beszélnek, nem tiszta a törpe kereskedők miért ne járnának errefelé attól.

 

Mindenesetre, a következő építési project, a fogadónk már majdnem kész volt, mikor egyik este kiabállásra riadtam.

 

Az egyik orvos rohant fel a szobámba, üvöltözve, hogy mi az amivel szembesült, mikor Ugsne-t ment ellátni.

Csatolt fájl  wereelk2.jpg   55,37K   0 Letöltések:

 

Hogy pontosan mi történt ezután, azt nehezemre esik felidézni, jó sok kiabállás, vér és repülő testrészek voltak. Az egész mint egy rémálom zajlott le, egészen a pontig, amikor már csak a halottakat számoltuk.

 

Csatolt fájl  infestation.JPG   78,84K   0 Letöltések:

 

Bár vannak még akik abban bíznak, hogy orvtámadás volt, nem kérdés számomra, hogy mi történt. Hatalmas hibát követtünk el, mikor ezzel nem számultunk, és a fejetlenségnek hála, attól tartok, nekünk befellegzett.

 

Gondoltam, még elbúcsúzok mindenkitől, azoktól akik tartották a lelket bennem, és azoktól akiken nem tudtam segíteni. Ó hogy a jó fenébe.

 

Csatolt fájl  Urist.JPG   30,51K   0 Letöltések:

 

Az egyetlen sikeres lelkidoktorkodásom eredménye volt, hogy Urist már kezdte jobban érezni magát. Gyakorolhatta a mesterségét, jókat ivott és evett az ebédlőben. S nem volt már olyan durva mindenkivel, hogy bár még mindíg nem talált senkit, bizton vettem, hogy a fogadó megépülte után behúzna magának egy párt, aki végre megvakarná neki azt az átkos viszketését.

 

Erre most temethetem őt is.

 

Ó igen, a fogadó. Elkészült, szép nagy, tágas, tánctér, asztalok, szobák utazóknak, még pár törpe és agudner bárd is feltűnt, szerencsétlen idióták nem tudják mi vár rájuk.

Csatolt fájl  travern.JPG   152,74K   0 Letöltések:

Csatolt fájl  travernmain.JPG   169,75K   0 Letöltések:

Csatolt fájl  travernrooms.JPG   179,46K   0 Letöltések:

 

Számolom a napokat a következő teliholdig. Ha életben maradok, remélem meg tudom győzni a többieket a tervem szükségéről. Arról szó sem lehet, hogy elhagyjuk a telepet. A mi szánalmasan kis lakosságunk mellett, a társadalmunk nem élne túl egy terjedő vérlényferzőtést.


Szerkesztve Muzolf által: 05 március 2019 - 13:09

 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#26 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 05 március 2019 - 16:27

134 Tavasza, Menedék, Ozun Genlesm újonnan kinevezett elöljáró jelentése.

 

Tisztelettel, fennségednek, Don Mozgonaktusa, a Hardy Healers császárnőjének.

 

 

Sajnálattal kell közölnöm, hogy a fennséged által kinevezett elöljárót, Gun Musart az orvosaink javaslatára, és a bölcsek tanácsának egyhangú szavazata alapján leváltani kényszerültünk. Gun utolsó tette, hogy megpróbállta ránkgyújtani a fogadót, mindenkitt meggyőzött arról, hogy legyen bár az őfelséged által favorizált vezető, a továbbiakban felelős posztot nem tölhet be.

 

Az utóbbi év történtei után, a rá nehezedő nyomás miatt nem hibáztatjuk, de néhány eszét vesztett társunkkal egyetemben, egyenlőre saját biztonságuk érdekében lakat alatt lesznek tartva, amíg javulást nem fedeznek fel az orvosaink. Hasonlóképp lett leváltva "Cerbie" Buso Esmuzxangsm őrségkapitány, gyilkosság alapos gyanúja miatt, s teljes beszámíthatatlansága tudatában, ugyanazon kezelésben fog részesülni, mint a többiek.

 

A telepet illetően, a kevésbé veszélyes, melankólia, depresszió és egyéb lelki bajokkal küzdők egyenlőre pihenőt kaptak.

 

Csatolt fájl  depressedpups.JPG   45,7K   0 Letöltések:

 

Csatolt fájl  moredepression.JPG   12,87K   0 Letöltések:

 

Illetve jónéhány esetben kérnének az adott személyek rokonságát, hogy látogassák meg őket, esetlegesen magukhoz véve a fiatalabbakat, akik közűl néhányan elárvultak a teliholdanként előforduló gyilkosságokban.

 

Csatolt fájl  werelkattacks.JPG   39,43K   0 Letöltések:

 

Ezeket illetően, szerencsére a halálesetek megritkultak, bár a vérszarvas fertőzés lehetséges fennálása miatt, bárki aki valamiféle sérüléssel rendelkezik, karantén és folyamatos megfigyelés alatt tartunk. Bízunk benne, hogy a kellő elővigyázatossággal kezelve a dolgot, megakadályozhatjuk a kórság esetleges további terjedését, ha az még fenn állna. Ami azt illeti, az utolsó két telihold után, mivel több haláleset nem fordult elő, bízunk benne, hogy a veszély elmúlt.

 

A további terjeszkedést a megcsappant lakosság tekintetében felfüggesztettük. S a tulajdonlást és munkaidőt illetően a hagyományos vezetési módszerre álltunk vissza. Mivel kevés kétség lehet afelől, hogy Menedék lakóinak látásól-vakulásig agyondolgoztatása nagy részben hozzájárult a szellemi kimerüléshez, amelynek tanúi lehettünk ittlétünk három éve alatt.

 

Csatolt fájl  inn.JPG   164,51K   0 Letöltések:

 

Csatolt fájl  refugelasttime.JPG   153,41K   0 Letöltések:

 

 

Tiszában vagyunk azzal, miként hangozhat ez, de szeretnénk ezzel kapcsolatos minden kételyt eloszlatni. Természetesen maradunk hű szolgái császárnőnknek, de őseink szokásjoga alapján, Menedék lakói a szabad szergáloknak járó bánásmódot követelik maguknak.

 

Tisztelettel.

Ozun Genlesm

Menedék elöljárója.

 

Csatolt fájl  end.JPG   9,89K   0 Letöltések:

 


 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#27 Cerbie

Cerbie

  Advanced Member

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 132 Hozzászólás:
 • LocationBudapest

Elküldve: 05 március 2019 - 16:31

Nuuu my poor sergal! Buso Esmuzxangsm has done nothing wrong~!


 • 1

#28 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 05 március 2019 - 16:40

No, ez is megvolt, remélem az a teljes 3 személy aki olvasta, legalább egy picit élvezte. Összefoglalónak, az "erőd" vissza lett vonultatva, miután a maradék lakos (még így is vagy 50-en voltak a végén) egyre inkább az eszét vesztette. Folyamatosak voltak a hisztizések, a depresszió és a magába fordulás. S igen, a Cerb által adoptált Cerbie-nek nevezett szergál, az őrségparancsnok, aki a törvényért felelős, egyike volt a depressziósoknak, ő volt az aki agyonverte az egyik dolgozót dühében.

A Dzsi által adoptált "Urist" sajnos az első vérszarvaséjaszkán meghalt, nem tudom pontosan hogyan és mikor, csak a katakombákban a sírokat nézegetve találtam meg. Történetesen ő kezdett tényleg jobban lenni, mielőtt meghalt.

Ezért és az erőd használhatatlanná vállása miatt lett visszavonultatva. Ezzel lényegében meg is menekülnek a lakosok, mivel a lelkiállapotokat ilyen mélyen nem követi a játék a világtörténelem futtatásánál. Bár ha következő erődbe migrálna valamelyikük, akkor ott folytatják ahol abbahagyták. Nem vagyok benne biztos, hogy volt-e még vérszarvas-fertőzött valaki egyébként. Az utolsó ugyanis az az állatidomár volt, akit a saját kutyái téptek szét mikor átalakult, s a kutyák szerencsére nem kapják el a vérlény-fertőzéseket....  azthiszem.

De még volt az elfekvőn utána sérült, szóval lehet még köztül rejtőzik a halál, de megintcsak, világfuttatás mellett, kevésbé veszélyes, mert olyankor a vérlényeket gyakran kirúgják a közösségekből, vagy maguktól elbujdosnak. (Különben világgenerálás alatt kiirtanának mindent a vérlények.)

 

Ezzel végeztünk most, de a világ még ott van, akit érdekel, esetleg beírhat ide, mi legyen következőnek. Még próbáljam terjeszteni szegény megcsapapnt északi szergálokat, próbáljam ki a déli szergálokat? Játsszak a kecskékkel? (agudnerek) vagy a madárkákkal (nevreánok)?  Én magam a déli szergálokat próbálnám ki, de bárki mást érdekel más, az szóljon.


 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#29 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 05 március 2019 - 16:43

Nuuu my poor sergal! Buso Esmuzxangsm has done nothing wrong~!

 

Sure, unless we count the time he murdered someone while tantruming, and also being generally useless and a threat to himself  and others. But whats that to a Sergal, right?


 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#30 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 06 március 2019 - 10:17

No, a mai naptól a terv a discordos megbeszélés alapján (Mert ide senki nem akar beírni. :rolleyes:  ) az lett volna, hogy ezúttal déli szergálokkal játszom, a Pink Couple nevű civilizációval indítunk egy új erődöt, akik két telepere szorultak vissza és hadban állnak a goblinokkal.

 

Azonban felmerült némi komplikáció. Ki az aki meg tudja mondani, hogy mi a baj az alábbi képpel?

 

Csatolt fájl  nevreans.JPG   64,27K   0 Letöltések:

 

Megoldás alább, az szöveg kijelölésével olvasható.

 

 

Erőd indításakor a "szomszédok" bejegyzésnél a legelső faj mindíg a saját szülőcivilizációnk. Vagyis a Pink Couple azok nevreánok, madárkák, nem szergálok. Elnézést, én néztem be. De a jó hír, hogy a két tényleges Déli Szergál civ, nos, minkettő háborúban áll a helyi elfekkel, úgyhogy lesz így is mi miatt aggódni.

 

 

Csatolt fájl  DTL7Y90X0AAceTz.jpg   125,53K   0 Letöltések:


Szerkesztve Muzolf által: 06 március 2019 - 10:57

 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#31 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 06 március 2019 - 13:23

Armok 133 évének végén, nagyjából mikor délen radikális változások kezdődtek Menedék "erődjébnen" a déli szergál civilizációk, The Spread Hopper(Enxunsum) és The Sanctum of Contingency, egyre tarthatatlanabb helyzetben találta magát. A velük szomszédos tündékkel gyakori határvillongások és rablótámadások nyílt háborúvá mérgesedtek, s viszonylagos fejlettségük ellenére, szorult helyzetben találták magukat. A két egymással laza, de barátságos viszonyt ápoló ország mindketten a másik oldalról keveredett háborúba, kizárva hogy egymás segítségére siethessenek. A tündék túlnyomó számbeli fölénye lassan a primitív fegyvereik ellenére a mérleg nyelvét az ő javukra billentette.

 

Csatolt fájl  the world.JPG   129,52K   0 Letöltések:

 

Ugyan a rég elveszett északi szergál testvéreikkel való kapcsolat felvétele, kereskedők és vándorok által, jó hírnek számított, sajnos a helyzetükön sokat nem segített. Az északi szergálok mint kiderült, még kevesebben voltak mint a két ország lakói, s eleve túl messze voltak, hogy bármi tényleges segítséget remélhessenek tőlük. A karavánok által behozott pár fegyver nem bírt különösebb jelentőséggel a háborúban, egy apróságot kivéve.

 

"The Spread Hopper", azaz Enxunsum vezetőségének fejeiben szöget ütött a tény, hogy a délen élő "északi" testvéreik, szemmel láthatóan nem voltak épp a fémnek híján. Bár a kapcsot jelentő Menedék nevű település maga éppen nem rendelkezett semmiféle fémforrással, minden jel szerint otthonról jól el voltak látva vassal.

Hagyományosan jómaguk, és amennyire meg tudták ítélni, az agudnerek és Nevreánok is a törpéktől szerezték be ami fémre rá tutták tenni a mancsuk, s a tündék egyáltalán nem használtak fém fegyvereket, az ellenségeiktől elkobzottakon kívül.

 

Ez szöges ellentétben volt azzal a nézettel, miszerint a jobb lelőhelyeket a törpék még a történelem kezdetén mind kisajátították, illetve hogy vasat igazán csak a nagy hegyek mélyén találni. Ezen hitükön nem segített, hogy azaddig, telepedjen szergál bárhová, csupa nikkelt, olmót és egyéb értéktelen vackokat találtak csak. De a messzi fagyos földeken járt vándorok, akik az északi szergáloktól visszatértek, mind arról számoltak be, hogy nagyranőtt unokatestvéreik nem hegyeken, hanem a fagyott taigán, hideg sztyeppéken húzzák meg magukat, s amit bányásznak, az is onnan származik.

 

Szergál bölcsek és Nevreán tudósok segítségét kérve, elérkezettnek látták az időt, hogy megkíséreljék rátenni a karmaikat, valamely talán még szabad lelőhelyre, amelyet a törpék valamely okból elkerültek. Egy helyre, ami még elég közel van, hogy helyben feldolgozva a fegyvereknek haszna is legyen. Egy helyre, ahol a katonai jelenlétet is lassan felépíthetnék, az új település falaival együtt.

 

 

Az első önként jelentkezők, talán nem rendelkeztek azzal a vérszomjas eltökéltséggel, amelyet egy ilyen vállalkozás igazán igényelt volna.

 

Csatolt fájl  everyone.jpg   119,06K   0 Letöltések:

 

De érthető okokból elsőként telepesekre volt szükség, s az eleve megcsapapnt őrségből nem akartak senkit nélkülözni. Összedobtak hát nekik felszerelést, állatokat és egy kocsit, majd ünnepélyesen kidobták őket Safedalesből, közölve hogy ne térjenek vissza amíg... igazából ne térjenek vissza egyáltalán. Az új otthonuk Ungengouto, azaz "Fehér Fal" előőrse, rajtuk áll mennyire teszik otthonossá.

 

Csatolt fájl  arrival.JPG   221,43K   0 Letöltések:


 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#32 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 06 március 2019 - 16:33

134, nyara, Whitewall

 

A hét telepes, megérkeztük után nem sokkal pár ideiglenes szállást húzott fel, ami miatt ránézésre nem túl meglepőd módon, Whitewall a nevéhez csöppet sem hűen, egy otthontalanok lakta szeméttelepnek nézett ki.

Csatolt fájl  whitescrap.JPG   211,28K   0 Letöltések:

 

Ezen állatpotok ellenére a csapat viszonylagós jó kedvvel látott neki a munkájának, s otthonról meglepően gyorsan kaptak utánpótlást még pár csatlakozó, és egy kereskedőkaraván képében.

 

A következő lépéskor azonban rájöttek, miért nem érdekelte a törpéket a terület feltételezett ásványgazdagsága. Ezeddig úgy hitték, hogy egyszerűen a hegyektől való távolság, vagy a közeli baljóslatú torony miatti óvatosságról volt szó.

 

A valódi ok jóval egyszerűbb, s egyszerre megnyugtató, de ugyanakkor elkeserítő volt.

 

 

Az ideiglenes klaibák után, a telepesek első dolga volt, hogy megkíséreljenek a talajvizen, egy egyszerű módszerrel átjutni, a "föld-dugattyúval". Ennek lényege, a föld aláásása egy ponton, a mélyben kiásni a vízzel elárasztott réteget, majd a felette található földtömeg ráomlasztása. Ez sikerült is. Egy talavízzel elárasztott homokrétegen áttörtek vele

 

Csatolt fájl  borehole.JPG   182,43K   0 Letöltések:

 

Azonban valamivel lejjebb ásva, pár méter után ismét víz kezdett betörni a tárnába. Kiderült, hogy a környéken a talajvíz, több földrétegen keresztül is áramlik, a beomlasztást értelmetlenné téve. S távoli unokatestvéreikkel ellentétben, a déli szergálok ezen a vidéken a tél hozta fagyra sem számíthattak, hogy feltárva a talajvizet, jéggé dermeszthetnék azt.

 

A küldetésük értelme kérdőjeleződött meg ez által, s a hegyesfülűekkel folytatott háború tekintetében, azt sem engedhették meg maguknak, hogy védtelenül maradjanak, amíg új parancsokat nem kérhetnek. De építőanyagnak csupán a homokos agyag, és az erdő girbegurba fái álltak rendelkezésre.


Szerkesztve Muzolf által: 06 március 2019 - 16:35

 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#33 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 07 március 2019 - 16:28

135 nyara, Whitewall.

 

 

Az előző év közepén történt, hogy Whitewall puszta létének okát megkérdőjelező dolog vált nyilvánvalóvá az országuk reménységét jelentő bányászexpedíció számára. Némi tanácskozás után, arra jutottak, hogy bármi történjék, meg kell próbállniuk a lehetetlent. Vagy legalábbis valamit, amire még nem volt példa a történelmükben.

 

Rendes mérnőki tudás híján, puszta találgatással, és egy nagy adag eltökéltséggel kezdtek neki a munkálatoknak. A mélyben kezdték kiásni a homokos talajréteget, melyen keresztül a talajvíz szivárgott. Tapasztalat híján többször félbe kellett szakítani, s más megközelítéssel próbállkozni a víz kiszivattyúzásával. Rá kellett jönnüik, hogy pár pumpa minden csak nem elég, mivel mindeen irányból folyamatosan ömött a víz. Don Kuspodamut, a kezdeti hét Szergálok egyike, az első bányászuk oda is veszett. Egy rosszul megtervezett elvezetőcsatorna helyett a pumpák a munkaterületet árasztották el, besodorva a szerencsétlen bányászt a résbe melyből a vizet próbálták kipumpálni, s a fejetlenségben ahogy leálltak a pumpálással, az immár fentről is visszazúdoló, és oldalról is folyton betörő vízbe Don belefúlt.

 

Csatolt fájl  digdown1.JPG   116,96K   0 Letöltések:

 

Majd egy teljes évi, kínkeserves, elhúzódó és veszélyes munka után, folyamatos visszaesések mellett, mindaz amit fel tudtak mutatni, egy nedves luk volt, amely még így is kicsinek bizonyult, tekintve a szükséges munkaterületet a pumpák és elvezetőik helyigénye miatt. Szerencsére az első kudarc után egy másik helyen próbálltak leásni, amely fölött még ép földanyagot tartott fel a dúcolás. Utolsó mentsvárként megpróbállták hát a második talajvizes réteget az első módszerrel áttörni.

 

Ezúttal, hála a felső homokréteg áltávolításának előtte, teljes siker koronázta az erőfeszítéseiket. Bár a beomlasztás mellékhatásait jócskán alulbecsülték. Többeket önkívületből kellett felpofozni, az ács esetében úgy tűnt orvosi beavatkozásra is szükség lehet. Valójában senkinek nem volt tapasztalata ilyesmiben, de Dorden Masnurutz, az addig csupán favágásra beosztott Szergál, kikáltotta magát gyógyítónak, s neki is állt volna ellátni Nak-ot, az ácsukat, mire Nak felpattant, közölte hogy máris jobban érzi magát, s visszatért a munkájához.

 

Ez később hasonló módon ismétlődött meg mikor az új favágó egy kis balesetet szenvedett, s farkát törte. Dordennek csupán ajánlania kellett a kezelést, s a páciens azonnyomban felhagyott a panaszkodással, s közölte hogy semmi baja, menne is vissza dolgozni. Dorden és orvosi baltájának puszta jelenléttel való gyógyító hatásának elismerésére végül is Dorden megkapta a főgyógyítói pozíciót.

 

Csatolt fájl  tailfracture.JPG   13,07K   0 Letöltések:

 

 

Ezen apró furcsaságtól, és a sajnálatos halálesettől eltekintve, üdvrivalgással üdvözölték a hírt, miszerint a bányászok nem sokkal később, sikeresen követ értek a tárnában, s nem szakadt rájuk több víz. Majd egy évi munka eredménye, egy luk a földben. De olyasmi, amelyet tudtukkal Szergál még e világon sosem ért el, hogy ezen földek mélyének kincseit elérjék.

 

Csatolt fájl  digdown2.JPG   110,61K   0 Letöltések:

Csatolt fájl  holeJPG.JPG   137,33K   0 Letöltések:

 

Az első értékesebb ásványok mire leltek, kis csalódottságot keltettek köreikben, bármennyire hasznos legyen a réz és az ezüst érce, nem mondhatóak épp a hadviseléshez ideális anyagoknak. De mintha csak a mélység istenei megsajnálták volna az áttörésért oly sokat küzdött szergálokat, alig pár méterrel lejjebb, limonit. Vas!

 

Csatolt fájl  ore.JPG   27,14K   0 Letöltések:

 

Teljes siker! Az ünneplés nem maradhatott el, bármiféle munkát felfüggesztettek az estére. Egyszersmind el is fogyasztották a maradék alkoholt másnapra. Ami bizony szomorú emlékeztetője volt a siker adta boldog ködön lassan áttörő valóság fényének. A tartalékaik jórészt kimerültek, egy évet vesztegettek el ásással, pumpák kezelésével, és az iszapban cölöpök állításával.  Whitewall még mindíg úgy nézett ki, mint egy csavargók és kitaszítottak koszos telepe.

 

Csatolt fájl  scrapyardstill.JPG   205,77K   0 Letöltések:

 

S ami a kinézeténél fontosabb volt, semmiféle védművekkel, de még igazi fegyverekkel sem rendelkeztek. A világ pedig mintha csak emlékeztetni akarta volna őket védtelenségükre.

 

Csatolt fájl  werewolf.JPG   25,37K   0 Letöltések:

 

A vérfarkas kinn találta a herbalistát, s hamar végzett vele. A riadót fújt lakosok jobb híján a templomnak csúfolt föld alatti raktárhelységbe zsúfolódtak. Egyvalaki azonban kinn maradt. Andolorra nem sokkal ezelőtt jött rá az alkotási láz, s elfoglalt egy kőfaragó műhelyt. Bányász lévén nem volt teljesen fegyvertelen sem, mikor a vérfarkas rátámadt. Az addig megszálottan dolgozó Andolor veszett dühvel támadt az őt megzavaró lényre. A küzdelem rövid és véres volt, Andolor a csákányával agyonverte a vérfarkast, de aztán maga is belepusztult a sebeibe.

 

Sajnos hősies tettét, bármennyire önkívületlen állapotban is volt, bár illett volna kellő emlék állításával díjazni, nem tudták illő módon megköszönni. Egyenlőre meg kellett elégedniük a domb oldalába fúrt sírhellyel és fakoporsókkal.

 

Csatolt fájl  deadlist.JPG   29,52K   0 Letöltések:

 

Ez az eset rávilágított, mennyire sebezhetőek is valójában, s hogy a bányászkodás mi lekötötte őket, értékes időt vett el bizonyos alapvető szükségeletek rendezésétől. Erről hamarosan tenniük kellett, vagy minden eddigi áldozat, nehéz munka a semmiért volt.


Szerkesztve Muzolf által: 07 március 2019 - 16:39

 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#34 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 09 március 2019 - 10:30

136 Nyara, Whitewall.

 

 

A Szergálok közt sokan nem értették. Adminisztrátorok, elöljárók és egyéb vezetők értetlenül álltak koruk egyik különös jelensége előtt, melyre ha rákéreztek, gyakran csak sejtelmes válaszokat, vagy még annyit sem kaptak.

 

A gazdaságtan csírájával foglalkozó bölcsek és néha még maguk a kereskedők sem foghatták fel, miért oly keresettek a fa kézi talicskák. Miért volt mindíg piaca az erődök és friss települések előállította egyszerű eszközöknek. Miért voltak hajlandóak élemet, luxuscikkeket és lényegében bármit elcserélni a vándorkereskedők pár talicskáért.

 

135 vége felé, mikor a kis szárnyas démonok, a törpék és nevreánok által csak égi terrornak nevezett lények feltűntek, Whitewall vezetősége választ kapott a százéves kérdésre, s egyszersmind megértették, miért nem volt hajlandó a titkot ismerők közűl senki elárulni.

 

Mert épeszű szergál, aki nem maga élt át egy papagálytámadást, nem hinne él.

 

Csatolt fájl  keaattack.JPG   26,05K   0 Letöltések:

 

Keák tűntek fel az égen, s kezdték terrorizálni Whitewall lakóit. Aki még nem találkozott a zöld kis rémekkel, nem tudja elképzelni, micsoda felfordulást képesek okozni. A reülő ördögök elől a törpék például gyakran egész egyszerűen a föld alá rejtőznek, s addig nem bújnak elő, míg biztosan nem távoztak.

 

Csatolt fájl  Kea-97-2454.jpg   374,42K   0 Letöltések:

 

A hasonló lehetőség híján, Whitewall szergáljai a fegyvereik után nyúltak, majd megkeződött az égi ostrom. Bár egy-két madarat sikerült elejteni, főleg azokat, amelyek nehéz zsákmányukkal épp az íjjászok közt próbáltak elrepülni, többségükkel nem tudtak mit kezdeni. Szinte komikus volt, az íjász egység ide-oda rohangászása, napokon keresztül. Mire a végére, teljesen kimerülten, egyszerűen elvonultak aludni.

 

Csatolt fájl  military.JPG   72,32K   0 Letöltések:

 

S a keák elvitték amiért jöttek.

 

Csatolt fájl  keawheelbarrow.JPG   47,22K   0 Letöltések:

 

A következő kereskedőkaravánt mikor kikérdezték, s a történteket közölték, végre fény derült, a világ bizonyos dolgaira, amely afféle nyílt titok egyes körök előtt. Ahogy itt és máshol is, a keatámadások kezelésének egyetlen igazi módja, az "áldozati talicskák" kihelyezése. Hogy a zöld kis papagájoknak mire kellenek a talicskák, azt máig nem tudja senki. Egyesek szerint az erdők fáit a magukénak tekintik, s ez afféle ellencsapás a kivágott fákért, hogy a belőlük készült talicskákat, és gyakran létrákat is elragadják. Néha az azt épp használók alól is. Van akik úgy hiszik, a tündék keze van a dologban, bár ezt általában elvetik, mivel a támadást túlélők szerint, ha valaki szolgál valakit, akkor inkább a hegyesfülüek a keákat, tekintve útóbbiak mennyivel félelmetesebbek egy tünde ostromló seregnél is. Mások szerint a keák hosszan terveznek, s egy napon, talicskák, létrák és egyéb kacatokból szerkesztett fagólemmekkel fognak előtörni az erdők mélyéről, hogy a civilizációt örökre a föld mélyére száműzzék, ahogy a törpékkel már félig-meddig megtették.

 

Mindenesetre, innentől Whitewall lakói a területük szélén hagytak mindíg egy rakás talicskát, áldozatul az egek zöld, tollas urainak.

 

 

 

Szerencsére más komolyabb problémák nem merültek fel. A koboldok továbbra is kerülgették az erődöt.

 

Csatolt fájl  kobold.JPG   148,71K   0 Letöltések:

 

Bár ellopni nem tudtak semmit, s még azt az egyet is akit valahogy a sáncon belül találtak, elengedték miután kicsit megpofozta az egyik lakó.

 

Csatolt fájl  koboldwounded.JPG   26,43K   0 Letöltések:

 

 

Sajnálatosan az állatállomány kevésbé volt szerencsés.

 

 

Csatolt fájl  dogfounddead.JPG   13,08K   0 Letöltések:

 

A harci kutyák még csak ki sem voltak kötve, csupán a környéket járták kényük-kedvük szerint, mikor beleszaladtak a sáncon kívül bóklászó Talyxiaiakba. Azon kevés fajok egyikébe, amely feltehetően ugyanonnan származott, mint a Szergálok, Nevreánok és Agudnerek.

 

Csatolt fájl  Talyxian.JPG   83,36K   0 Letöltések:

 

Sajnos a kutyák nem egészen érezték át mennyire rossz ötlet, egy náluknál nagyobb, dühös ragadozónak nekimenni.

 

Csatolt fájl  mangleddog.JPG   29,56K   0 Letöltések:

 

Csatolt fájl  anotherdog.JPG   87,6K   0 Letöltések:

 

Azokat amelyek túlélték az összetüzést, puszta kíméletességből le kellett vágni. A Talyxiánok persze alig sérültek meg.

 

Csatolt fájl  woundedtalyxian.JPG   43,26K   0 Letöltések:

 

 

Az alkotási mánia elkapott két szergált is, akiket ezúttal nem zavart meg holmi vérfarkas munka közben.

 

Csatolt fájl  artifact.JPG   22,37K   0 Letöltések:

 

Csatolt fájl  srtifact2.JPG   21,98K   0 Letöltések:

 

Vajh ki lessz az a szerencsés, aki egy nap egy ékkőkoporsóban feküdhet? Nos, egyenlőre senki nem sietett elkérni Bone-tól használatra.

 

 

 

Whitewall időközben kezdett formát ölteni, az első pár ház elkészült, s valamiféle rendet kialakítottak a szabadban felállított, de legalább az elemek elől védelmet nyújtó tetőkkel ellátott műhelyek közt is.

 

Csatolt fájl  truewhitewall.JPG   240,9K   0 Letöltések:

 

 

Viszont a lakosság rövid időn belül 73 főre nőtt, s a bevándorlók mellett már saját növekedéssel is számolni kellett.

 

Csatolt fájl  birth.JPG   17,07K   0 Letöltések:

 

Bármekkora öröm is legyen a két kölyök, újabb éhes szájak, s nemcsak az vált nyilvánvalóvá, hogy a nyomornegyed egy jó ideig még maradni fog, de lassan problémássá vált az élelmiszerellátás, és hogy a sok semmittevő akinek nem jut munka, felvedeli az alkoholt.

 

Csatolt fájl  slum.JPG   204,11K   0 Letöltések:

 

 

Közben az újdonsült nemesség is követelte a jussát. A megválasztott tanácsnok Oluz, aki leváltotta Asmus-t. Az orvosnak kijelölt, lakosztályt és egy kórházat követelő Dorden. (Aki jobban tette volna, ha újdönsült szeretőjével, a favágó Kuspo Danubsummal törődik, bár talán épp az volt a bajuk, hogy nincs saját házuk. ) S a "bölcs" azaz a munkaparancsok és raktárleltárat vezető "Lifts Her Tail" Menukon, akire alighanem ugyancsak ráfért volna egy társ így hallomásból, de egyenlőre még a neki járó lakhatás és iroda sem volt megépítve.

Még a félig sem kész fogadóra is elfogyott az építőanyag, s az egyre égetőbb szükség miatt ismétcsak a nyomornegyed terjedt, szakadékot hagyva azon szergálok közt akiknek jutott, s akiknek nem.

 

Ugyanakkor bár épült egy sánc az év elején Whitewall körül, s egyszerűbb fegyvereknek sem voltak híján, Egy igazi ostromnak még továbbra sem tudtak volna ellenállni.


 • 1

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#35 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 09 március 2019 - 18:48

Bim Sweetwize birodalmi krónikás, Whitewall, végső jelentés.

 

 

Császári fennséged kérésére Whitewall menekültjeinek kikérdezése és a tárgyi bizonyítékok vizsgálata után a következő megállapításokra jutottünk, ennek nagy része már fennséged előtt is ismert.

 

136 őszének kezdetén, jelentős élőholt csapatok vonták Whitewallt ostrom alá.

 

 

 

Csatolt fájl  undead.JPG   12,11K   0 Letöltések:

 

Csatolt fájl  siege.JPG   124,23K   0 Letöltések:

 

Csatolt fájl  undead2.JPG   57,25K   0 Letöltések:

 

 

Az ostromot vezető nekromatát a lakosok leírásai alapján, mint Ramst Etexugotuksp -t azonosítottuk, Sackknowledge egykori bárőnéjét. Az életben maradt szemtanúkat kivégzés terhe mellett hallgatási fogadalom megtételére köteleztük. Sajnos külön rossz hír, Whitewall pusztulása mellett, hogy immár tudjuk, a fekete báróné életben van, s minden bizonnyal a vesztünket tervezgeti most is, Blazegore sötét tornyának mélyén.

 

Kis apró öröm csupán, hogy minden jel szerint, a hegyesfülüeket sem kímélte, mivel csapata teljes egésszében elf élőholtakból állt.

 

A leírások alapján tudjuk, hogy az előőrs miliciája a védvonalukat jelentő sánc mögöt szándékozott követni az őket kerülgető élőholtak mozgását. Azonban a parancsaik ellenére, valami rosszul sült el. Mivel mind a huszan a sáncuk védelmét elhagyva vetődtek előre, közelharca bonyolódva a zombikkal, várható eredményt produkálva.

 

Csatolt fájl  stupidbattle.JPG   105,33K   0 Letöltések:

 

Mind a huszan, könnyen felszerelt íjászok, áldozatul estek a támadóknak. Hogy miért is rohamoztak, az tisztázatlan. A feljegyzésekből csupán bizonyos furcsaságok derülnek ki, mint például hogy a könyvelő, Lifts-Her-tail  - Nem ez nem vicc, az erődben egyesek, sajátos becenevekkel rendelkeztek. - valamiért a második szakasz parancsnokságát kapta. Mivel mindannyian odavesztek, az okokat és az események pontos lezajlását már sosem tudjuk meg.

 

 

A helyzetüket súlyosbította, a telepet védő sánc tökéletlensége. Bár az történesen nem volt egy ponton sem hiányos, egyes részein fákon átmászva, vagy dombokon a lejtést kihasználva át lehetett jutni rajta. A lakosok szerencséjére Ramst maga az ostrom kezdetén egyszerűen távozott, s az élőholtak nem rendelkeztek elég kreativitással, hogy ezeket a problémákat kihasználják. Sajnos úgy tűnik, minden intés ellenére, egyes civilek folyton kiszökdöstek. Faanyagért, minden jel szerint, annak ellenére, hogy jócskán voltak még kivágott, felhasználatlan törzsek a sáncon belül.

 

Ráadásnak a kinn meghalt, eltemetetlenül maradt harcosok, akik testéért nem mehettek ki, elkezdtek szellemként visszajárni.

 

Csatolt fájl  ghosts.JPG   7,71K   0 Letöltések:

 

A vezetés a jelek szerint előbb azzal próbálkozott, hogy kivárjon. De pár hónap múltán rájöttek ennek értelmetlenségére, mivel az élőholtak, úrnőjük távoztával, más parancs híján akár az idők végezetéig is odakinn járőröztek volna.

A második tervük ígéretesebb volt, a saját felfegyverzésükre, mivel vasércnek és tüzelőnek nem voltak híján. Azonban egy csapat átkos kea feltűnése, és riogatása miatt egyre többen találták magukat a sáncon kívül, amit a lakók a jelek szerint megelégeltek, s nem voltak tovább hajlandóak tétlenül nézni társaik miként hullanak odakinn. Az utolsó eset, egy kinnrekedt favágó volt, aki után hiábavlóan ugyan, de a teljes maradék lakosság tört ki a segítésgére, csákányokkal, baltákkal, amelyek inkább eszközök voltak, mint fegyverek.

 

Csatolt fájl  caughtoutside.JPG   119,14K   0 Letöltések:

 

Az erőfeszítés ugyan nem volt teljesen sikertelen, az ostromot megtörték, az élőholtakat mind egy szálig szétverték, de magas árat fizettek ezért. Dorden a fő gyógyító, aki már eddig is kis sem látott a munkából, reménytelennek nyilávnította a helyzetet. A segédei is sérülten ágynak dőltek. Az ő javaslatára, a túlélők érdekében, a legközelebbi Szergál település felé vették az irányt, hogy ott lássák el őket. Whitewallt pedig meghagyták, a kísértetek otthonának.

 

Csatolt fájl  deadlist2.JPG   154,6K   0 Letöltések:

 

 

Összefoglaló: A telelpülés elveszte tarthatatlanná teszi a helyzetünket. A remélt fegyverszállítmányok és kisegítő csapatok sosem fognak megérkezni. Whitewall elvesztésének fő oka a gyenge passzív védelem, s rosszul felszerelt, tapasztalatlan milica. Sajnos a lakosság túl sok időt vesztegetett a talajvízen való átjutással, s az időveszteség pótlására tett lépések elégtelennek bizonyultak. Mindazonáltal, ha életben maradtak volna, sem hibáztatható a vezetőség teljes egésszében. Tünde rablópartik ellen a megtett lépések ha nem is optimálisak, de elegek lettek volna alighanem. Egy harmadik fél, a nekromanta torony felől érkező élőholtakkal senki sem számolt.

 

Ami megtörtént, megtörtént. A felelősök keresése helyett, úgy vélem fennséged jobban töltené az idejét azzal, ha mielőbb másik tervet szőne. Whitewall visszavételét a környéken kísértő szellemek, és mostanra alighanem mindenki által ismert pozíciója miatt, nem ajánlanám. Mindazonáltal egy hasonló expedíció a környékre, ugyanazon problémával szembesülne. Egyszerűen nem vagyunk abban a helyzetben, hogy egy új települést, előholtak és tündék ellen is biztosítsunk miközben újabb egy évi bányamunkálatokkal talán, csak talán sikerülne áttörni a vízen.


Szerkesztve Muzolf által: 09 március 2019 - 19:11

 • 1

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#36 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 09 március 2019 - 19:28

Egyenlőre ennyi lett volna a Szergál erőd lets-playekkel szórakozás. Ez az utolsó igazából folytatható lett volna, de egész egyszerűen nem bírtam cérnával. Mindenűtt halottak és testrészek, az életben maradt lakosság fele lesérült, s mindezt pár nyamvadt zombi miatt. (Amelyeket mint kiderült, súlyos hiba lebecsülni.) Hogy fal helyett fortification-t (mert azon ugye nem tud az ellen átmászni elvileg.) amit használnuk az jobban hangzik mint ahogy működik. Ami külön dühítő volt, hogy az ostrom közepén megjelent egy csapat rohadt kea, akik a szokásos szétkergetéses játékukat kezdték játszani, csak ez most azt jelentette hogy a fele erőd a kinn mászkáló zombikba szaladt. Megjegyzem az első eset után végig csak a térkép sarkában nekik hagyott talicskákat lopkodták. Persze hogy az ostromnál jut eszükbe megint játszani egy kicsit a szergáljaimmal.

 

Egyszerűen egy rémálom volt a végére, és igazán a narrációt se tudtam igazán viccessé vagy érdekessé tenni. Egy kis időre pihentetném ezt.

Lehet későbbi erőd, vagy kalandozó is felkerül ide ha kedvem támad, de nem ilyen rendszerességgel, és az ürejáratot kihagyva.


 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#37 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 11 március 2019 - 12:33

Musings

 

 

Mióta az eszemet tudom, Safedales falai közt tengettem a napjaim, szergálok közt, akiknek többet köszönhetek mint amit valaha vissza tudnék fizetni. Nem elékszem szülőanyámra, eredeti családomra, voltak, nem voltak. Az egy igazi szülőm, nevelőapám Bim Sweetwize, szergál bölcs, és birodalmi krónikása Emxunsum-nak "The Spread Hopper" szergál ország császárnőjének, Esmuz Wailsafe szolgálatában.

 

Nélküle alighanem sosem lettem volna több, mint a vadonban tengődő, rövid életű félinteligens állatok egyikke.

 

Csatolt fájl  Lexis2.JPG   60,66K   0 Letöltések:

 

Apám óva intett a kalandorok gyakran tragédiában végződő életétől, de mikor Fehérfal elestének kivizsgálásában sem vehettem részt, muszály volt valamit tennem. Ha kis méretem miatt valódi, veszélyes gonosztevőkkel, vagy tünde hadipartikkal nem is kezdenék ki, úgy hittem pár bandita nem lehet gond.

 

Csatolt fájl  bandithunt.JPG   43,93K   0 Letöltések:

 

Csatolt fájl  Lexis.JPG   68,03K   0 Letöltések:

 

Igazam volt, s tévedtem egyszerre. De ahogy Bim mondta, legalább tanultam valamit. A vér és halál látványa, s saját káromon mit tapasztaltam, legalább arra elég volt, hogy elengedjen egy kis helyszini munkát végezni, legyen csupán utóvizsgálatról szó. Hát összeszedtem a hosszú útra szükséges élelmet és vizet, s útnak indultam.

Komikusnak festhettem, ahogy a kis nőstény possumfolk a nálánál nagyobb hátizsákot alig bírja el. De eltökéltésgemnek semmi nem állhatott útjába. Még a környéken kószáló élőholtak sem, amelyekből szerencsére jóval kevesebb volt, mint a jelentések azt sejtetni engedték.

 

Az erőd határát elérve, nem a pár szergál csontváz volt mi igazán elárulta, hogy megérkeztem, hanem az abnormális vegetációnövekedés. Láthatóan többszörannyi facsemete, s egyéb bokor és zöldség növekszik, mintha valaki egy vonalat húzott volna.

 

Csatolt fájl  border.JPG   96,79K   0 Letöltések:

 

Ez is alátámasztja apám azon nézeteit, miszerint az ilyen települések esetében, lényegében valami az egész területet szállja meg, hasonlóan a szellem és démoni megszállásokhoz, amely egyeseket gyilkoságra, másokat különös ereklyék készítésére hajt. De ennek a dolognak határai vannak, vonalzóval és zsinórral számolható határai.

 

Vajon akik itt éltek, érezték a hatását. S az a valami tört a vesztükre, vagy épp ellenkezőleg, csupán nem bizonyult elég erősnek, hogy megvédje őket?

S ha már szellemek, nem soká megpillanthattam az egyik még erre tengődő "lakost"

 

Csatolt fájl  ghost.JPG   93,48K   0 Letöltések:

 

Egyenlőre elkerültem a kíésertet, aki csupán ott lebegett, üres szemekkel meredve a semmibe. Vajon hány szergál lelke sínylődik erre, eme elátkozott helyen?

 

 

A kapun minden további nélkül átjutottam, mikor elhagyták, úgy tűnik senkit nem érdekelt, hogy biztosítsák a helyet. Ennek ellenére fegyvereket, használati tárgyakat, s rég tönkrement ételmaradékokat találni mindenfelé. Úgy tűnik, még a tolvaj koboldok sem mernek a vészjóslatú falak között fosztogatni.

 

Elsőként a nyomornegyeden vágtam át. A jelentések szerint, Fehérfal kis lakosságán belül erőteljes törés alakult ki, a mesterek kik munkáját értékelték, és mindenki más közt.

 

Csatolt fájl  Slum.JPG   217,32K   0 Letöltések:

 

Nem sokkal arébb, megtaláltam a bánya bejáratát. A tárnát ellenőrizve, meglepődtem, hogy nem árasztotta el a víz, a bánya még mnidíg használható volna, hogy ellássa Emxunsum-ot az oly fájdalmasan hiányolt vassal. Micsoda veszteség.

 

Csatolt fájl  Mine.JPG   94,98K   0 Letöltések:

 

Onnan tovább haladva hamar a tehetősebb mesterek házai közt talátam magamat. Még az ablakokat sem törték be rajtuk, bár a berendezés egy része hiányosnak tűnt, de nem úgy néz ki, mintha kirabolták volna a helyet. Ha igen, akkor miért hagytak mindenfelé, még értékes tárgyakat?

Kár hogy ilyen apró vagyok, az a rózsaarany tömb amit találtam, jó áron elkelne otthon.

 

A fehér falak közt csupán a szél süvít, több szellemet sem láttam ezen a részen, mégis valahogy a hátamon felállt a szőr. Itt volt az idő távozni. Bár még egy pillantást vetettem fenntről. Az itteni mesterek lakosztályai szebbek voltak mint némely nemesi kúria másott.

 

Csatolt fájl  houses.JPG   185,6K   0 Letöltések:

 

 

Mielőtt itt hagytam volna, még meg kellett próbállkoznom valamivel. Nem hittem benne igazán, hogy sikerülhet. Ahogy megközelítettem a szellemet, az is megfordult a fejemben, hogy valahogy árthat nekem. Integettem neki, semmi, közelebb érve ráköszöntem, s mikor majdnem teljesen biztos voltam benne, hogy csupán tovább fog bámulni és sóhajtozi a semmibe, felém fordult.

 

Csatolt fájl  ghosttalk.JPG   61,27K   0 Letöltések:

 

Zavaromban az első kérdésem az volt, hogy érzi magát. Nem vagyok benne biztos, hogy értett engem teljesen, "hová sietek?", gondolom ha valaki halott, akkor igazán ráér. Nehéz volt vele beszélni, a válaszok egy részének semmi értelme nem volt, rébuszokban beszélt. De elsőként megtudtam, hogy egyetlen rokona, még előtte meghalt. S a többi ideköltözővel egyetemben, saját családot akart. Erre többé már nem volt lehetősége, leszármazottak nélkül, hiábavalóan kísértve az üres telepet, ahol társai is ott pusztultak, vagy elmenekültek, hogy senki nem adhatta már meg a végtisztességet.

 

Szomorúuan halgattam miként számolt be minderről, hogy a bűntudat kerülgetett, miközben próbálltam mást kiszedni belőle, az élőholt támadásról, egyéb történtekről. A legszívesebben megkerestem volna a csontjait, hogy legalább nyugovóra térhessen ha elkaparanám őket. De fogalmam sem volt, a tucatnyi csont közűl melyek tartoztak hozzá. Már azoknál ahol egyáltalán tudtam azonosítani hogy szergálról van szó, nem valamely birka vagy kutya maradványai.

 

 

Sietve hagytam el a telep maradványait. A visszaúton Safedales felé még a tünde zombikkal sem találkoztam többet, s egy fa koronájában húztam meg magam az éjjel a mumusok elől. Visszaérve Bim köszöntött, de elkomorult, mikor a szemeimbe nézett. "Felnőtt vagy már, talán itt az idő, hogy a magad lábán megállj." Közölte, s hiába kértem, hiába könyörögtem. Mikor magyarázatot követeltem, annyit mondott, nem egyedül jöttem vissza, s nem biztos benne, hogy azon szemek mögűl még mindíg az ő nevelt lánya néz vissza, s nem csupán egy marionettje idegen, külső erőknek.

 

Csatolt fájl  destiny.JPG   11,35K   0 Letöltések:


Szerkesztve Muzolf által: 11 március 2019 - 13:10

 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#38 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 15 március 2019 - 14:15

Mudcreep 137 tól 141-ig

 

137 tavaszán, a Fekete Nap nevű társaság telepedett le, Whitewall romjaitól fél napi járóföldre délre, a föld kicseit keresve.

 

 

Elődjeikkel ellentétben, a Fekete Nap nem vesztegette az időt díszes otthonok, hiú projectek építésével. Első dolguk egy masszív, biztos építmény felhúzása volt, amely teljese nelzárható volt a külvilágtól. A szemet sértő tákolmány mikor elkészült, a munkát egy nagyobb fal építésével folytatták, mire a teljes munkaterületüket és előhelyüket csupán egy dupla felhúzható hidakkal működtetett bejáraton lehetett megközelíteni.

Csatolt fájl  entrance.JPG   189,52K   0 Letöltések:

 

Beljebb érve sem várta semmikor az elméleti látogatókat szebb látvány, mint még több fal, védműszerű épületek, és háznak sok jóindulattal sem nevezhető tákolmányok amelyekben a lakosok életüket tengették.

 

Csatolt fájl  mudcreep.JPG   155,67K   0 Letöltések:

 

Mindennek célja ugyanaz volt, mint Whitewall esetében. A leásás még körülményesebbek bizonyult, de Mudwall szergáljai nem adták fel, s több sikertelen próbállkozás után, mikor kiderült, hogy vagy három rétegen keresztül folyik alattuk a talajvíz, egy új, még a törpék által is ismeretlen módszerrel áttörtek a talavízrétegeken. S bár korántsem volt a mélység oly gazdag mint whitewall esetében, elég vasat hoztak a felszínre, hogy hamarost több szakaszt is acél fegyverekkel láttak el.

 

Csatolt fájl  themine.JPG   92,69K   0 Letöltések:

 

A bányásztelep ugyazon problémékkal küzdött mint sok másik, vérlények, ezúttal vérfarkasok képében. Egyéb lények, mint egy kluklopsz, amelyet huszan áltak körbe, s napokon át vertek mire kimúlt. S a győztesek némelyik ájultan kellet becipelni a "csata" után.

 

Csatolt fájl  cyclops.JPG   19,47K   0 Letöltések:

 

S persze kea légiterror. Illetve egy vámpír a lakók közt, akit azóta sem sikerült elkapni.

 

De a fekete nap társaság egy dologra koncentrált, csak egy dolog érdekelte. Nem holmi díszes fogadó, templom, vagy hófehér falú házak. Hanem hogy felszerekezzenek, s 141 tavaszán, a gyakorlataikat félbe hagyva, idejekorán támadást intéztek a legközelebbi tünde település ellen

 

Csatolt fájl  First strike1.JPG   119,89K   0 Letöltések:

 

 

A támadás nem várt sikerrel járt. S bár pár harci kutyát vesztettek, a 30 fős egység elpusztította a célpont falut, s a harcosok mind egy szálig visszatértek.

 

Csatolt fájl  FirstStrike2.JPG   194,88K   0 Letöltések:

 

 

Alighanem ezen felbátorodva, a győzelmi mámorban úszva szerelkeztek fel egy második támadásra csupán pár nappal az elsőről való visszaérkeztükkor, hogy csapást mérjenek a tündék fővárosára.

 

Csatolt fájl  Lastrstrike.JPG   180,94K   0 Letöltések:

 

Amelynek eredményeképp a harci egység jó részét elfogták, hogy csupán pár hírmondó maradt ki közölhette mi történt.

 

 

Ezután a fekete nap aktuális vezetése lemondott, s Mudcreep ismét közvetlenül a császárnőnek felelt. Bár a fekete nap összesküvés ezzel véget ért, s háborúban egy gyors, döntő győzelem gondolata ugyan önámításnak bizonyult, a fő céljukat elérték. Az elfekkel a konfliktust kimozdították a patthelyzetből. A bánya hozama ugyan nem volt túl nagy, és alighanem hamarosan ki is merült, a felszínre hozott vas, és a mesterkovácsok munkássága új reményt adott Emxunsum nemzetének. Tudatták a világgal, hogy a déli szergálokat nem vehetik félvállról.


 • 1

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#39 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 21 március 2019 - 16:42

147 Nyara, Malachite hónap

 

Yittral Blackpath

Jelentés Laknouzen, Stormhedge településéről, és a Rain kultusztról.

 

147 Tavaszán keltem át a rettenet dűnéin, ahol a kopár üresség ismét átcsap a taigába. A szekta a sivatag és a mocsaras vidék közti termékeny, de még nem ingoványos területen telepedett meg, és itt találtam az otthonukat, Stormhedge-et.

 

Csatolt fájl  theworld.JPG   128,01K   0 Letöltések:

 

A bejáratuk egy duplán biztosított ellenőrzőpont volt. A feltételezéseink szerinti izolációnak azonban nyomát sem találtam. A kereskedőknek fenntartott hely láthatólag rendszeres használatban van. S innen már látható volt az "élvezetek hosszúháza", a fogadó amely többeket idevonzott. Az egyetlen amin csöppet megütköztem ezeddig, hogy valamiért a bejárhoz közeli egyetlen ketrecben tartanak vagy negyven harci kutyát.

 

Csatolt fájl  entrance.JPG   188,32K   0 Letöltések:

 

Mint azt más forrásokból megtudtam, északról előszeretettel látogatják az agudnerek, a tündék, de még néhány törpe és goblin utazó is. Ez többnek bizonyult szóbeszédnél, és könnyedén vegyültem el a látogatók közt, hamis személyazonosságot felvéve.

 

Csatolt fájl  guests.JPG   104,19K   0 Letöltések:

 

Maga a fogadó sajátos stílusban épült, a legendák félnomád harcosközösségeinek találkozóhelyeit idézve. De azokkal ellentétben kőből készült, és nyitva állt bárki előtt. A helyiekkel elbeszélgetve jópár dologra fény derült, bár nem tudom egyes állításoknak mennyire hihetek. Amennyire lehet óvatosan hoztam szóba az eltűnt karavánokat, és a követet. Kitérő válaszokra számítottam, mímelt tudatlanságra, vagy arra, hogy őrségért kiáltanak, hogy elhalgattassanak. Helyette magyarázatot kaptam, amely még igaz is lehet.

 

A helyiek állítása szerint mindkét karaván egész egyszerűen szerencsétlen időben érkezett, az első az élővilággal került összetűzésbe, s látták visszafordulni, hogy onnan mi történt velük, azt nem tudják. A második egy klüklopszba szaladt, amely elől a helyiek a falaik mögött húzódtak meg. Mikor tovább puhatolóztam, azt is megtutam, hogy állítólag egy halott kereskedőt, s egy őrt akit nem tudtak azonosítani, el is temettek itt. A hátrahagyott felszerelést és állatokat pedig akkor már nem akarták veszni hagyni.

 

Csatolt fájl  travern.JPG   212,12K   0 Letöltések:

 

Eztán mind akinek jobb dolga nincs, tettem egy sétát, nézelődni egy picit. Ezúttal sem állt senki az utamba.

 

 

A karavánok leállásának ellenére az ételraktáruk dugig volt mindennel mi ehető.

 

Csatolt fájl  warehouse.JPG   174,07K   0 Letöltések:

 

S a bányájukat szemrevételezve némi megkönnyebüléssel tudtam meg, hogy csupán réz és ezüst ércét bányászták eddig, bár utóbbiból jófajta nyílhegyek készülnek mint kiderült. Az őrség páncélja ugyan csak könnyebb csont és bőrkészítmény volt, a fegyvereik acélból és vasból készültek. Ennek magyarázatára később visszatérek.

 

Csatolt fájl  Mine.JPG   111,42K   0 Letöltések:

 

Az állataikat számolva arra jutottam, hogy feltételezéseinnkel ellentétben, nem foglalták le a két karaván állatait, vagy ha igen, akkor a kezdeti rendelés ellenére, csupán levágták őket, aminek nem sok értelmét látnám. Ellenben volt más forrásuk.

 

Csatolt fájl  Animals.JPG   233,33K   0 Letöltések:

 

Minden esetre, elérkezettnek láttam az időt jobban utánanézni dolgoknak. A település épületei kísértetiesen hasonlítanak Warpath és Shelter házaihoz, bár működésük külömbségeit tekintve, hajlok arra a magyarázatra, miszerint valamiféle régi, ezen világ előtti Szergál építészeti stílusról van szó. Ez mindenképp hihetőbbnek hangzik, mint holmi törpe istenek ennyire részletes, közvetlen hatása az ilyen helyekre.

 

Csatolt fájl  center.JPG   154,85K   0 Letöltések:

 

Már a tér másik feléről is jól látható volt azonban az az építmény, amely az aggályaim kiujulását hozták.

 

Csatolt fájl  temple.JPG   183,4K   0 Letöltések:

 

A templom maga egy impozáns Ziggurat, mielőtt szemrevételeztem volna magát a templomot, a mögötte található temetőbe vezetett az utam.

 

S nem sokkal később meg is találtam amit kerestem. A sírkövek másról is tanúskodtak, az alkotási megszálottság áldozatairól, egy goblin rablóbanda támadásáról amelyben az akkori teljes őrség ottpusztult, bár feladatukban úgy tűnt sikerrel jártak. De ami engem érdekelt is meglett. Az egyik kereskedő sírköve, megörökítve a klüklopsz nevét is aki végzett vele. S a névtelen őr üres sírköve, akit még össze tudtak szedni. A karaván többi tagja úgy tűnük elmenekült, túl messzire, hogy Stormhedge lakói utánuk induljak, de nem elég messze hogy hazajussanak.

 

Visszafelé indulva aztán közelebbről megnéztem a templomot.

 

Csatolt fájl  templeinterior.JPG   231,39K   0 Letöltések:

 

A belső tér nincs olyan tágas mint Shelter szentélye, de a kő és a fentről beszűrődő zöld fény az üvegtetőnek hála megadja a kellő hangulatot a kilenc isten szobrainak. Egy dolog azonban nem hagyott nyugodni, az az egy szobor a piramis tetején.

 

Felmásztam át a lépcsőn, hogy jobban szemre vegyem. Sajnos a félelmeimet beigazolta.

 

Csatolt fájl  Rain.JPG   18,72K   0 Letöltések:

 

A Rain szektának ahogy vártam, nincs sok köze az esőváráshoz.

 

 

Távozásom előtt még ismét elbeszélgettem pár helyivel, és a látogatókkal. Stormhedge úgy tűnk az agudnerekkel és tündékkel kereskedik. Utóbbiakkal ki tudja még meddig, mert legutóbb pár fa tárgy miatt az orrukat felhúzva távoztak, de különösebben nem aggódott senki emiatt. A hegyesfülűek karavánjai a helyiek szerint szinte soha semmi hasznosat nem hoz, ezért általában pár gyömölcsért a lakosság elröngyolódott ruháit tukmálják rájuk, afféle szemételszállító szolgálatak használva őket.  Főleg a Soknun Aspospból érkező agudner karavánoktól szerzik be amire szükségük van, az impozáns álatállomány ellenére bőröket, különféle tenger gyümölcseit, és ami vasat vagy bronz tárgyat csak hoznak felvásárolják. Azokat aztán beolvasztják alapanyagnak, amiből az őrség fegyvereit öntik. Cserébe a fő exportcikk a mesterüvegeseik által előállított egyszerű, de jól megmunkált zöld üvegpoharak és más edények, mellékesen kiegészítve csontfaragványokkal és réz munkaeszközökkel.

 

A tényálláson tűnődve hagytam magam mögött Stormhedge falait.

 

 

Összesítőnek fennséged talán meglepi, de arra buzdítanám az udvart, hogy mielőbb indítsanak újabb követet, s találjanak pár kereskedőt aki hajlandó a veszélyes útra. Ugyan a szektának van pár felettéb aggasztó viselt dolga, s Stormhedge épülésének pár homályos részlete, öszességében hiba volna további elszigeteltéségre kárhoztatni egy száz fős települést. Egyrészt elsődleges védműként állnak egy esetleges goblin betörés útjában, s már csak ezért sem kívánhatjuk a pusztulásukat. Más részről a további elidegenítésük koránt sem volna bölcs dolog. Pillatanyilag Rain kultuszta továbbra is úgy tekint magára, mint Gunlax nemzetségének tagjai, s maradnak őfelséged alattvalói. A kereskedelem visszafogása pedig egyébként sem jelent valódi megoldást, amennyiben a cél a gyengítésük volna. Nehezebben talán, de más úton is fel tudnak szerelkezni, de annál könyebben vernének gyökeret a rebellis nézetek közöttük.


Szerkesztve Muzolf által: 21 március 2019 - 16:48

 • 1

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#40 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 22 március 2019 - 17:14

147 Tele, Moonstone.

 

Három éve semmit sem lehetett hallani a főváros, vagy egyáltalán sajátjaik felől. Csupán közvetett hírforrásokból tudták, hogy keleten csak a hideg szelek fújtak, Gunlax nem állt háborúvan senkivel, a goblinokat leszámítva. Egy goblin sereg azonban alighanem elsőként Stormhedge vagy Refuge ellen vonult volna, s őket a szokásos nagyranőtt madarakon kívül nem zaklatta semmi. Refuge pedig a vándorló bárdok szerint pár napja még ugyanúgy ott állt mikor arra jártak.

 

Még a messzi meleg északról is több hírt kaptak, például hogy az elfek támadást intéztek a déli szergálok egyik erődje ellen.

 

Csatolt fájl  rumors.JPG   38,13K   0 Letöltések:

 

De otthonról semmi. Az elvileg alig egy heti járőföldre található főváros most valahogy éppoly távolinak hatott, mint az őshaza ahonnét a szergálok származtak.

 

 

 

A téli hóviharok elől behúzódva, a munkálatokat és a fegyveres gyakorlatokat felfüggesztve készültek átvészelni a zord évszakot. A kapu zárására azonban mielőtt sor kerülhetett volna, az őrszemek az előljáróért kezdtek kiáltozni.

 

Snun, az aktuális megválasztott elöljáró a szemeiből még az álmot dörgölve rontott elő a házából. Mi volt az, újabb farkasfalka, óriás buzzardok az égen, netalán a goblinok megkattantak és épp télen döntöttek az offenzívájuk megújítása mellett?

 

Miért nem zárták még a kaput ha veszély merült fel? Azok, kocsik?

 

Csatolt fájl  caravan.JPG   10,28K   0 Letöltések:

 

Egy karaván, a tél közepén? De még ha a legádázabb hóvihar közepén érkeztek volna is, régóta várt, szívesen látott vendégnek mindíg volt hely köztük. Már azt hitték, elvágták őket otthontól, vagy egyszerűen megfeledkeztek róluk.

 

Mind megtudták, másról volt szó. Egyrészt a két elvesztett karaván miatt nem szívesen kockáztattak a kereskedők, más részről, némi változások történtek otthon. S az új császárnő még hatalmának megszilárdításával foglalatoskodott, s csak későn jutott el odáig, hogy követet is küldjön a külső telepek felé.

 

Csatolt fájl  newleader.JPG   25,75K   0 Letöltések:

 

 


 • 1

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.
Also tagged with one or more of these keywords: furry, lets play, dwarf fortress, forum game

0 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 felhasználó, 0 vendég, 0 anonim felhasználó