Ugrás a tartalomhoz


Fotó

Furry Fortress

furry lets play dwarf fortress forum game

 • Please log in to reply
51 válasz erre a témára

#1 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 29 augusztus 2017 - 13:38

Üdvözlünk mindenkit akit érdekel a következő dwarf fortress let's play (Mind azt a három illetőt), s azokat akik azt hitték, ez valami új játék topicja. Utóbbiaktól elnézést kérek a félrevezetés miatt. Ha hajlandóak tovább olvasni, talán tudok valamit ajánlani ami lehet érdekli őket is.

 

 

Az előző DF lets play szellemében, de annak hibáiból tanulva ajánlanék mindenkinek egy kis fórumos játékot, vagy inkább olvasnivalót egy történetben, ahová bedobhatnak szereplőket. De előre szólok, hogy a Dwarf Fortress motorja vérszomjasabb mint George RR Martin, és a szereplőitek elvárható élettartalma valahol egy trónok harca karakter, és a gyűrűk urából bármely random orkké közöt mozog.

 

 

 

Ez a lets play, elsősorban az olvasóközönség szórakoztatására készül. Reményeim szerint élvezhető lesz azok számára akik pusztán olvassák, éppúgy, mint akik némi interakciót is szeretnének.

 

Miről is volna szó? A Dwarf Fortress élvezete mint járék, némi ocd-val vegyes managementmániára és erős mazochizmusra épül. A DF sztorik élvezete pedig a fekete humorra. Neked kedves olvasó, csupán az utóbbira van szükséged. A játék ismerete egyáltalán nem szükséges! Csak az említett fekete humor és némi képzelőerő. S rajtad áll mennyire akarsz belefolyni az egészbe.

 

A következőképpen nézne ez ki.  Egy többé-kevésbé random generált fantasy világban játszódik történetünk, mely egy törpe erőd, azaz inkább településé. (Jelen esetünkben tele lesz anthropomorf fajokkal.) Én fogom egyengetni e település útját, s jelen topicban leírni a történeteket. Igyekezve izgalmasan, drámian, vagy legalább picit szórakoztatóan előadni ezt. Bárki aki szeretné, hogy e történetben megjelenjen egy vagy több általa kitalált szereplő, mondjuk a fursónája, arra limitált lehetőség adódik. Csak annyi dolga van, hogy a topicban leírja, kiféle-miféle az ő karaktere, és mit szeretnél, mit csináljon. Ha még több interakciót akar, a karakterét kinevezhetjük a helyi tanács tagjának, és onnatól maga az erőd működésébe is beleszólhat. Nem kötelező neki, csak megteheti, hogy a legkisebb nyomást is levegyük bárki válláról. Nomeg, semmi kedvem a folytatással várni mert valaki két hétig nem néz fel.

 

 

További specifikációk, és kis történetünk prológusa a következő bejegyzésekben fognak szerepelni.


 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#2 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 29 augusztus 2017 - 14:41

A DF utóbbi verzióiban elég régóta vannak különféle állatember fajok, hogy a kalandor módban játtszhatóak, mi több, a sima grafikus pakkok egy párpixeles képet is tudnak párosítani hozzájuk.

 

Ez kombinálva a ténnyel, hogy kalandozókat nyugdíjaztatni lehet akár játékos általál épített erődben, azt eredményezte, hogy a törpe erődből a kitartó játékos simán furry erődöt tud csinálni, ahol a kezdeti törpék egy kisebbésget alkotnak minfenféle anthro fajok mellett. Általában ez egy halom munkára nem fogható vendéget jelent, de utóbb alig egy tucat próbálkozás után, sikerült egy olyan világot generálnom, ahol egy törpe civilizáció több furry fajt is befogadott, vagyis hasznos tagjai lehetnek egy erődnek.

 

 

Ennek hála a mi esetünkben, a következő fajokból lehet (Az alap törpén, emberen, goblinon és elfen túl.) válogatni ha valaki szereplőt akar aki az erőd teljes jogu tagjaként élhet és dolgozhat:

Antró verziói ezen állatoknak:

Farkas, Róka, Menyét, Hegyi kecske, Jegesmedve, Tigris, Leopárd, Ocelot, Patkány, Vörös Mókus, Repülő mókus, Tarajos sül, Őz, Jávorszarvas, Mézborz, Lajhár, Tapír, Wombat, Mosómedve, Leopárdgekkó, Leguán, Sivagati Teknős, Fekete Mamba, Piton, Királysikló, Héja, Kakapó, Kiwi, Holló, Szarka, Keapapagáj, Szürke papagáj. S elnézést de nem folytatnám a lista olyan részeit mint a meztelencsiga-ember, meg a barna remetepók-ember.

 

Ha valakinek nagyon kell, be tudom hozni a generált világ más részéről ezeket a fajokat, de csak mint zsoldost, vagy a fogadóban/templomban mint többieket szórakoztatni táncosként/zenészként/költőként tudjuk alkalmazni.:

Puma, Hiéna, Jaguár, Kenguru, Skunk(Idióta magyar nevén Bűzborz.), Királykobra.

 

S figyelem! Pár apróság az állatfajokkal kapcsolatban. Az anthró verziók mérete függ az alap állat méretétől. A farkasok és nagymacskák pl nagyjából ember/törpe méret körül mozognak. Egy raccoonfolk mérete viszont megyegyezik egy törpe gyerek méretével. Van egy minimum méret értelmes fajoknak szerencsére, úgyhogy egy patkányember lakó is tudna dolgozni, még ha nagyon kell harcolni is, de hátrányban lesz. Ezzel szemben egy jegesmedve anthro az több mint készerakkora mint egy törpe, és fegyver nélkül is akkora pofont adnak egy goblinnak, hogy a következő hegyoldal adja a másikat.  A kígyóféléknek csak kezük van, láb helyett hason csúsznak. A madárfélék többsége repülni tud. (tudom ez most meglepő lesz, de a Kiwi nem.) de ha az állatnak van valami különleges fegyvere, esélyes hogy az anthró forma elvesztette. Pl a Skunkanthró nem tud bűzfelhőt fújni ellenfelekre, sorry.

 

 

 

Ennyit a bedobható szereőplők fajáról. Játék szempontjából fontosabb a következőt észben tartani:

 

Ez egy közösség életéről szól, és főleg arról, a munkájuk hogyan segíti őket a túlélésben. Ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá, én írhatok udvari intrikát a karaktere(i) köré, de nem sok köze lesz ahhoz, ami egyébként a játékban történik. S milyen munkát végezhetnek a karik? Igazából bármit, amit egy low fantasy világban egy izolált településen el lehet képzelni valakinek.

 

A túlélés elsődleges záloga a legalapvetőbb szükségeltek kielégítése, az erődben gyüjtögető herbalistától, a farmereken és pásztorokon át a vadászokig. Szakácsok és alkoholfőzők dolgozzák fel az előbbiek munkája eredményét, miközben kőművesek és ácsok kellenek, hogy fedél legyen a fejünk fölött. De igazából annyiféle tennivaló van a játékban,hogyha valaki az ipari forradalom előtti bármilyen iparágat megnevez, esélyes hogy a játékban van. Üvegfúvás? Van. Szappankészítés? Csak tessék.Kő vagy fafaragás? Esetleg agyagból kerámiák? Háromféle alapból szőt ruhafélék (Állati, növényi ruhából, és fantasztikusnak ott az óriáspókok fonalából szött.), a kari lehet ékszerész, kovács, pap a templomban ha odáig jutunk hogy legyen templom, bíró, az őrség tagja vagy akár őrkapitány. Az egyetlen történelmi munkakör amit eszembe jutott de itt nincs, az a prostituált. A szórakoztatóipar be kell érje az asztalon a hátsóját rázó fogadós táncoslányokkal.


Szerkesztve Muzolf által: 29 augusztus 2017 - 15:01

 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#3 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 29 augusztus 2017 - 21:23

Prológus

 

Arnok 124 - évének végére, a világ népei közt kiemelkedően a törpék, a civilizáció és fejlődés bajnokai, három nemzet közt oszlottak el.

 

Csatolt fájl  ourciv.JPG   17,45K   0 Letöltések:

 

Hegyotthonaik mélységéből elterjedtek a világ négy sarka felé, köztük is kiemelkedően, a Jótékonyság láncszemei (A többi faj mindíg is sejtette, hogy a törpék névadásai valamiféle számukra érthetetlen perverz vicc részei voltak.) az északi jeges hegytetők lakói megvetették a lábukat, ahol a föld rejtette kincseket sejtettek.

 

Csatolt fájl  region.JPG   106,31K   0 Letöltések:

 

Ez az erős terjeszkedési politika azonban megkövetelte az árát, s a többi törpe nemzetség gyakran rosszallással figyelte, hogy északi testvéreik miként is oldották meg a problémát. A világon egyedülállóan, szinte válogatás nélkül fogadták be a vadon két lábon járó - néha hason csúszó - lakóit, amennyiben azok képesek voltak tanulni, s meg tudtak tartani legalább egy lándzsát.

 

Sehol nem volt ez oly szembetűnő, mint a legutolsó telepek egyikének tervében, Irolinod, vagyis Northgate erődjének terveinél. Mely a kelet felé terjeszkedésük legújabb, és legtávolabbi szegletének szánták. Köpésnyire a hegyesfülűek erdeitől, s egyéb veszélyekkel dacolva. A térképészek szerint látszólag érdektelen, és nem túl élhető helyen. A keleti taigák és hegyek találkozásának lejtőin.

 

Csatolt fájl  neighbors.JPG   14,6K   0 Letöltések: Csatolt fájl  location.JPG   20,86K   0 Letöltések:

 

Amit még maguk közt is csupán egy kis, válogatott társaság tudott, hogy korábban egy pártagú prospektor-expedíció titokban felmérte a területet. S ugyan sem a keresett vasat, sem igazán értékes ékköveket, vagy aranyat sem találtak. A környékbeli agyag is silány minőségűnek bizonyult. Mégis, elég más okot találtak, amiért egy ily távoli előőrs elképzelése vonzóbbá vált, még a faölelgető kannibálok kiprovokálása árán is.

 

Ám egy ilyen veszélyes útra hajlamos telepeseket nehéz volt találni. Olyanokat akik elég bizalmasan kezelnék az ott tapasztaltakat, s ugyanakkor feláldozhatóak lettek volna? Az erőd személyzetére létrehozott tanács, a Niskagazin, azaz a Frostwatch felállítására egy még maguk közt is unorthodox megoldást találtak. A pontos részleteket még a kezdeti hét törpéből álló expedícióval sem közölték, az ő élükre ideiglenesen egy orvost neveztek ki, akinek csak annyit mondtak, egy éven belül utána küldik a tényleges vezetőjüket, mindazon extra felszereléssel, és munkásokkal amit csak össze tudnak szedni időközben. De a szállásról, és ételről nekik kell gondoskodniuk, a később érkezők számára is.

 

 

125 Tavaszán, az év első napjaiban érkeztek meg. A hófödte tájon a csendet csupán a szél süvítése, és időnként a szomszéd dombtetőkről érkező farkasordítás zavarta meg.

 

Csatolt fájl  start.JPG   24,73K   0 Letöltések:

 

Csatolt fájl  arrival.JPG   75,78K   0 Letöltések:


 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#4 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 29 augusztus 2017 - 21:31

Huh, visszaolvasva most jöttem rá, hogy a játszható furry fajokból kimaradt a hóbagoly. Mert arra határozottan emlékszem hogy az is a listán volt.


 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#5 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 30 augusztus 2017 - 14:48

126 Gránit 13-a. Kora tavasz.

 

Nem álltak jól a dolgok. Erre az évszakra ígérték a maradék felszerelést, ellátmányt és munkásokat. A tavalyi év tűrhetően indült, érkezésük után méretes csarnokokat ástak ki maguknak a föld alatt, és ahogy lehet lehordtak mindent, a felszínen csak az üres kocsit hagyva. Parancsaik szerint rejtőzködtek amennyire lehetett. Csupán a jórészt hófödte legelőjükön hagyott állatok, a kocsi és kivágott fák tönkjei árulkodtak róluk. A hét törpe mivel élelmiszerforrást igazán sehol sem látott, földalatti farmokat vetettek be gombaspórával.

 

Csatolt fájl  farms.JPG   58,83K   0 Letöltések:

 

A tapasztalat hiánya ellenére az év első részében jól mentek a dolgok. alvásra ugyan csak szűk hálóba zsúfolt ágyak jutottak.

 

Csatolt fájl  entrance.JPG   41,95K   0 Letöltések:

 

De a föld alatt védelmet találtak az elemek dühe elől. A felsznen egymást érték a hóviharok. Szerencsére az állataik pontosan ezért rénszarvasok voltak, akik bírták. A tyúkoknak pedig jutott saját menedék.

 

A magukkal hozott élelem és ital, kiegészítve az egész évben betakarítható földalatti gombákból készült ellátmánnyal, elég kellett volna legyen. Hogy épp a legkritikusabb időben mi okból, kinek a hibájából semmisült meg az ételtartalék nagy része, és az összes alkohol, az azóta is tisztázatlan. Talán a sors gonosz tréfája volt, hogy mikor a közeledő csapatról értesítették Sodelt, az ideiglenes expedíciós vezetőt, egyazon pillanatban hallották a kiáltást lentről.

 

 

 

Csákányra és baltára kapva rohantak le a raktár elé, ahol a földön zokogó Onul-t találták, a bányászaik egyikét. Onul Oslannethet úgy ismérték, mint a középkorú hölgyet aki csak álmodozott arról, hogy egy nap széles családot tudhat maga körül, de nem volt senkije. Most mégis mintha legalább egyetlen gyermeke holttestét találta volna az ajtón túl. Mikor a többiek benéztek, mintha mindannyian megfagytak volna. Halálsápadt képpel meredtek a hordóraktárra, amint a föld repedései épp bugyova nyelték el a kiömlött alkoholt. Egyszeriben mind együttéreztek Onullal. Ugyanakkor ráébredtek, hogy valójában nagyon is is szomjasak épp.

 

Az élelmiszertartalék nem járt sokkal jobban. Egy hete ellenőrizték csupán, és zárták le biztonsági okokból. Hogy a hordoókból kiömlő egerek hogyan jutottak be, senki sem tudta pontosan. De amit nem pusztíottak el, azt bemocskolták, s a maradék semmire sem volt elég. A legroszabb azonban a zsákokban tartott magvak, spórazacskók és gombaivadékok nagy részének elvesztése volt. Ezek nélkül, még csak újabb ciklusra sem tudták bevetni a gombavermeket. Egyedül plump helmetek maradtak, azok is azért, mert a téli fagyott talajban is lehetett őket termeszteni. Szerencsére az ő vermükben most is nőtt még egy teljes negyedéves betakarítandó. De ez még hétüknek is kevés volt, nemhogy a legalább tucatnyi érkezőnek.

 

 

 

Sodel, ahogy kinevezésekor is közölte, ő orvos, és nem elöljáró. Most gobóccal a torkában kellett szembenéznie saját kudarcával, és a kezdetek óta benne motoszkáló kételyekkel a küldetést illetően. Félelmei beigazológni látszottak. A közeledő csapat ugyanis egyáltalán nem törpék voltak. Igazából egyetlen törpe sem volt köztük. Elöl három, két lábon járó jegesmedve jött, élükön egy dekoratívabb ruházatú nőstény, de Sodel saját nemzetségének egy rangeljézését viselve. Mögöttük féltucat gyermek méretű raccoonfolk, vagyis mósómedve-ember, s még egy patkányra emlékeztető humanoid is.

 

A nagydarab nőstény egy intéssel, és mosolyt igyekezvén imitálva üdvözölte őket.

- A nevem Nippa Zubogamat, a mélykirály nevében Frostwatch kinevezett elöljárója! Ha nem tévedek, ti vagytok a mi korai előőrsünk?

 

Csatolt fájl  polarbearwoman2.jpg   21,51K   0 Letöltések:

 

Sodel ha akarta is volna,  hiába próbálta volna elkeseredését leplezni. A nagy kerek, fehér bundás félállat a felettese volt akit ígértek. S "Zubogamat", széles csípő? Kétségkívül találó név volt ránézésre, de ezzel nem dicsekedne az unokáinak, hogy ki és mi alatt szolgált. Már ha lesznek unokái valaha. Mert itt álltak a hóesésben. Kiürült ételraktárral, alkohol, vagy ami azt illeti, víz nélkül. S nem úgy nézett ki, hogy az érkezők bármelyike többet hozott volna a kezük ügyében lévő lándzsáknál. A legközelebbi település, hegyesfülüeket és goblinokat leszámtva persze, a hegyeken túl volt.

 

- Talán menjünk beljebb. Beszélnünk kell.

 

Csatolt fájl  denizenlist.JPG   80,64K   0 Letöltések:


Szerkesztve Muzolf által: 30 augusztus 2017 - 15:41

 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#6 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 30 augusztus 2017 - 15:05

Dramatizáció nélküli összefoglaló:

 

Eddig mindössze annyi történt, hogy a kezdő csapattal kisáattam egy szép nagy terepet raktáraknak és az alap műhelyeknek. S mivel a Taigán nem igazán találni ételt, ami állatot látni jórészt, az is túl kicsi és repül, vadászat egyenlőre nem tűnik megoldhatónak. Halászat kizárva, folyó nincs a területen, a tavaknak alig nevezhető pocsolyák meg az év nagy részében be vannak fagyva. A fentebb leírt események fő oka egyébként egy bug, aminek hála a hordók tartalma kikerül a hordókból mikor az erődöt visszatöltöm nyugdíjjazásból. Vagyis, ez minden új karakter bevitelekor meg fog történni. Be fogom ezt építeni a történetbe mint eseményt. Az alkohol azonnal mind odalett mint pocsoja a raktár padlóján. Az étel és magok egy jó része meg csak eltűnt. A mindenhol szálló légyrajok arra utalnak, hogy míg behoztam az új lakókat, megrohadt minden.

S igen, behoztam törpe migránsok helyett három jegesmedve, hat mósomedve és egy patkány anthro/furry-t. Ha arra kerülne a sor, a három maci elég durva harcos, a mósomedvéket meg mert csak, ők lesznek itt az alap faj a törpe helyett. (A patkányt meg heccből, majd kap valami ráillő feladatot.)

 

Innentől bárki be akar dobni karit, szóljon. Ingame időben minden év végén, télen fogom ezt megjátszani. Az első pár év alighanem nem lesz túl eseménydús. De ahogy nő az erőd, jönnek a kereskedők, híre megy az egésznek, ellenfelek is felmerülnek majd. Addig meg a túlélésüket biztosítani se lesz semmi, ugyanis most pl nagyon is komoly veszély fenyeget hogy rövid időn belül szomjanhal mindenki, de számoltam a hideg terület bajaival, és a terület szélén valahol kell lennie talajvíznek, kutat ásnuk majd. Az éhalál kérdésével meg öö, majd kitalálok valamit. Roszabb esetben le kell vágni pár állatot.


Szerkesztve Muzolf által: 30 augusztus 2017 - 15:16

 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#7 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 31 augusztus 2017 - 17:17

No, a 0 érdeklődés (Még Gaboris is eltűnt úgy ném), és az erőd rémes állapotának fényében, azt hiszem jegelem is a dolgot.

 

Amit tanultam ebből az erődből:

- Az állaterőd konceptje alapból működik, be lehet népesíteni egy törpe erődöt csupa raccoonfolk, meg jegesmacival, és hajlandóak dolgozni is. De az ilyen kísérleteket érdemes nem az olyan ingame területen végezni, ahol egy hiba a kihaláshoz vezethet.

- Az furry fajok nem csak törpék állat skinnel, különleges képességeket talán nem, de más egyebet megörökölnek az alap fajuktól. Pl a mosómedvék esetében a tolvaj traitet. Nem olyan vicces az öntözőrendszer építése, mikor a pumpákhoz készült csöveket saját kleptomán/hoarder raccoonfolk lakosaink lopkodják és rejtik el különféle helyeken.

- A jegesmedve anthró-k lassúak. Lehet jó harcosok, s mikor nagyon akarnak, tudnak futni, de alapból nem teszik. Az alkoholfőzőnek kinevezni egyet, mikor az egész erőd szomjazik, nem jó ötlet.

- Emlékeztető a korábbi tanúságra, hogy érdemes a konyhaparancsokat átfutni. Akkor már késő bánat, mikor a földeket bevetendő utolsó magokat/spórát belesütötték egy vekni törpe kenyérbe.

- A víz fagyáspontja nem megy 0-ról -20 Celsius alá csak azért mert a föld alól hoztuk. Vagy mert számunkra az volna létfontosságú épp.

- Talajvíz rétegbe beleásni oldalról nem tanácsos, úgy különösen, hogy az erőd jó része tengerszint alatt van.


Szerkesztve Muzolf által: 31 augusztus 2017 - 17:19

 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#8 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 06 szeptember 2017 - 11:12

Bárki olvassa ezt, kérlek juttasd el nemzetségünk nagykirályához. Szörnyek és kártevő felkapszkodott állatok fogjai vagyunk saját otthonunkban. Küldjenek segítséget!

 

Hol is kezdjem? A nevem Catten Mengurvad, remélem egy nap sikerül e jegyzeteket eljuttatni valakihez, vagy legalább emlékéül marad balszerencsés expedíciónknak. A mítikus kor 65-ötidk évének Obszidián hónapjában születtem, a Rampart of Helms nemzetség tagjaként. Abban a kegyben részeszültem, hogy kovácstanonc nevelést kaphattam. Ez önmagában is dicsőség lett volna családom nevének, de 124-ben azon kevés, kiváltságosok egyikének nevezhettem magam, akire egy expedíció vezetését bízták. Akkor alig hittem mekkora szerencsém van. Hallgatnom kellett volna a hangra, ami azt súgta, ez túl jó hogy igaz legyen.

 

Csupán egy napi járásra a nyugati településektől álltunk meg. Az első pár hónap rendben ment. Kiástunk egy raktárat a felszerelésünknek, egy kis hálótermet, és egy tárnát lefelé, a föld rejtette kincseket felmérendő.

 

Csatolt fájl  prefort.JPG   74,54K   0 Letöltések:

 

A remélt vasércet ugyan nem találtuk, de az ezüst és réz közös érce, tetrahedrit van bőven. S a dolomitet így ugyan nem fogjuk acélkészítéshez használni, de továbbra is egy jófajta kőzet bútoroknak és szobroknak. A tűzagyag és a homok pedig mind jó alapanyagai volnának a kerámiakészítésnek. Ami igazán kellemes meglepetés volt, az a kőszén. Nem kellene folyton fát égetni a kohókhoz.

 

Ami furcsa volt, hogy az ígért migránsok igencsak késésben voltak. Hírüket se láttuk fél év után. Bár többek fellélegeztek, hogy nem kell munkájuk gyümölcsét osztogatni, mi heten kissé kevesen voltunk bármi komolyhoz. Aztán egyik reggel Meng kiáltozására ébredtünk. Az ács hölgyre persze mindíg is csodabogárként néztünk, ki az aki élvezi kint azt a sok zöldet, a fejük felett tátongó ürességet, s hogy fával, minden anyagok legvacakabbikával dolgozhat? Azt hittük csak a migránsok érkeztek meg végre.

 

Kiérve egy tucat lándzsás patkányszerzett vett körbe minket. Ezeket még talán meg is tudtuk volna futtatni, még ha csak csákányaink és pár baltánk is voltak. A bejárat előtt azonban egy csapat vad kinézetű, de kardokkal és pajzsokkal felszerelt pumaember is állt. Élükön pedig egy kígyó. A kobralény a hasán csúszott előre, s közölte, hogy a fogjaik vagyunk.

 

Csatolt fájl  peoplelist.JPG   94,8K   0 Letöltések:

 

Ilral, a bányászunk, és én üvöltve vetődtünk előre, hogy utat törjünk magunknak. Ilralt az egyik puma vágta fejbe a fapajzsával. Engem az iménti szörny kapott el. Az átkozott kígyó gyorsabban mozgott, minthogy a szemem követni tudta volna. A csákányom kiverte a kezemből, s mielőtt felfogtam volna volna, kígyóteste rámtekeredve fogott le, s az átkozott nőstény képén a vigyor mintha csúfolódott volna rajtunk. A többiek hamar feladták, látva hogy jártunk.

 

Csatolt fájl  cobra.jpg   61,85K   0 Letöltések:

 

Tehetetlenségemben többre nem futotta, mint fenyegetőzésre a hegyotthonokbeli testvéreink bosszújával. S talán ostoba dolog volt a hamarosan érkező migránsokat feldobni, mint akik rájönnek majd mit történt. Az átkos kígyó csupán vigyorogva vette elő a tekercset. A jeges iszonyat tört rám, mikor felismertem a pecsétet. S sziszegő hangján tudatta velünk, hogy elárultak minket.

 

- Véletlenül nem ez az alapító levél, ami a nagykirályotokhoz kellett volna menjen? Gor Angzak, a terror verme, hangzatos, sokamondó név, nem igaz? Azt gondolná valaki, hogy akinek kis esze van, az viccnek nézi, vagy kérdéseket tesz fel egy ilyen megbizatásnál. Csak hogy tisztán láss falatka. Senki nem tudja hol vagytok. Legalábbis senki olyan akinek hiányoznátok. Nem jön felmető sereg értetek. Ha életben akartok maradni, akkor elmondtok és megmutattok mindent amit tudtok. S akkor, talán, kegyes leszek, s lehettek a rabszolgáink, az ebédem helyett.

 

Talán megelégelte a mozgolódásom, talán szavainak akart súlyt szerezni, mikor megropogtatta a csontjaim. Eztán letuszkoltak minket a folyó vájta völgybe, ahol a barlangjaikban a következő fél éven át fogva tartottak minket.

 

Azt hittük olyasmit akarnak tüdni tőlünk, mint településeink védelme, haderőnk és a hegyotthonok felépítése. Tévedtünk, s egyszersmind rájöttünk miért különféle kézműveseket és szakértőket küldtek a szokásos bányás és földműveskompánia helyett. Valakinek fizettek értünk, akikből kiszedhették a civilizációnk jóval értékesebb titkait, a fém és kőfeldolgozást, írást és számokat, szervezést és törvényeink felépítését. Kezdetben ellenálltunk, de étlen és szomjan erőnk elhagyott minket, s az az átkozott kígyó újra és újra visszatért, valamiért kitüntett figyelemmel kísérve engem. A bénító mérgüket hamar megtanultuk félni, de attól tartok van más fegyverük is. A társaim néha mintha transzban lennének mikor a többi kígyó vallatja őket. Jómagam igyekszem kerülni az átkos nőstény tekintetét. Butaságnak hangzik, de félek az akaraterőm szívja akárhányszor a szemembe néz.

 

 

Fél év után kitereltek ismét a szabadba. Minden erőfeszítés ellenére, alig maradt mit ne szedtek volna ki belőlünk. Azt hittem kivégeznek, de ehelyett visszatereltek a kis luhoz a földben amit kiástunk. S munkára fogtak. Persze folyton figyelnek, és a beosztásainkban gondoskodnak róla, hogy ha munkából megszöknénk, a vadonba érjen az éjjel minket. A mumusoktól mindannyian még jobban rettegünk, úgyhogy ez nem opció. De él bennem a remény, hogy találunk valami módot megszabadulni.


Szerkesztve Muzolf által: 06 szeptember 2017 - 11:15

 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#9 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 06 szeptember 2017 - 14:48

126 késő ősze, azt hiszem. A folyamatos munkaidő változás mellett elvesztettem az időérzékem.

 

Az erőd épül, s nincs benne örömöm. A főbb műhelyek után az első dolog ami elkészült, az a "lakosztályaink" ahogy az átkos kobramber nőstény írta le. A neve Feb Kolish, mint megtudtam. Törpe név, s mint kiderült azért, mert valami hibbant hegyesfülűnyaló hosszú évekkel ezelőtt, a vadon lakóinak akarta elvinni a civilizációt. Nos, Febnek megtetszett, de úgy gondolja, hogy ő szeretne uralkodni felette. Legalábbis az eddigiek alapján csak erre tudok gondolni.

 

Csatolt fájl  prison.JPG   90,77K   0 Letöltések:

 

Szerencsére a munkánkra szükségük van a rohadékoknak. A kis patkány szolgáik képtelenek megfogni rendesen egy baltát, vagy csákányt. Persze vésőt igen, úgyhogy a kevés örömet mit a munka ad is elvették, bányásznunk és egyéb nehéz munkákat kell elvégeznünk, míg a rágcsálók elfoglalták a műhelyeinket. Találnuk kell menekülési utat mielőtt rendezik ezt. A pumák nem hajlandóak dolgozni, hála Arnok. Eleget hallgatóztam, hogy tudjam, valójában zsoldosok, akiket a biztos megélhetés és kincsek ígéretével csábított magához Feb. De ki tudja, nem-e találnak valaki más, kevésbé értelmes lényt szolgának, s akkor nekünk befellegzett.

 

Csatolt fájl  caravan.JPG   26,51K   0 Letöltések:

 

Azt hittem megmenekültünk, mikor egy karaván beállított. A kígyó talán hazudott, vagy a társaim közűl valaki külön elhintette a kereskedők körében az ittlétünk? Netalán véletlen vetődtek erre? Nem érdekelt. Még ha elkergetik őket is híre megy.

A patkányok és a pumák idegesen mocorogtak, de Feb teljes nyugalommal küldte ki egyik társát, és vele Kuletet, a kőfaragónkat. Gondoltam megbolondult, de nem. Minket visszazavartak a föld alá, s csak azt figyeltük, hogy a patkányokkal szerszámokat, és a készletek egy részét felvitetik. Csak később tudtuk meg, hogy a kereskedők kipakoltak, s minden további nélkül elcsereberéltek velük. Képtelenségnek hangzik, de aztán rájöttünk, Kulet mit csinált. Visszaérve mentegetőzött, hogy kényszerítették. Megölik őt is és a kereskedőket is, ha nem játssza el, hogy minden rendben, az állatemberek pusztán a kis lakosság miatt befogadott segítők. Dühünkben kedvünk lett volna agyonverni, de a nagymacskák megint közbeléptek. Átkozott áruló. S persze másnaptól visszamehetett figurákat faragni, míg mi a földet ássuk.

 

 


Szerkesztve Muzolf által: 06 szeptember 2017 - 14:49

 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#10 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 07 szeptember 2017 - 14:09

128 kora nyár, sosem gondoltam, hogy ez a nap is eljő.

 

Az elmúlt két év sötétségnek vége, mikor már azon voltam, hogy feladjam. Az állatszörnyek a fejünkre nőttek rendesen, s minden próbálkozásunk megbukott. Míg mi koszos cellákban feküdtünk, ők velünk építtették a tágas, gazdagon berendezett lakosztályaikat.

 

Csatolt fájl  snakeapartment.JPG   189,38K   0 Letöltések:

 

A mi munkánk gyümölcsén híztak, míg nekünk, nos, igazából ugyanaz jutott, de nem az a lényeg. 126 Végén az első reménysugarat a tolvajlások kezdete jelentették, előszöl keák, majd óriás keák kezdték terrorizálni az erődöt. Sosem gondoltam, hogy a démoni zöld papagájoknak fogok drukkolni. Még az egyik patkányt is elkapták és széttépték, de a pumák közbelépése hamar véget vetett bármi olyasféle reménynek, hogy a vadon szörnyűségei a javunkra volnának.

 

A következő egy évben a különféle tolvajlások folytatódtak.

 

Csatolt fájl  raccoon.JPG   19,59K   0 Letöltések:

 

Csatolt fájl  thefts.JPG   29,97K   0 Letöltések:

 

Keák, mosómedvék (Rendes mosómedvék, nem két lábon járóak.), koatiemberek és persze koboldok lopkodtak mindenfélét. De Feb nem zavartatta magát miattuk, egyszerűen beszerezte a karavánoktól amit elvesztett, cserébe vacak kőékszerekért amit az erre kitanított patkányfajtaz faragók csináltak. A törpe művészet szánalmas imitációit a hegyesfülű és ember kereskedők minden további nélkül felvásárolták.

 

A következő évben terveket szőttünk, és kicsinyes bosszúcsínyeket követtünk el, miközben a törpe szellem lassan ledőlt. Társaim egy része jobb étel és kis szórakozásért cserébe elárultak minket. Az év végére csak én és két másik rabszolga tartottuk magunkba bármiféle lelket. A többiek lefeküdtek az állatoknak, néhány esetben szó szerint. Undorral halgattam egy éjjel egyikünk, alighanem Kulet, az az áruló, miféle ocsmányságokat engedett meg az egyik patkányszerzetnek. Ha belegondolok, hogy utunk kezdetén tetszett, és hölgynek tituláltam azt a cédát. Pár nappal utána többünk fel is költözött a lakosztályokba, hogy mosolyogva alázkodjanak meg és szolgálják a koszos dögöket. S volt képük arról papolni, mennyivel jobban járnánk, ha mi is "beilleszkednénk".

 

Az egy siker amit el lehetett mondani, az a koboldgumóból titkon főzött elixír. Erith a bányász anyja mint megtudtam, alkimista volt, s tőle lesett el pár dolgot, mielőtt pechjére egyszerű kétkezi munkára kényszerítette a szükség. A teljes ételkészletünket beoltottuk vele. Úgy gondoltuk, nekünk már úgyis mindegy, s éjjellente külön tartanak minket, de lehetséges volna se akarnánk kölyköket világra hozni, kígyók rabszolgáinak. Három évszakon át mérgeztünk mindent amit lehetett. Mostanra a teljes lakosság steril kell hogy legyen.  Feb uralkodhat rajtunk, de a dinasztiáról dédelgetett álmait elfelejtheti. Bevallom mivel ő és két fajtársa hüllő, nem voltam biztos benne, hogy hat rájuk. De a szobáikban hagyott keltetőládákban lévő tojásaikból nem kelt ki semmi, alighanem működött.

 

 

A tojásokat illetően, máig a kedvenc csínyem, mi megmosolyogtat ha rá gondolok, mikor elcsentünk a tojásaikból. S az azokból készült rántottát tálaltuk fel saját anyjuknak. Alig áltuk meg, hogy ne röhögjünk.

 

De a második év végére már mi sem bírtuk. A patkányok és a pumák is ellustultak, senki nem akart igazán dolgozni, de még a munkáját alig végző őrség mellett sem volt erőnk bármibe kezdeni. A lakosság jó része folyton az ebédlőben lógott, történeteket halgatva, részegen énekelve, s a több évre elég italtartalékot dézsmálva. S nekünk sem jutott jobb eszünkbe, mint leinni magunkat. Feb párszor felkeresett, nem is igazán emlékeztem rá miről beszélt, csupán a sziszegő hangja volt egyre édesebb. Hízelkedése, lekezelő dícsérő szavait mikor korábban hallottam, mindíg undorral fogadtam, de utóbb már csak beletörődő megadással. Aztán már azon kaptam magam, hogy néha mint egy nyálas kölyökkutya várom a simogatást, a jó szót. Hogy dícsérjen, már már várva a lehetőséget, hogy előtte megalázkodva hűséget fogadjak, a kutyája legyek. Ilyenkor alkoholba folytottam az önútálatom utána.

 

 

Mi történt? Igazából már nem is voltam önmagam, s társam, a néhai bányász aki alkimista akart lenni, Erith elősebbnek bizonyult nálam. A riadóra fülüket se mozdító macskáknak hála volt rá lehetősége, mint ő mondta. Mikor egy csapat goblin érkezett.

 

Csatolt fájl  siege.JPG   20,69K   0 Letöltések:

 

Szánalmas banda volt igazából, legfeljebb ha öt goblin. De Erith akcióba lépett. Egyszerűen kinyitotta nekik az ajtót mikor a bejárathoz értek, majd elbújt a régi hálóban. A pumák mire összeszedték magukat, lenn voltak a lakosztályoknál, s épp a kedvenc kígyónkat találták meg. Feb korábbi ügyességét látva, puszta szerencse volt, hogy ezek íjakkal voltak felszerelve, s a falhoz szögezték mielőtt elintézhette volna őket. A nagymacskákkal azonban már nem boldogultak, a szakácsukat levágták, a többi azonban rendesen fel volt szereleve, és végeztek a zölbörű kis mitugrászokkal.

 

Csatolt fájl  thebossisdead.JPG   74,65K   0 Letöltések:

 

Minimális veszeteség volna pusztán a számokat látva, de hála Arnoknak, épp Feb halála kész áldás! Első nap sirattam, úgy tűnt mintha életem értelme veszett volna el. Erith fel is képelt miatta. Másnapra azonban magam sem hittem el a saját tetteim az utolsó fél évben. Mintha lidérces álomból ébredtem volna. Most teljes a káosz. A puma törzsfő magához akarja ragadni a hatalmat, a patkányoknak ez nem tetszik, és a megmaradt két kígyó - Egykori társaimból lett agymosott idióták által védve. - is a hatalomért áhítozik.

 

Én és Erith ma hajnalban meglépünk. Már hónapokkal ezelőtt megvolt igazából minden, de a kígyók szemei mintha ködöt idéztek volna az elménkbe. Most vagy soha, mi ketten visszajutunk a civilizációba. Ezt az elátkozott vermet pedig remélem elnyelik a poklok, de legalábbis lemészrolják egymást.

 

Csatolt fájl  Capture.JPG   11,53K   0 Letöltések:


Szerkesztve Muzolf által: 07 szeptember 2017 - 14:29

 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#11 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 07 szeptember 2017 - 14:28

No, a második furry erődön is túlvagyok, és a tapasztalatok alapján ezzel fáradni akkor sem igazán érdemes, ha valaki nagyon anthro-k lakta erődöt akar.

 

Sikerült eljutni odáig, hogy meghackeljem a szaporodási mechanizmust, az aszexuális kalandorokat párba álltottam, de így se hajlandóak szaporodni. Ez már legfeljebb akkor fog menni, ha Toady a köv verzióban javítja, de kétlem hogy ez prioitás volna neki.

 

- A nem törpe lakók több okból is problémásak. A normál domesztikált háziállatokat riasztják a különféle állatemberek. A helyzet még kezelhető, de jóval kevésbé hatékony így tejeltetni/sajtot termelni, vagy tojó madarakat tartani.

- Bizonyos munkákat nem lehet bizonyos lényekre bízni. A munkásnak behozott patkányok pl jelen esetünkben, nem tudtak se bányászni, se fát vágni, bár minden más munkát rájuk lehetett bízni.

- Bizonyos fajok igen kényelmesen vannak. A pumákat alkalmazni katonának rossz ötlet volt. Kétségkívül erősek voltak harcban, de rávenni őket ,hogy időben ott legyenek valahol kész rémálom.

- Tojással szaporodó fajokat behozni vicces. Keltetőládát kell nekik adni, különben a tojóállatokét foglalják el. Ellenben a tojásuk éppúgy felhasználható a konyhában. nincs viccesebb mint mikor az ingame story szerint hatalomra áhítozó kobrahölgy a pulykák ládái közűl elfoglal egyet, és az állatok közt ül a ládán napokon át. Aztán omlettet csinálunk a megalomán hadúrnőnk tojásaiból.

 

Legvégül, mivel a szaporodás nem működik velük, s a játék erősen a migránsokra épül a növekedéshez, pillanatnyilag nem igazán játsszható a dolog. Ebbe az erődbe behoztam 12 ratfolkot, 6 pumaembert, és 3 kobrafolkot. Majd unit id-kkel, meg 3rd party utilitiy-kkel szórakozva kényszeresen összeházasítottam őket. Ehhez felhasználtam három munkanap halott idejét. Több munka volt ezzel mint a munkám amiért fizetnek. Majd talán ha kijön a következő verzió, meglátjuk mit lehet kezdeni ezen a téren. Amúgy ha erődöt akar valaki, akkor törpék és pont. Furry fajokkal meg lehet adventure módot játszani.


 • 0

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#12 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 27 február 2019 - 11:12

Sergal Fortress

 

 

Histories of Avarice and Mettle

 

Arnok 130-adik évében, a mítoszok korában, a világ déli részén élő vad "északi szergálok" (Hogy miért az északi meleg területeken élő társaikat hívják déli szergáloknak, míg a déli taigán élő nagyobb fajt hívják északi szergáloknak, az máig tisztázatlan.) egyik településéről expedíció indult a tőlük északnyugatra található vörös sztyeppe felé, a törpe és tünde területek határán épp túl eső, látszólag jelentéktelen területet megcélozva.

 

Az emlős-madár keveréknek kinéző, cápaorrú szergálok, a kecskeszerű agudnerek és a madár nevránok bár a világ kezdete óta jelen voltak, ők és néhány állatfaj valahogy nem illennek Arnok víziójába, s ezen véleményt nem csupán a törpe mísztikusok osztják. Filozófusok és tudósok fejtegetik, hogy a három faj valahonnét máshonnét származik, s ezért rendelkeznek a másfél évszázados világnál régebbi szájhagyomány, és egyéb emlékekkel.

Bárhogy is legyen, hármójuk közűl a látszólag semmiben sem különleges agudnerek a világ egyik legelterjedett faja. A nevreánok ha nem is népesek, kereskedőik szívesen látottak a világ majd minden táján, kézműveseik munkáját még a törpék is csak dícsérik. A szergálokat, főleg az "északiakat", akik délen élnek, aki teheti nem bosszantja fel.

 

De őket annál is jobban bosszantja a világon betöltött szerepük.

 

Közűlük is leginkább Xed Uslestabospen-t dűhítette mindez, egy fiatal Szergál nőstényt, ki híján volt az ambicióknak, már ha nem számoljuk a világuralomról dédelgetett álmait, s a valamivel realisztikusabb terveit a közeljövőre.

 

Csatolt fájl  What.png   96,62K   0 Letöltések:

 

 

Xed fiatalon bejárta a környékbeli hegyeket és melegebb síkságokat, s elsőkézből látta, mennyire többen vannak, mennyivel többet mondhatnak magukénak az agudnerek és a törpék, közvetlen szomszédjaik. S történetek és elbeszéléseken keresztül tanult a világ többi részéről, hogy a legterméekenyebb földeken, a világ kincsein kik osztozkodtak. Orra hegye viszketni kezdett valahányszor eszébe jutott mindez, s ha nem vakarta meg tervek szövögetése által, elviselhetetlen egész testes viszketőrohammá fajult a dolog, melyen csak a szövögetett tervek előmozdítása segíthetett.

 

Megtudta, hogy északi rokonaik, a "déli" szergálok sem álltak jobban, bár számban még ők is felülmúlták saját társait. Hogy két-két hatalmas agudner és törpe civilizáció osztozott a hegyeken és a legszebb völgyeken. De goblin hordák terjedtek lassan a nyugati földnyelv mocsrain keresztül is. S ami leginkább piszkálta az orrát, hogy mind közűl a leggyengébb és ostobább tündék is mekkora területeket tudhattak magukénak. A fákat kivágni nem hajlandó, fémet megmunkálni nem képes, gyenge, csupasz testű és mérhetetlenül ostoba értékrendet ápolgató hegyesfülüek, akik magukat mindenkinél szebbnek és jobbnak hittek. Formára pedig leginkább a kihalt emberekre hasonlítottak. S ez utóbbi hasonlóság volt ami szöget ütött Xed fejében.


Szerkesztve Muzolf által: 27 február 2019 - 11:49

 • 1

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#13 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 27 február 2019 - 11:48

Xed 128 Telén kereste meg először Rubbesculptures, "birodalmuk" fővárosnak csak sok jóindulattal nevezhető településének urát, az alig 500 fős társadalmuk "császárát" az expedíciója ötletével. Először elzavarták, mert minden ambíció és irigység ellenére, a szergál vezetés nem volt annyira ostoba, hogy náluknál többszörösen erősebb szomszédjaikra, vagy azok szövetségeseire támadjanak.

 

Másfél évvel később, azonban támogatókra lelt Xed terve, mikor azt végre teljes egésszében előadhatta az udvartarás előtt. Bár abban továbra sem hittek, hogy sikerrel járna, a minimális források és segítség amit adtak, semmiség volt számukra. A célpont elég távoli volt, hogy ne tartsanak ellentámadástól, s lényegében úgy tekintettek Xedre és a segítőire, mint egy csapat bandita, aki talán valami hasznot is hozhatnak, mint az otthonuktól távol működő rablók akik talán hazaküldenek valami exotikus prédát, s egyéb javakat.

 

Csatolt fájl  The World.PNG   754,65K   0 Letöltések:

 

Csatolt fájl  Target.PNG   491,07K   0 Letöltések:

 

A tünde városok elég messze voltak, hogy akár egyiket is bevennék annak gondolatát elvetették, de egy a határaikon túl beásott rejtekhelyről indított rablótámadásokbúl némi profitot remélhettek, s ami fontosabb volt, a nyughatatlanabb bajkeverőktől megszabadulhattak. Megpakolták hát egy kocsit, s adtak pár állatot melléjük.

Don Mozgonaktusa, a frissen trónra került új császárné még nagy kegyesen azt is felajánlotta, hogy megnevezhet segítőket az udvartartásból, akik ha hajlandóak vele tartani, csatlakozhatnak Xed expedíciójához. Nem kis meglepetéssel szolgált, mikor harcosok helyett, Xed mestereket, fegyverkovácsokat, egy ácsot, egy bőrfeldolgozót és egy herbalistát nevezett meg. Történt így hát, hogy a kezdeti előőrs létrehozására Xed és hat másik szergál, csupa képzett mester indultak meg a vörös szteppe felé.

 

Xed és társai ezekkel a feltételekkel vágtak neki az útnak. A kocsijukra pakolt javakon túl több segítséget nem remélhettek. Az előőrs elkészültével aki akart, útnak indulhatott hogy csatalkozzon a vállalkozáshoz, de Don udvara innentől az ujját nem mozdította értük. Ha bármire szükségük volt, azt maguk kellett előállítsák, vagy kereskedőktől kellett beszerezniük. Xed csupán magában mosolyogva emlékezett, hogy korábban a helyi vándorkereskedőkkel már megegyezett, hogy évente egy karavánt indítsanak Digra, "Warpath", "hadiút" felé.

 

A százharmincadik év tavaszán, pedig megérkezett a hét szergál a térképen kijelölt pontra, ahol Digrát fel készültek építeni.

 

Csatolt fájl  Fort.PNG   17,79K   0 Letöltések:

 

Csatolt fájl  Arrival.PNG   101,4K   0 Letöltések:


 • 1

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#14 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 27 február 2019 - 15:57

130 ősze, Xed Uslestabospen naplója.

 

Fél éve vagyunk itt, az erőd építése egyenlőre várat magára, ideiglenes szállások és a szabad ég alatt felállított műhelyek mellett kezdtünk téglát égetni, a terültet felmérni. A kezedeti élelem, víz, és alkoholforrásról gondoskodtunk, egyenlőre a rakátrunk tele, a készlet a kis létszám mellett egy évig kitartana. A kezdeti hat társamhoz még négyen verődtek, bár meg kell kérdőjelezzem az utánunk érkezők bölcsességét, miért hoztrak magukkal egy kölyköt.

 

Biztos vagyok benne, hogy a környéket nem járják se tündék, se törpék, s mindenki mástól túl távol vagyunk. Az egyetlen veszélyforrás sem minket, hanem inkább az állatainkat fenyegette. Egy farkasfalka tűnt fel kelet felől.

 

Csatolt fájl  wolves.PNG   131,93K   0 Letöltések:

 

Csupán kerülgették a táborhelyünket, de a biztonság kedvéért parancsba adtam, hogy mindenki szerelkezzen fel. Az íjakat már itt készítettük, egyenlőre az egyetlen fegyvernek jó erőforrás a fa lévén. Szépen fel is szerelkezett mindenki, s kivonultunk, csupán a terepet biztosítani, s kis híja volt, hogy nem fulladt tragédiába a dolog.

 

Csak értetlenül nézett mindenki, mikor hiábavalóan kiabálltam ezzel az eszeveszett bandával. Hogy az íj, lövedék nélkül nem ér semmi. Persze, mnidenki felszerelkezett, a tegezeket is felhúzták annak rendje is módja szerint, csak épp egy darab nyílvesszőt nem pakolt el talán egy kivétellel, senki.

Nem tudom, talán a sima kihegyezett fa nyílvesszőt nem akarják használni, de ha egyszer másunk még nincs.

 

Szerencsére nem volt rá szükség, jöttünkre a farkasok minden további nélkül szédszaladtak, de a bányászunk Akmo Xomnak erre úgy gondolta, remek lehetőség felcsapni vadásznak.

Csatolt fájl  trance.PNG   7,45K   0 Letöltések:

 

Szinte komikus volt nézni, amint a pánikoló farkas után rohangászik, s be is érte az egyiket, amit aztán szétkapott. Amilyen büszkén tartja magát, most még csak le sem tolhatom érte, pedig minden esély megvolt rá, hogy ha így előre szalad leközelebb, s szembefordul a falka hogy széttépjék. Persze, egy szergálnak egy farkas nem ellenfél, de megnézném mit kezdene féltucattal.

 

Csatolt fájl  Corpse.PNG   100,47K   0 Letöltések:

 

Akárhogy is, az íjász dolgot még kicsit gyakorolni kell. Ellenőriztem, hogy biztosan van, és ki van rendelve mindenkinek elég lövedék. Nem tudom a probléma hol van, ha egyszer volt köztük aki bepakolt, a többiek csak simán hülyék, vagy annyira közelharcra vágynak, hogy úgy tesznek mintha nem értenék a parancsot?


 • 1

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#15 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 27 február 2019 - 16:08

130 ősze, Xed Uslestabospen naplója utóbejegyzés.

 

 

Ha a hülyeség fájna, a hegyesfülüek meghallanának minket a határaikon túlról is.

A kedves csapatom, úgy értelmezte a lőszerkiosztást, hogy az egész csapatnak összesen jutna annyi amit kiírtam, nem fejenként.

Könyörgöm, miért osztanék az egész osztagnak csupán egy tegeznyi nyívesszőt? Az efféle merev ragaszkodás a bürokráciához, még úgy is hogy többségünk nem is írástudó, egy nap még a halálunk lesz.

Akárhogy is, az íjak problémáját megoldottuk, s gondolkodom rajta, hogy a bőrművesünnkel valamit csináltatok magamnak a farkas bundájából, ha még eléggé egyben sikerül leszedni róla.


 • 1

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#16 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 27 február 2019 - 16:31

130 ősze, Xed Uslestabospen naplója

 

 

Azt hittem idén már nem lesz miről írni, nos, ehhez képest az egész tervet megérdőjelező eseményről írhatok, csodás.

Csatolt fájl  Nevrtrader.PNG   5,56K   0 Letöltések:

 

Az őrszemet kinevettem mikor közölte, csupán valami ízetlen tréfának tűnt az egész.

 

 

Hát nem az volt, Nevreán kereskedők.

Csatolt fájl  Nevrtrader2.PNG   940,11K   0 Letöltések:

A világ másik végéből.

 

 

Nem mondom, önmagában a madárkáinkkal nem volna bajom, amit árulnak egy részére még szükségünk is volna. Mondogatják róluk, hogy a kereskedőik a hegyek másik feléről is kiszagolják a profitot, de ez mégis  csak nevetséges.

 

Komolyan, honnan a jó poklokból tudják hogy itt vagyunk? Ha ezek itt vannak, az egész titkos támaszpont dolognak lőttek. Ha ezek itt vannak, akkor más is tud arról, hogy mi ide építkeztünk.

Ez az egész nehezebb lesz mint gondoltuk.

Jobb ha felkészülünk arra, hogy a hegyesfülüek is utána néznek mit építünk mi itt. Számíthatunk alighanem goblin rablótámadásokra is. Jobban belegondolva, a herbalista mintha panaszkodott volna, hogy koboldokat látott korábban. Különösebben nem foglalkoztam vele, de ki tudja kivel kollaborálnának a kis nyavajások, talán épp nem lopni, hanem kémkedni járnak erre.


 • 1

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#17 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 28 február 2019 - 11:41

130 tél, Xed Uslestabospen, éves összefoglaló.

 

 

Egy éve volt egészen, hogy elindultunk Rubbedsculptures-ból, Warpath-ot megépíteni. S ezeddig, nem haladunk azzal a sebességgel mint szeretném. Az erődből, még egy falat nem húztunk fel, csupán az ideiglenes szállások, raktáraink, és a szabad ég alatt szertehagyott munkapadok mindaz, amit itt találna aki erre jár.

 

Csatolt fájl  notafort.PNG   1,22MB   0 Letöltések:

 

Beköszöntött a tél, s a hóviharok alatt munkát nem tudjuk folytatni, de a társaim jól kiérdemelt pihenőideje felett sötét fellegként lebeg a tragédia ami az év végén történt.

 

Majd teljes egy évnyi munkával a teljes személyzet, kis híján húsz szergál, összesen vagy 200 téglát tudott égetni a helyi agyagból. Egy év, kétszáz tégla. Ez még az alapokhoz sem elég. Ezért döntöttem úgy, hogy a tél adta lehetőséggel, megpróbálunk jobban leásni. A fő probléma ezzel kapcsolatban a talavíz, amely lehetlenné teszi ezt általában.

A törpéktől tanult egyszerűbb módszerek egyikét igyekeztük alkalmazni, mivel az általuk kedvelt pumpákkal való szivattyúzásos módszerhez, nem volt meg a szakértelmünk.

 

Lényegében egy nagy lukat ástunk, hogy a talavízzel elárasztott réteget feltárjuk, majd vártunk, hogy a tél hidege tegye a dolgát.

Az ásás veszélyesebbnek bizonyult mint gondoltam, két munkásunk odaveszett, a jéhideg vízbe csúsztak, s a föld alatti áramlatok elragadták őket, még a testeiket sem sikerült kihúznunk.

 

Csatolt fájl  Capture.PNG   64,96K   0 Letöltések:

 

De sikerrel jártunk, a befagyott talavízen áttörve, biztosítottuk a tárnát. Csupán egy luk a földben, de a jelentősége tagadhatatlan.

 

Csatolt fájl  themine.PNG   831K   0 Letöltések:

 

A két odaveszett munkásnak kőtáblát állítottunk, majd idővel szobrokat is állíttatok nekik, az áldozatukért. Persze egyikük családapa volt. A másik... sokat nem mondhatott el életében, én ismertem, azért indult velünk, hogy legendás harcossá válhasson, amely már sosem fog megtörténni. Sajnálom Zen, igazán. Ha rajtam múlt volna, mellettem vonulhattál volna csatába, a népünk dicsőségére.

Nem fogjuk elfelejteni az áldozatotokat. Gabem és Zen

 

Csatolt fájl  memorial1.PNG   31,12K   0 Letöltések:

 

Csatolt fájl  memorial2.PNG   26,67K   0 Letöltések:

 

A mélyben ércet is találtunk, amely miatt mindenki elég dühös volt, a Cassiterit csupán az ón érce, othon is van belőle elég, réz nélkül semmit sem ér. De nem a fém miatt ástunk le, a kőre lessz szükség, mert arról szó sem lehet, hogy a következő tíz évet téglaégetéssel töltsük, hogy egy normális erődöt emelhessünk.

 

Más jelentősebb dolog nem történt. A csibeketrecek dugig vannak, a pulykák és a libák is úgy szaporodnak hogy a húst biztost nem fogjuk nélkülözni a jövben. A várt karaván otthonról megérkezett, beszereztük ami kellett, és leadtuk a megrendelést nagy mennyiségű vasra és bronzra. A tél beálltával pihenünk, a készleteink hosszú időre kitartanak, s remélem a halálesetek ellenére is lesznek még akik csatlakoznak hozzánk. Tizenöt felnőttell és két kölyökkel még így is, hogy végre kövünk van a túl soká készítendő téglák helyett, évekig tartana bármit felépíteni, nemhogy háborút indíthatnánk.


 • 1

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#18 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 28 február 2019 - 17:23

131 nyara, Xed Uslestabospen naplója.

 

 

A kőbányánk még a várnál is nagyobb siker volt, pár hónap alatt a kőfaragóink több tömböt vágtak fel, mint a amennyi téglát összesen égettünk egy év alatt. Amint volt miből, szobrot állítattam minkét elveszett bányászunknak, akik felszerelését tavasszal végül is kihalásztuk a talajvízből, a csontjaik összeszedésének nem sok értelmét láttam, a sírköveik végül is éppen felettük vannak, ahol a maradványaik nyugszanak.

 

A veszteségeink pótlását túl pedig minden feltételezésem felülmúlta a következő csapat akik csatlakoztak. Immár több mint negyven szergál áll a parancsnokságom alatt.

 

 

De nem minden csupa jó hír, a félelmeim beigazolódtak. Az elfek tudnak az ittlétünkről. A kis "kereskedők" feltűnően semmi hasznosat nem hoztak magukkal, biztosra veszem, hogy valójában kémek, de mikor itt voltak, csupán pár csenevész munkást, és néány egyszerű faépületet láthattak, egyenlőre nem hiszem, hogy különösöbben aggasztaná őket a jelenlétünk. Cserélgettünk pár értéktelen agyagfigurát néhány fa gyerekjátékért. A kölykök jelenléte kivételesen hasznos volt. Biztos vagyok benne, hogy meggyőztük őket, hogy csupán egyszerű, békés telepesek vagyunk.

 

Csatolt fájl  elves arrive.PNG   5,82K   0 Letöltések:

 

A dolgon épp nem segít, hogy folyamatosan érkeznek az Agudnar és Törpe zsoldosok, hogy szolgálataikat ajánlják fel. Kénytelen voltam elküldeni mindet, egyenlőre nincs rájuk szükségünk, egyáltalán nem tisztázott, hogy ki hívta őket. Talán az udvar adta hírbe, hogy zsoldosok munkát találnának velünk? Talán csak ennyire nincs munka a fegyverforgatóknak mostanság. Akárhogy is, egyenlőre kerülném az alkalmazásukat. Egy kivétellel.

 

Soha életemben még csak nem is láttam eddig déli szergált. Erre most egy karavánra valót is megcsodálhattam, s egyikük a szolgálatait ajánlotta, amelyet elfogadtam, puszta kíváncsiságból.

 

Csatolt fájl  Southern.PNG   94,37K   0 Letöltések:ű

 

Furcsák, de nem ellenszenvesek, egyáltalán. Kissebbek nálunk, a kékes bunda helyett náluk a vajbarnaa jellemző, s az általuk árult cikkeket nézve, bizony volna mit tanulnuk tőlük, s földjeik exotikus gyümölcsökkel és prédaállatokkal rendelkeznek.

 

Legközelebb mindenképp felvetem, hogy a helyesebb hímek egyike esetleg maradhatna, természetesen csak hogy a tudásukból merítsünk. S jól jönne egy... beszélgetőtárs, aki más megvilágításbe helyezhet dolgokat.

 

Csatolt fájl  southern.jpg   162,49K   0 Letöltések:

 

 

Történt egy furcsaság is, az egyik kölyök, mintha megszállták volna, egyszeriben elfoglalt egy műhelyt, kérdés vagy kérés nélkül szedett össze különféle anyagokat, s munkába állt, minek gyümölcsét pár nappal később megcsodálhattuk.

 

Csatolt fájl  artifact.PNG   548,2K   0 Letöltések:

 

Az egész gyanúsan hasonlít egy jelenségre amelyet a törpék közt hallottam, de hogy Szergáloknál ilyesmi előfordult volna, az tudtommal eddig példátlan. Amint lehet utána kérdezünk a dolognak, mostanra már csak törpe karaván nem járt nálunk, szinte egymást érik a kereskedők.

 

 

 

Akárhogy is, végre megkezdhettük az erőd alapjainak lefektetését. Tapasztalat híján egy egyszerű alappal kezdünk, kőfalak, belső faszerkezet, egy központi lépcső. Messze nem akkora az alap sem, mint szeretném, de így is lassan dolgozunk, még negyven fővel is. Idővel külső falakkal, vagy egy újabb toronnyal bővíthetjük. Egyenlőre az is elég lenne, ha az első pár szint elkészülne.

 

Csatolt fájl  fortstart.PNG   1,49MB   0 Letöltések:


 • 1

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#19 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 01 március 2019 - 12:27

131 tele, jelentés. Bizalmas, csak Don Mozgonaktusa szemei számára.  Yittral Blackpath, udvari informátortól.

 

 

Császárnőm, öszinte sajnálattal kell közölnöm, hogy Warpath nem létezik többé. Xed naplójána és az elbeszélések alapján bármely furcsa is legyen, úgy tűnik Warpath egy különös katasztrófa áldozata lett. Hogy pontosan mi történt, abba máig nem vagyok biztos, de úgy tűnik, az erőd személyzete átélt nagyjából egy évet, amely aztán minden további nélkül, kitörlődött az időből. Hogyan, miként, arról csak találgatni tudok.

 

A megtalált napló, és a túlélők leírásai alapján, az erőd építése gyorsítva haladt, de egyre furcsább problémákkal szembesültek.

 

Csatolt fájl  posession.PNG   24,86K   0 Letöltések:

 

Csatolt fájl  instanity.PNG   28,58K   0 Letöltések:

 

Ezek egyike volt a helyiek között terjedő megszállottság, amelynek soramán a szergálok hirtelen víziókkal szembesültek, valamely tárgyról, amelynek elkészítésére legyűrhetetlen késztetést éreznek. Rendszerint eszközöket és anyagokat foglalnak le, s ha nem járnak sikkerel a kellő anyagok megszerzésében, vagy a tárgy elkészítésében, az adott szergál elkerülhetetlenül megőrül.

 

Egy másik probléma amelyről a kikérdezett túlélők panaszkodtak, ahogy ők leírták "a világ lassulni kezdett". Elsőre ez úgy tűnt, pusztán az unalom adta látásmód miatt érezték úgy, hogy a napok hoszabbak, s nem foglalkoztam volna ezzel, ha nem panaszkodnak mindjájan arra, hogy úgy érezték, egyre nehezebb járni, bármely munkát elvégezni, s mintha évek óta voltak már ott. Bár, hogy az okok egyikének az erőd liba és pulykapopulációjának robbanásszerű terjedését nevezték meg, azt én is elvetettem. Nyilván puszta véletlen egybeesés volt, hogy a többszáz csibe kikelésekor kezték úgy érezni, elviselhetetlenül lassulni kezdett az élet.

 

Talán ez utóbbit még mindíg elvetettem volna, mint az élet nehézségei, és a babonás félelem adta pánik, ha nem találtunk volna bizonyítékokat az idővel kapcsoaltos furcsaságokra.

 

Xed naplója, és a túlélők egyaránt megerősítik, hogy olyasminek bekövetkeztét élták át, amely még nem történt meg. Előre tudták egy Nevreán karaván mely cikkekkel érkezett a területre, amely persze már csak az elhagyatott épületeket találta, de a napló szerint bevásároltak tőlük. A következő hozzájuk csatlakozó banda tagjait, nevüket és a karaván összetételét is ismerték, bár elvileg nem tudhatták. S ha erre valaki azt mondaná, valaki csak előre szólt nekik, megjegyezném, hogy előre megjósolták az egyik vemhes nőstény kölykét, annak nemét és kinézetét is.

 

Csatolt fájl  earlyambition.PNG   253,67K   0 Letöltések:

 

Xed még viccelődött is azzal, hogy egy napja született csak, de már látni rajta, hogy nagy másra sem vágyik, minthogy tündék vérével áztathassa a karimait.

 

Bámi is történt, Warpath lakóinak emlékeiben élő félkész torony továbbra is csak egy -immár elhagyatott - alapozás. Üres faépületek és elhagyott műhelyek közt fúj a szél, s az elveszett idő vízióival küzdő szergálok nem hajlandóak többé a hely közelébe menni. Maga Xed-ről nem tudjuk hová lett, de gyaníthatóan hasonló babonás félelem, vagy talán épp élete terveinek összeomlásával küzdve bujdoshatott el. A megkérdezettek közűl senki sem tudja hová lett, az utolsó jelentések szerint, pusztán egy íjjal felszerelkezve északnak indult.

 

 

A történtek fényében, ha fennséged még megenged egy észrevételt. A tünde kereskedők szánalmas portékáit elnézve, a hegyesfülüeknek az általuk foglalt földterületen túl, nincsen semmije, ami minket érdekelne. A rablótámadások semmiféle hasznot nem hajtanának. A nevetséges felszerelésük ellenére pedig a többször túlerő csupán problémák forrása volna egy nyílt háborúban. Amennyiben további terjeszkedési tervek merülnének fel, ha másra nem volt jó Xed kísérlete, arra igen, hogy amennyiben el tudjuk kerülni a hasonló időanomália katasztrófákat, nyugat felé, vagy szomszédaink területein túl, bőven volna hely ahol Szergálok megélhetnek, s kereskedelemmel a szabad területek nyersanyagszegénysége könnyen kiküszöbölhető. A déli szergálokkal és nevreánokkal felvett kapcsolatnak hála, jópár olyan technikát eltanultunk, melynek segítségével jeges otthonunk korlátain túl nyújtózhatnánk.

 

Az időanomália és a megszállások kivizsgálására amennyiben még engedélyt kapnék, úgy már a következő nap elindulnék a törpe hegyotthonok felé, akik a forrásaim szerint további információkkal szolgállhatnak, legalábbis a megszállotság tekintetében rendelkeznek tapasztalatokkal. De belátásuk lehet az egyéb történéseket illetően is.

 

 

Tisztelettel,

Yittral


Szerkesztve Muzolf által: 01 március 2019 - 12:41

 • 1

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.


#20 Muzolf

Muzolf

  Crazyena

 • Trusted Members
 • PipaPipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • LocationSol system

Elküldve: 01 március 2019 - 12:37

No, mivel a jelek szerint legalább egy olvasó volt, álljon itt a magyarázat mi történt, bár talán a sztoriból sejteni.

 

A stonesense-el való szórakozás miatt dfhack-ot futtattam a háttérban, mivel most valamivel stabilabbnak tűnt, s lusta voltam ki-be léptegetni ha izometrikus képet akartam. Hiba volt. Annak rendje és módja szerint, a játék egy szép ki lefagyással emlékezetetett rá, hogy miért nem használom alapból a dfhack-ot, s majd a teljes játékidő odalett. Az utolsó külön félrerakott mentés az kb az elejéről maradt, és semmi kedvem onnan elölről kezdeni. Annyi erővel akár másik erődöt is indíthatok. (Eleve az "erődnek" csúfolt kocka amit építettem egyre kevésbé tetszett.)

 

S pontosan ezt is fogom tenni, amint összeszedtem magam egy új erődre. Xed sztorija talán véget ért, de a "Hardy Healers" Szergál civilizáció felemelkedése nem fog megtorppani egy vizionistájának elvesztése miatt.


Szerkesztve Muzolf által: 01 március 2019 - 12:51

 • 1

giphy.gif

Players may blunder through dialog with shocking ineptitude, forget the name of the country they are in, or get confused about which side they are on, but once it comes time to roll for initiative they all turn into Sun Tzu.
Also tagged with one or more of these keywords: furry, lets play, dwarf fortress, forum game

0 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 felhasználó, 0 vendég, 0 anonim felhasználó