
A körülöttünk élő tudomány (1. rész)
Írta:
Engolf
itt Az eleme fényesebb oldala,
30 szeptember 2017
·
1.010 Megtekintés
tudomány;, kávé;, agybaj;

Ezen kis szösszenet messze esik a furrységtől, és csak azon agybajomnak köszönheti születését, hogy a munkám az egyik hobbim
, lejegyzésének oka pedig, hogy hajmeresztő agyszüleményeim meglegyenek valahol az internet mélyén is, talán egyszer valakinek jól jön.
Engedelmetekkel bemutatnám a hulladéknak hitt, azonban inkább mellékterméknek tekinthető kávézacc jelentőségét.
Sokan, főként az előző évezredben születettek tisztában vannak vele, hogy a lefőtt, őrölt kávé nemcsak ránk van előnyös hatással, a növények is megbolondulnak érte, valamint ideális szagfogó hűtőbe, de lehetne még sorolni napnyugtáig további felhasználási lehetőségeit, vagy extrémebb esetben két adag egyesítésével és újbóli extrahálással kinyerhető a maradék koffein is belőle, így egy kicsit gyengébb hatású és égettebb ízű lötyit kapunk, viszont hatásos lehet a délutáni szieszta megakadályozására. Azonban ezek ismeretében sokan mégis a szemétbe hajítják az első főzést követően, így a kávé túlnyomó része mellett csekély mennyiségű hatóanyaga sem kerül felhasználásra.
Én lassan 1 éve iszom ezt a barna desztillátumot és minden alkalommal elrakom a mellékterméket, hogy egy gyengébb főzeményt készítsek, majd a teljesen elhasznált anyagot kiszárítva a tiszafáim alá szórjam (jelentem, még nem száradtak ki).
2 napja azonban egy növénytenyésztés nevezetű laborom után szembe jutott, hogy kellene a koli szobámba valami növény, mert elég csupasz az egész, valamint egy korábbi eszmefuttatásom hívtam elő: sima kávén, föld nélkül tud egyáltalán élni bármilyen növény? (Megjegyezném, hogy szerintem a "sima kávé föld nélkül" kicsit ellentmondásos, de inkább nem okoskodom olyanba, amihez nem értek, legyen ez a geológusok feladata.)
Recept a kísérlethez:
(magyarul bepenészedett a teteje). De gondoltam, "sebaj, úgy is kerestem már valami olyan táptalajt, amit nem kívánok megenni (mint pl kenyér, sajt vagy gyümölcs) és lehet rajta gombákat tenyészteni". Azonban míg nézem miként nő a kis "állatkám"
, várom továbbra is a kezdeti csodát.
Diszkusszió, azaz az eset tanulsága: ne dobd ki a zaccot!
Ha pedig szeretnél szabályozható körülmények között saját, igénytelen és szőrös "kisállatot" tartani, de nemcsak a falon, akkor fenti receptet neked találtam ki, csak hagyd ki belőle a növényi magot
(Figyelem! Semmiképp ne simogassátok, ne bújjatok hozzá, és ha nagyon megnőtt, hermetikusan zárjátok el a külvilágtól vagy etessétek meg egy kis domestossal vagy hipóval. Nem azért, mert harapna vagy agresszív lenne, szimplán csak nem egészséges fonalas gombával egy háztartásban együtt élni.)

Engedelmetekkel bemutatnám a hulladéknak hitt, azonban inkább mellékterméknek tekinthető kávézacc jelentőségét.
Sokan, főként az előző évezredben születettek tisztában vannak vele, hogy a lefőtt, őrölt kávé nemcsak ránk van előnyös hatással, a növények is megbolondulnak érte, valamint ideális szagfogó hűtőbe, de lehetne még sorolni napnyugtáig további felhasználási lehetőségeit, vagy extrémebb esetben két adag egyesítésével és újbóli extrahálással kinyerhető a maradék koffein is belőle, így egy kicsit gyengébb hatású és égettebb ízű lötyit kapunk, viszont hatásos lehet a délutáni szieszta megakadályozására. Azonban ezek ismeretében sokan mégis a szemétbe hajítják az első főzést követően, így a kávé túlnyomó része mellett csekély mennyiségű hatóanyaga sem kerül felhasználásra.
Én lassan 1 éve iszom ezt a barna desztillátumot és minden alkalommal elrakom a mellékterméket, hogy egy gyengébb főzeményt készítsek, majd a teljesen elhasznált anyagot kiszárítva a tiszafáim alá szórjam (jelentem, még nem száradtak ki).
2 napja azonban egy növénytenyésztés nevezetű laborom után szembe jutott, hogy kellene a koli szobámba valami növény, mert elég csupasz az egész, valamint egy korábbi eszmefuttatásom hívtam elő: sima kávén, föld nélkül tud egyáltalán élni bármilyen növény? (Megjegyezném, hogy szerintem a "sima kávé föld nélkül" kicsit ellentmondásos, de inkább nem okoskodom olyanba, amihez nem értek, legyen ez a geológusok feladata.)
Recept a kísérlethez:
- Igyál sok kávét (orvosok figyelmeztetését tekintetbe véve lehetőleg ne egyszerre)
- Gyűjtsd össze a zaccot, lehetőleg kiszárítva
- Ha úgy véled már elég van ahhoz, hogy egy lágyszárú növény magját beleültesd, keverd össze alaposan csapvízzel, úgy hogy nyomás hatására vizet engedjen
- Ásd bele a magod
- Reggel és este locsold meg 5-10 ml vízzel
- Várd a csodát


Diszkusszió, azaz az eset tanulsága: ne dobd ki a zaccot!
Ha pedig szeretnél szabályozható körülmények között saját, igénytelen és szőrös "kisállatot" tartani, de nemcsak a falon, akkor fenti receptet neked találtam ki, csak hagyd ki belőle a növényi magot

(Figyelem! Semmiképp ne simogassátok, ne bújjatok hozzá, és ha nagyon megnőtt, hermetikusan zárjátok el a külvilágtól vagy etessétek meg egy kis domestossal vagy hipóval. Nem azért, mert harapna vagy agresszív lenne, szimplán csak nem egészséges fonalas gombával egy háztartásban együtt élni.)