Ugrás a tartalomhoz


Fotó

Bagoly üzemmód ON

Írta: KekPafrany , 05 január 2014 · 1.923 Megtekintés

poll nocturnal
Hajnali fél négy és nyomát se mutatom az álmosságnak. Nem lesz ennek így jó vége: hétfőn munka, addig vissza kell állnom a nappali életmódra.

Gyors tippelési lehetőség: fel fogok-e tudni kelni holnap (azaz ma) nyolckor és holnapután hétkor? B)


A nyertesnek adok valamit:
Spoiler


 • 0


Children of the night :)

Kb ~12 even keresztul kuzdottem ugyanezzel a problemaval (es mai napig ez a default uzemmodom - 24-26 ora ebren, 10 alvas); tavaly hivtak fel figyelmemet Melatonin nevu nootropics -ra, ami talan MO-on is elerheto (ha masnem nemetorszagon keresztul). Kb fel oraval tervezett lefekves elott bedob, kb (normal alvasmennyiseg - 1 ora) utan teljesen kialudva ebred, lehet menni munkalkodni; ami lehetove tette, h meetingeken / koccanasokon vegre kialudva is reszt tudjak venni. YMMV, nyilvan.
  • 0
 • Jelent

A melatonin egy hormon. Remélem azt tudod, hogy hormonokat szedni (ha csak nem vagy hormonhiányos) nagyon csúnyán haza tudja vágni az ember egészségét?

  • 0
 • Jelent
Kedves Storm, koszonom hogy torodsz az egeszsegemmel :)
A melatonin nevu hormon eloallitasat "a hipotalamusz vezérli a fény/sötétség változásairól kapott információ alapján. Ez az információ a retinában keletkezik a melanopszin nevű fotopigmentekben, melyek a 484 nm-es kék fényt érzékelik, és működésük az A-vitaminon alapul. " (forras: Wikipedia ).
Munkahipotezisem (amit az elmult evek tobb szaz adatpontjabol, excel tablaban validaltam a sajat testemre), h azert nem tudok aludni, mert idom nagy reszeben monitorok (x3) vesznek korul. A monitorok (Flux-al is) kek fenyt bocsajtanak ki. Ez megakadalyozza a melatonin termelest , ami alvaszavart okoz (ez belulrol pontosan ugy erzodik ahogy KekPafrany irta fentebb: hajnali negy, es nyoma sincs az almossagnak). Ezt kompenzalom a fentiekkel.
A hormonok egeszsegre gyakorolt hatasa valtozo hormontol, es egyentol fuggoen (ld. pl fogamzasgatlok). A melatonin eseten a fent, es wikipedian linkelt kutatasok szerint pozitiv hatasa van oregedes ellen es feltehetoleg rak ellen is (...sok egyeb mellett ); a mellekhatasai pedig korlatozottak. Ezzel az ertekelessel az FDA (Food and Drug administration @ USA), es feltehetoleg a magyar orvoskar is egyetert: mindket helyen taplalek-kiegeszitokent beszerezheto.
Referenciakent aljon itt az Algoflex ("Ibuprofen" angolul), es az Aspirin mellekhatasi listaja.
Osszefoglalva: alkalmankenti (havi 3-5) hasznalatat a fentiek alapjan nem tartom kockazatosabbnak, mint C-vitamin, es egyeb taplalek-kiegeszitok szedeset.

(Osztom ezt meg azert, mert ha ~10 evvel ezelott lett volna ilyenem, lehet lenne diplomam; mert karacsonyi MO-i latogatasomkor errol senki nem tudott holott masfel eve hasznalom, es mert USA beli ismeros korom kvazi-termeszetesnek veszi a mindennapos hasznalatat)
  • 0
 • Jelent
Fotó
KekPafrany
jan 08 2014 13:20
Amikor évközben járunk, és sikerül úgy-ahogy beállnom egy napi ritmusra, jön a nyaralás és elutazunk valahova, akkor gép nélkül élek egy hétig. A napi alvásritmusom kérdés nélkül elcsúszik a neki természetes állapotba. Visszaállnom utána pedig ugyanolyan nehéz.

Megjön a kedvem rajzoláshoz így éjszaka, sokkal nehezebben állok rá erre a hangulatra nappal. Szóval jó adag ellenérzés van bennem a koránkeléssel és a "normál" napi ritmussal szemben: Hormonokkal vagy altatókkal is csak küzdenék valami ellen, ami a szervezetemnek természetes.
  • 0
 • Jelent
Én is monitor bambulástól függetlenül éjjel vagyok aktívabb, egy kiadós mozgás és utána némi étel viszont napszaktól függetlenül hamar elaltat. Ezzel lehetne játszani hogy beálljon egy 'normális' életvitel. Az éjszakás műszak is testhezállóbb volt anno.
Az éjszaka különösen kedves nekem. Ahogy Páfri is említette, az alkothatnék engem is gyakrabban ér utólag ilyenkor. Igaz kicsit hiányzik a fény, a madarak, de cserébe itt van a csönd, ami a nappali zajhoz képest egy megváltás. Sokkal szívesebben hallgatok ilyenkor zenét, nem is kell olyan hangosan. Egyedül a PC zúgása az ami mérhetetlenül zavar ilyenkor. Illetve a hűtő a konyhában, meg az analóg órák úgy általában.
Viszont mosolyt csal az arcomra amikor a városban éjjel 1-2 fele is látok 1-1 galit elszórva portyázni a megállókban. Olyankor tudom hogy nem vagyok ezzel egyedül... :)
  • 1
 • Jelent

Augusztus 2019

H K S C P S V
   1234
567891011
12131415161718
1920 21 22232425
262728293031 

Albumaim