Ugrás a tartalomhoz


DarkRaven's BlogFotó

Reflektálás az elmúlt 4 év eseményeire és amit tapasztaltam

Írta: DarkRaven , 29 november 2016 · 5.654 Megtekintés
fandom, furry.hu, közösség and 2 more...
Mielőtt belevágok, hadd tisztázzunk valamit


-Nem állítom hogy valami huhúdenagy szakértő vagyok, aki most megmondja a tutit és mindenkinél jobban tud mindent

-Nem azért született ez a bejegyzés, hogy akkor most jól kiosszak másokat, épp ezért hangsúlyoznom kell, ha valakit it megnevezek, azt nem fikázós szándékból teszem

-És azt se feltételezem, hogy az itteni öreg motorosoknál bármivel is több tapasztalattal rendelkezem a témában.Anno 4-5 évvel ezelőtt csöppentem bele a fandomba, jóformán zöldfülüként. Első közösség aminek tagja voltam az a furry.hu, ahol kaptam hideget-meleget (és ez nem szexuális utalás akart lenni), és adminja voltam egy kisebb fb-os furry csoportnak is a (név szerint a Crazy Furry Friends)

Viszont a következő dolgokra még így a múlt távlatából is emlékszem mint problémák és ahogy elnézem, sok közülük még mai is aktuális


1. Kevesen vagyunk a hazai fandomban


Rengeteg fur-el beszélgettem ezzel kapcsolatban és szinte mindannyian arra jutottunk, hogy a hazai fandomosok száma meglehetősen elenyésző nemcsak amerikai, hanem teszem azt európai mércét nézve is. Ez még önmagában nem is lenne akkora probléma, hiszen mondhatni jobb egy kisebb de baráti csoport, ahol szinten mindenki ismeri egymást, semmint egy óriási tömeg. Viszont ebből az is következik hogy az amerikai/némethez hasonló talik pl Eurofurence, Anthrocon meghonosítása jelenleg max egy távoli álom. Egyszerűen aligha lehetne szponzorokat találni egy hasonló volumenü rendezvény szervezéséhez, mivel nincs elég ember hozzá.


2. Általános közösségi "hangulat"

Megígértem, hogy nem bomlasztani jöttem vissza és ehhez mindig tartom magam. Noha nem tudom, hogy a mostani oldalon mennyivel jobb a helyzet ilyen téren, de szerintem azzal nem mondok újat, hogy a régin meglehetősen sok volt az "ugorjunk egymás torkának" felkiáltású hozzászólások, szerintem a volt panaszfal erre a legékesebb példa (tisztában vagyok vele persze, hogy az nem feltétlen képviselt mindenkit), és akkor nem részletezek egyéb dolgokat, mert a múlt az a múlt.

Elég annyit mondani, hogy az ilyesmi nem igazán bizalomkeltő egy újonc számára, nem beszélve arról, amikor összehasonlítva egy külföldi fandom közösséggel ég és föld volt a különbség (múlt időben beszélek megint mivel nem tudom hogy a mostani oldalon mi a szitu).

Lényeg az: nincs baj a baráti ökörködéssel, de az már régen rossz, ha ez átmegy egymás oltásába és anyázásába. A közösség alapja az kéne hogy legyen, hogy mindannyian jól érezzük magunkat, nem pedig az, hogy a hangulatot elb@sszuk. Avagy tegyük fel magunknak a kérdést, hogy 4chan akarunk-e lenni vagy egy befogadó közösség.
3. Fragmentáltság

Ez olyasvalami, amivel kapcsolatban sokan nem értenek egyet velem és nem tudom őket hibáztatni. Viszont HA van rá mód és hajlandóság egy-egy kisebb közösség részéről, több rációt látok abban, hogy legyen kevesebb aktív fandom közösség semmint rengeteg kisebb kihalt (másik véglet persze az, ha ennek következtében lesz egy nagyobb kihalt csoport, de ez már másodlagos). Nem beszélve arról, hogy rengeteg "kallódó" fur van, aki szeretne csatlakozni hazai közösségekhez, de nem biztos hogy talál olyanokat.


4.Kezdeményezéskedv

Ezt anno Páfrány is elmondta és én is csak ismételni tudom őt. Amit Raz kifejtett a blogjában hogy miért nem mennek el sokan talikra, annak jó eséllyel több oka is van, de talán nemcsak a lustaság. Noha jómagam egyelőre nem tudok sajnos eljárogatni ilyen talikra, biztos vagyok benne hogy rentegen mennének, csak mondjuk nem mindig ugyanazzal a néhány embererel, ésatöbbi.

De továbbmegyek, közösségi programot nemcsak RL lehetne szervezni hanem akár multis online partikat szervezni, Teamspeak összeröffenéseket, szerintem mindenkinek van annyi képzelőereje hogy kapásból legalább 10 ilyet tudna mondani.


Noha maga a helyzet valószínűleg nem reménytelen, nagyon sok erőfeszítés kéne mind a staff tagok, mind a közösség részéről, hogy a furmeet.hu ne legyen a furry.hu-hoz hasonlóan egy kihalt közösség. (mert ami ott van, hogy nagyritkán néha egy egy ember betéved/kommentel, az nem éppen aktivitástól kicsapongás jele szerintem)

Persze világos, hogy mindenki azt csinál amit akar, ez csak szigorúan a saját személyes véleményem.


Lehet hogy valamit kihagytam de egyelőre ennyi jutott eszembe. Ha valamiben nincs igazam, nyugodtan írjátok meg, várom a véleményeteket.